top banner
Изпрати email Разпечатай

Цироза на черният дроб

Симптоми

Много хора с цироза нямат симптоми в ранните стадии на болестта. С напредването на болестта симптомите включват слабост и умора, загуба на апетит, гадене и повръщане, коремна болка и подуване на корема, зле-миришещи изпражнения, жълтеникава кожа (жълтеница), сърбеж, разширени върхове на пръстите на ръцете, натрупване на течност в корема и необичайни синини и кървене.

Описание на състоянието

При цирозата, хронично увреждане на черният дроб води до неговото влошаване и спиране на нормална функция. Основните причини за цироза са прекален алкохолизъм или хроничен хепатит С. Съединителна тъкан препречва пътя на кръвта, минаваща през черния дроб, пречейки на способността му да премахва токсини и бактерии от тялото. Увреждането също пречи на способността на черния дроб да преобразува хранителни вещества, хормони и някои лекарства. Увреденият черен дроб може да доведе и до високо кръвно налягане. Цирозата не може да бъде излекувана. Но е възможно да се намали следващото нараняване на този орган, който е от критическо значение за организма.

Какво да очакваме

Няма лек за цирозата. Лечението се състои от спиране на следващо нараняване на черният дроб и лекуване на възможните усложнения. Алкохолизмът е главната причина за цироза. Ако хора с алкохоличното заболяване на черният дроб продължават да пият алкохол, те обикновено умират от заболяването. Ако прекратят пиенето, част от щетите могат да се излекуват и те вероятно ще живеят по-дълго. Важно е да кажете на доктора си всичко, за лекарствата, които приемате, включително лекарства, продавани без рецепта и хранителни добавки. Някои от тях могат допълнително да увредят черният ви дроб.

Рискови фактори

В САЩ прекомерна консумация на алкохол и хроничен хепатит със най-честите причини за Цироза. Затлъстяването е станал нов водещ рисков фактор. Хроничното увреждане на черния дроб обикновено отнема години, за да предизвика симптоми на цироза.

Интересен факт

Цирозата е деветата водеща диагноза за смъртност, причинява 1.2 % от всички смъртни случаи в САЩ. Почти 30 000 американци умират от цироза на черния дроб всяка година.

Лечение

Лечението на цирозата зависи от причината за болестта и дали са налице усложнения. Целите на лечението са да забави прогресията на съединителната тъкан в черния дроб и предотвратяването или лечението на усложненията на болестта.

 • Ако алкохол причинява вашия цирозата, най-важното нещо, което можете да направите е да се прекрати пиенето.
 • Избягвайте лекарства, които могат да бъдат токсични за черния дроб, включително лекарства без рецепта.
 • Може да е нужна хоспитализация в случай на Цироза с усложнения.
 • Ако цирозата е достигнала доста напреднала фаза, може да има нужда от трансплантация на черен дроб.

Как да се предпазим сами

Ако имате цироза, има доста неща, които можете да направите за да забавите прогресията на болестта.

 • Не пиите никакъв алкохол.
 • Говорете с вашия лекар преди да приемате някакви лекарства, включително такива с рецепта и такива без, витамини и билкови добавки. Цирозата прави черния дроб чувствителен към някои медикаменти.
 • Ваксинирайте се срещу Хепатит А и Хепатит В.
 • Избягвайте да ядете сурови стриди или други сурови миди, който може да съдържат бактерии, това е опасно за хората с цироза.

Кога да посетим лекар

Ако имате каквито и да е симптоми на цироза, посетете лекарят си.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Каква част от черният ми дроб е увредена?В
 2. Какво да направя, за да предотвратя по-нататъшни щети?В
 3. Какви усложнения от цирозата са налице при мен?В
 4. Могат ли тези усложнения да се лекуват и контролират?В
 5. Ще бъда ли кандидат за трансплантация на черен дроб?

Как се диагностицира

Диагнозата се основава на физически преглед, анамнеза и редица изследвания, включително кръвни изследвания, които измерват работата на черния дроб. Скенер, ултразвук и други образни изследвания могат да се използват за да се оцени състоянието на черният ви дроб. Може да се направи биопсия на черния дроб, при която с малка игла се взима тъкан от черния дроб, която се изследва.

Влошаване на състоянието

Пиенето на алкохол, както и наднорменото тегло могат да влошат увреждането на черния дроб. Също така човек с цироза не трябва да яде сурови миди, които може да съдържат бактерии, които причиняват сериозни инфекции на черния дроб.

Знаете ли че

 • Около 1/3 от хората с цироза никога не развиват симптоми.
 • Всяка година в Съединените щати се извършват около 6.500 чернодробни трансплантации.
 • Като цяло органи се дават на хора, с по-дълго очакване за живот след трансплантацията.

Факт

Цирозата е третата най-честата причина за смърт след сърдечните заболявания и рака сред хората на възраст между 45 и 65.

Вид на болестта

Хронична

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.