top banner
Разпечатай

Тевакоксиб твърди капсули 200 mg x 10 бр.

Tevacoxib hard capsules 200 mg x 10
снимка на Тевакоксиб твърди капсули 200 mg x 10 бр.
Добави в моя бележник Бележник

С рецепта

Тевакоксиб е лекарствен продукт от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Активната съставка е целекоксиб и се прилага за лечение на остеоартрит, ревматоиден артрит, Болест на Бехтерев. Тевакоксиб може да се използва също така при различни типове ставни и мускулни болки, разтежения и възпаления. Тевакоксиб е лекарствен продукт, който се отпуска по лекарско предписание.ТЕВАКОКСИБ капс. 200 мг. * 10

Листовка: информация за пациента
ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули 
TevaCoxib 200 mg capsules, hard
Целекоксиб (celecoxib)
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
Ако получите някакви нежелани реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Какво съдържа тази листовка:
1. Какво представлява ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете преди да приемете ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули
3. Как да приемате ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули и за какво се използва
Какво представлява ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули
ТеваКоксиб с активно вещество целекоксиб, принадлежи към група лекарства наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и по-специално към подгрупата известна като (СОХ-2) инхибитори.
Вашето тяло произвежда вещества наречени простагландини, които са причина за болка и възпаление. При някои състояния като ревматоиден артрит и остеоартрит, Вашето тяло произвежда по-голямо количество от тях. ТеваКоксиб действа като намалява производството на тези вещества, като по този начин намалява болката и възпалението.

За какво се използва ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули
ТеваКоксиб се използва за облекчаване признаците и симптомите на ревматоиден артрит, остеоартрит и анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев).

2. Какво трябва да знаете преди да приемете ТеваКоксиб
НЕ приемайте ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули:

 • ако сте алергични към целекоксиб или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
 • ако някога сте имали алергична реакция към група лекарства наречени "сулфонамиди" (напр. някои антибиотици използвани за лечение на инфекции);
 • ако имате язва на стомаха или червата, или кръвоизлив в стомаха или червата; 
 • ако вследствие приема на ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни и обезболяващи средства (НСПВС) сте получили астма, полипи в носа, тежко запушване на носа или алергична реакция като сърбящ кожен обрив, подуване на лицето, устните, езика или гърлото, затруднено дишане или хрипове;
 • ако сте бременна. Ако е възможно да забременеете, докато сте на лечение с целекоксиб, Вие трябва да обсъдите методи за предпазване от бременност с Вашия лекар;
 • ако кърмите;
 • ако имате тежко чернодробно заболяване;
 • ако имате тежко бъбречно заболяване;
 • ако имате възпалително заболяване на червата като улцеративен колит или болест на Крон;
 • ако имате сърдечна недостатъчност;
 • ако имате диагностицирано сърдечно заболяване или мозъчно-съдова болест, напр. имате диагностициран сърдечен пристъп, инсулт или преходна исхемична атака (временно намаление на кръвотока към мозъка, известно още като "мини инсулт"), ангина пекторис или запушване на кръвоносни съдове на сърцето или мозъка;
 • ако имате или сте имали проблеми с кръвообращението (заболяване на периферните артерии).

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули:

 • ако имате или сте имали язва или кръвоизлив от стомаха или червата;
 • ако приемате ацетилсалицилова киселина (дори и в ниска доза за предпазване на сърцето). ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули може да се приема едновременно с ацетилсалицилова киселина, но само в ниски дневни дози на ацетилсалициловата киселина;
 • ако използвате лекарства за разреждане на кръвта (напр. варфарин);
 • ако пушите;
 • ако имате захарен диабет;
 • ако имате високо кръвно налягане;
 • ако сте с повишен холестерол;
 • ако Вашите сърце, черен дроб или бъбреци не функционират добре, Вашият лекар може да изиска провеждане на редовни изследвания;
 • ако имате задържане на течности (като отоци около глезените и стъпалата); 
 • ако сте обезводнени, например поради повръщане, диария или употреба на диуретици (използвани за лечение на излишък на течности в организма);
 • ако сте имали тежка алергична реакция или тежка кожна реакция към някакво лекарство;
 • ако се чувствате неразположени вследствие на инфекция или мислите, че може би имате инфекция, тъй като ТеваКоксиб може да маскира висока температура или други признаци на инфекция и възпаление;
 • ако сте на възраст над 65 години, Вашият лекар може да провежда редовни изследвания.

