top banner
Разпечатай

Аспирин C ефервесцентни таблетки 400 mg/200 mg х 20 бр

Aspirin C effervescent tablets 400 mg/200 mg x 20
снимка на Аспирин C ефервесцентни таблетки 400 mg/200 mg х 20 бр
Добави в моя бележник Бележник

Без рецепта

Аспирин С е лекарствен продукт, който комбинира действието на ацетилсалициловата киселина и аскорбиновата киселина (витамин С). Аспирин С се прилага при начални стадии на настинка и грип, при болки в мускулите и ставите, зъбобол, главоболие и др. Аспирин С е лекарство, което се отпуска в аптеките без рецепта.

 

1.    КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АСПИРИН С И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Аспирин С е аналгетично и антипиретично лекарство и спада към групата на противовъзпалителните средства.

Аспирин С е показан за облекчаване симптомите при главоболие, зъбобол, болки в гърлото, менструални болки, мускулни и ставни болки, болка в гърба, леки артритни болки.
При простуда или грип за симптоматично облекчаване на болка и повишена температура.


2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ АСПИРИН С

Не приемайте АСПИРИН С
-    ако сте алергични (свръхчувствителни) към  ацетилсалицилова киселина, други салицилати, аскорбинова киселина или към някоя от останалите съставки на  АСПИРИН С,
-     ако имате активни язви на стомаха или дванадесетопръстника,
-     при опасност от кръвоизливи (хеморагични диатези),
-     ако в миналото сте имали астма, провокирана от приложение на салицилати или субстанции с подобно действие, особено нестероидни противовъзпалителни лекарства,
-     в комбинация с метотрексат при дози 15 mg/седмично или повече (вижте „Употреба на други лекарства”),
-    ако страдате от тежка бъбречна недостатъчност,
-    ако страдате от тежка чернодробна недостатъчност,
-    ако страдате от тежка сърдечна недостатъчност,
-     през последното тримесечие на бременността (вижте „Бременност и кърмене”).

Не е подходящ при деца под 12-годишна възраст.

Обърнете специално внимание при употребата на АСПИРИН С

при свръхчувствителност към други аналгетици/противовъзпалителни или противоревматични лекарства или други алергенни субстанции;
-    ако сте алергични (напр. кожни реакции, сърбеж, обрив) или имате астма, копривна треска, полипи в носа, хронични инфекции на дихателната система;
при едновременно лечение с антикоагуланти (вижте „Употреба на други лекарства”);
в случай на анамнестични данни за стомашно-чревни язви, включително хронична или рецидивираща язвена болест или анамнестични данни за стомашно-чревни кръвоизливи;
в случай на увредена бъбречна функция;
в случай на  увредена чернодробна функция;
преди оперативна интервенция (включително малки операции, като изваждане на зъб); времето на кървене може да е удължено. Моля уведомете Вашия лекар или фармацевт, че приемате Аспирин С.

Ацетилсалициловата киселина може да причини бронхоспазъм и индуцира астматични атаки или други реакции на свръхчувствителност. Рискови фактори са съществуваща бронхиална астма, сенна хрема, назални полипи или хронично белодробно заболяване. Това се отнася също и за пациенти с алергични реакции (напр. кожни реакции, сърбеж, уртикария) към други вещества.

Ацетилсалицилова киселина не бива да се приема от деца или юноши с фебрилни заболявания, освен ако това не е предписано изрично от лекар и други терапевтични мерки са се оказали неефикасни. Продължително повръщане във връзка с такива заболявания може да бъде белег за синдрома на Рей. Това е една много рядка потенциално животозастрашаваща болест, която изисква незабавно медицинско лечение.

В ниски дози ацетилсалициловата киселина намалява отделянето на пикочна киселина. Това може да провокира подагра при пациенти с тенденция за ниска екскреция на пикочна киселина.