Вие не трябва да приемате ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули с каквито и да е други обезболяващи или противовъзпалителни средства (НСПВС), които не съдържат ацетилсалицилова киселина (като ибупрофен или диклофенак).
Както и останалите НСПВС (напр. ибупрофен или диклофенак), това лекарство може да доведе до повишение на кръвното налягане, поради това Вашият лекар може да настоява да контролира Вашето кръвно налягане през определени периоди от време.
С активното вещество целекоксиб са докладвани случаи на тежки чернодробни реакции, включително тежко чернодробно възпаление, чернодробно увреждане и чернодробна недостатъчност (някои от които с фатален изход или изискващи чернодробна трансплантация). От случаите, при които е било отчетено времето до появата им, тези тежки реакции са се появили в рамките на един месец след началото на лечението.

Други лекарства и ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства.

Взаимодействия, които са възможни със следните лекарства:

 • някои лекарства за лечение на кашлица (декстрометорфан);
 • лекарства използвани за високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност (напр. АСЕ инхибитори или антагонисти на ангиотензин II);
 • лекарства използвани за лечение на задържане на течности в тялото (диуретици);
 • някои лекарства за лечение на гъбични и бактериални инфекции (флуконазол и рифампицин);
 • лекарства за "разреждане на кръвта", които намаляват кръвосъсирването (варфарин или други перорални антикоагуланти);
 • лекарства за депресия (напр. литий);
 • лекарства за лечение на нарушения на съня или аритмия;
 • лекарства за някои психични нарушения (невролептици);
 • някои лекарства за лечение на ревматоиден артрит, псориазис и левкемия (метотрексат);
 • някои лекарства за лечение на епилепсия/гърчове и някои форми на болка или депресия (карбамазепин);
 • някои лекарства за лечение на епилепсия/гърчове и някои нарушения на съня (барбитурати);
 • някои лекарства използвани за потискане на имунната система, напр. след трансплантация (циклоспорин и такролимус);
 • ацетилсалицилова киселина. ТеваКоксиб може да се приема едновременно с ацетилсалицилова киселина, но само в ниски дневни дози на ацетилсалициловата киселина. Преди да приемате двете лекарства едновременно, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули не трябва да се използва от жени, които са бременни или може да забременеят (т.е. жени с детероден потенциал, които не използват подходящи методи за контрацепция) в хода на лечението. Ако забременеете по време на лечение с ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули, Вие трябва да прекратите лечението и да се обадите на Вашия лекар.
ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули не трябва да се използва по време на кърмене.

Шофиране и работа с машини
Вие трябва да сте наясно как реагирате на ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули преди да шофирате или да работите с машини. Ако Вие се чувствате замаяни или сънливи след прием на ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули, не шофирайте и не работете с машини.

3. Как да приемате ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Дозировка:
За остеоартрит

Препоръчителната дневна доза е 200 mg (1 твърда капсула веднъж дневно), увеличена от Вашия лекар до максимум 400 mg (2 твърди капсули) ако е необходимо.

За ревматоиден артрит
Препоръчителната начална дневна доза е 200 mg (1 твърда капсула веднъж дневно), увеличена от Вашия лекар до максимум 400 mg (2 твърди капсули), ако е необходимо.

За анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев)
Препоръчителната дневна доза е 200 mg (1 твърда капсула веднъж дневно), увеличена от Вашия лекар до максимум 400 mg (2 твърди капсули), ако се налага.