Употреба на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

АСПИРИН C повишава:

-    нежеланите реакции от метотрексат (лекарство за лечение на рак и ревматоиден артрит);
-     ефекта на антикоагулантните лекарства (напр. кумаринови деривати и хепарин);
-     риск от стомашно-чревни кръвоизливи, ако се взема едновременно с алкохол, лекарства, които съдържат кортизон или кортизонови субстанции (с изключение на продуктите, които се прилагат локално или хидрокортизон, използван за заместващо лечение при Адисонова болест) или лекарства за лечение на депресия (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина);
-     ефекта на определени, понижаващи кръвната захар лекарства (сулфанилурейни продукти);
-     кръвните нива на дигоксин, барбитурати и литий;
-     желани и нежелани ефекти на специални групи аналгетици, противовъзпалителни и антиревматични лекарства (нестероидни противовъзпалителни) и противоревматични лекарства по правило;
-     ефекта на валпроевата киселина (лекарство за лечение на епилепсия).

АСПИРИН C отслабва действието на:

-     лекарства, които повишват отделянето на урина (алдостеронови антагонисти, напр. спиронолактон и канреонат, бримкови диуретици, напр. фуроземид);
-     лекарства, които понижават кръвното налягане;
-     лекарства за подагра, които засилват отделянето на пикочна киселина (напр. пробенецид, бензбромарон).

Следователно пациентите не трябва да вземат АСПИРИН C едновременно с някои от изброените по-горе лекарства, освен ако това не е изрично предписано от лекар.

Употреба на АСПИРИН С с храни и напитки

Доколкото е възможно по време на лечение с Аспирин С трябва да се избягва употребата на алкохол.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Бременност

Трябва да уведомите Вашия лекар, ако сте забременели, докато вземате АСПИРИН C. АСПИРИН C не трябва да се взема през първите шест месеца на бременността без консултация с лекар. Ако лекарствени продукти, съдържащи ацетилсалицилова киселина се използват от жена, опитваща се да забременее, или по време на първо и второ тримесечие на бременността, дозата трябва да е възможно най-ниска и продължителността на лечение да е възможно най-кратка.
АСПИРИН C не трябва да се взема през последните три месеца на бременността, поради повишения риск от усложнения за майката и детето по време на раждане.

Кърмене

Малки количества от лекарственото вещество ацетилсалицилова киселина и нейните метаболити преминават в кърмата. Тъй като до сега не са докладвани увреждания на новороденото, обикновено не е необходимо да се прекъсне кърменето при краткотрайно използване на препоръчаните дози. При редовен прием или прием на високи дози, следва да се обмисли своевременно прекратяване на кърменето.

Шофиране и работа с машини

Не са наблюдавани ефекти върху способността за шофиране и работа с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Аспирин С

Една ефервесцентна таблетка съдържа 466.4 mg натрий, което трябва да се има пред вид при пациенти на диета с контролиран прием на натрий.


3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ АСПИРИН С


Винаги използвайте Аспирин С точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Начин на приложение

За перорално приложение. Ефервесцентните таблетки се разтварят във вода преди да се приемат.


Дозировка

Възрастни:
Обичайната доза е: 1-2 ефервесцентни таблетки като еднократна доза, която при необходимост може да се повтаря на интервали от 4-8 часа. Не трябва да се превишава максималната дневна доза от 10 ефервесцентни таблетки (4 g ацетилсалицилова киселина).

Деца:

Препоръчителната дневна доза на ацетилсалициловата киселина за деца е 60 mg/kg телесно тегло, която се дава на 4 до 6 дози, т.е. около 15 mg/kg на всеки 6 часа или 10 mg/kg на всеки 4 часа.

Аспирин С не трябва да се приема повече от 3 дни за понижаване на повишена температура ( като антипиретик) и повече от 5 дни като аналгетик без консултация с лекар.

Аспирин С не трябва да се прилага при пациенти под 12 годишна възраст, освен по изрично лекарско предписание.

Ако сте приели повече от необходимата доза АСПИРИН С

Световъртеж и шум в ушите, особено при деца и пациенти в напреднала възраст, могат да са симптоми на сериозно отравяне. Необходимо е да уведомите Вашия лекуващ лекар, ако се подозира предозиране на АСПИРИН C. Той ще назначи необходимите мерки в зависимост от тежестта на интоксикацията.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.


4.    ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ


Както всички лекарства, АСПИРИН С може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Следната честота се използва за оценка честотата на нежеланите реакции: много чести (повече от 1 на всеки 10 пациенти); чести (повече от 1 на всеки 100 пациенти); не редки (повече от на всеки 1 000 пациенти); редки (повече от 1 на всеки 10 000 пациенти); много редки (1 или няколко пациента на
10 000 пациенти, включително изолирани случаи)

Стомашно-чревни нарушения:    

Чести: коремна болка, стомашно-чревна болка.
Редки: стомашно-чревно възпаление, стомашно-чревна язва
Много редки: стомашно-чревно кървене и перфорация

Чернодробни нарушения

Много редки: нарушение на чернодробната функция (повишение на трансаминазите)

Нарушения на дихателната система
Чести: задух
Редки: хрема (ринит), назална конгестия (запушване на носа)

Нарушения на нервната система:

Виене на свят и шум в ушите, които обикновено се дължат на предозиране

Сърдечни нарушения:

Много редки: нарушения в сърдечната функция

Нарушения на кръвта и лимфната система:

Чести: кървене (периоперативна хеморагия, хематоми, епистаксис, кървене в пикочо-половите пътища, кървене на венците).
Много редки: стомашно-чревно кървене, мозъчен кръвоизлив
Кървенето може да доведе до остра и хронична постхеморагична анемия/желязо-дефицитна анемия (дължаща се например на прикрито кървене)

Нарушения на кожата и подкожната тъкан:

Редки: обрив, уртикария, сърбеж

Нарушения на имунната система:

Много редки: анафилактични реакции, едем на Квинке (оток на лицето, езика и гърлото), анафилактичен шок

При признаци на свръхчувствителност трябва да прекратите употребата на Аспирин С.
Ако изпражненията Ви са черни (катранени изпражнения, признак за сериозно кървене в стомаха), незабавно информирайте Вашия лекар.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, прекратете употребата на Аспирин С и уведомете Вашия лекар или фармацевт.


5.    Как да съхранявате АСПИРИН С

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Да не се съхранява под 25°С.

Не използвайте АСПИРИН С след срока на годност отбелязан върху флакона и картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.


6.    ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа АСПИРИН С ?

Активните вещества са: ацетилсалицилова киселина и аскорбинова киселина.
1 таблетка съдържа 400 mg ацетилсалицилова киселина и 240 mg аскорбинова киселина.
Другите съставки са: натриев цитрат безводен, натриев хидрогенкарбонат, лимонена киселина безводна, натриев карбонат безводен.

Как изглежда АСПИРИН С и какво съдържа опаковката ?


10 или 20 ефервесцентни таблетки.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба
Байер България ЕООД
ул. Резбарска № 5
1510 София
България

Производител
Bayer Bitterfeld GmbH,
Salegaster Chaussee, 06803 Bitterfeld-Wolfen,
Германия

Заместители / Подобни

Вносител

  • БАЙЕР БЪЛГАРИЯ

Производител

  • BAYER

ATC класификация:

N02BA01 – АЦЕТИЛСАЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА
N02BA САЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА И ПРОИЗВОДНИ
N02B ДРУГИ АНАЛГЕТИЦИ И АНТИПИРЕТИЦИ
N02 АНАЛГЕТИЦИ
N НЕРВНА СИСТЕМА

Фармакологична група

НЕОПИОИДНИ АНАЛГЕТИЦИ (НЕСТЕРОИДНИ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СРЕДСТВА)

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.