Вашият лекар ще определи каква е необходимата за Вас доза. Тъй като риска от нежелани реакции, протичащи със сърдечни проблеми може да се повиши с увеличаване на дозата и продължителността на употреба, важно е да използвате най-ниската доза, която води до контрол на болката и не трябва да приемате ТеваКоксиб за период по-дълъг от необходимия за контрол на симптомите. Ако мислите, че ефектът на ТеваКоксиб е твърде силен или много слаб, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.
Свържете се с Вашия лекар, ако в рамките на две седмици не получите ефект.

Максимална дневна доза:
Не трябва да приемате повече от 400 mg (2 твърди капсули) целекоксиб дневно.

Бъбречни или чернодробни проблеми

Убедете се, че Вашият лекар знае че имате чернодробни или бъбречни проблеми, тъй като Вие може да се нуждаете от по-ниска доза.

Пациенти в старческа възраст, особено пациенти с телесно тегло под 50 kg
Ако сте на възраст над 65 години и тежите под 50 kg, Вашият лекар може да прецени че е необходимо да Ви преглежда по-често.

Употреба при деца
ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули е само за приложение при възрастни и не се използва при деца.

Как да приемате ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули

Капсулите може да се приемат по всяко време на деня със или без храна. Все пак опитайте се да приемате всяка доза на ТеваКоксиб по едно и също време на деня, ТеваКоксиб трябва да се поглъща с достатъчно количество вода (напр. една чаша от 200ml).

Ако сте приели повече от необходимата доза ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули
Вие не трябва да приемате повече твърди капсули отколкото Ви е предписал Вашия лекар. Ако приемете твърде много капсули, обадете се на Вашия лекар, фармацевт или болница и вземете със себе си лекарствата, така че Вашият лекар да може да види какво приемате.

Ако сте пропуснали да приемете ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули
Ако сте пропуснали да приемете ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули, приемете го веднага след като си спомните. Все пак не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема на ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули
Внезапното спиране на лечението с ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули може да доведе до влошаване на симптомите. Не спирайте приема на ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули, освен ако Вашият лекар не Ви е казал. Вашият лекар може да Ви каже да намалите дозата в рамките на няколко дни преди пълното спиране на ТеваКоксиб.
Ако имате някакви допълнителни въпроси свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Нежеланите реакции изредени по-долу са наблюдавани при пациенти с артрит. Някои от нежеланите реакции означени със звездичка (*) изброени по-долу са се появили с по-висока честота при пациенти, които са приемали целекоксиб за профилактика на полипи на дебелото черво. Пациенти в тези проучвания са приемали целекоксиб в по-високи дози и за по-продължителен период от време.
Спрете употребата на ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули и веднага информирайте Вашия лекар, ако имате:

 • алергична реакция като кожен обрив, подуване на лицето, хрипове или затруднено дишане;
 • кожни реакции като обрив, образуване на мехури или излющване на кожата;
 • сърдечни проблеми като болка в гърдите;
 • силна стомашна болка или някаква друга проява на кървене в стомаха или червата като поява на черни или съдържащи кръв изпражнения, или повръщане на кръв;
 • чернодробна недостатъчност със симптоми като гадене, диария или жълтеница (пожълтяване на кожата или бялото на очите).

Много чести нежелани реакции (може да засегнат повече от 1 на 10 човека):

 • високо кръвно налягане*.

Чести нежелани реакции (може да се проявят при до 1 на 10 човека):

 • възпаление на синусите, инфекция на синусите, блокирани или болезнени синузи (синузит), простуда, инфекции на пикочните пътища;
 • влошаване на съществуваща алергия;
 • трудно засипване;
 • замаяност, схващане на мускулите;
 • сърдечен пристъп*;
 • запушен или течащ нос, кашлица, възпалено гърло, задух*;
 • болка в стомаха, диария, нарушено храносмилане, газове, повръщане*, затруднено преглъщане*;
 • обрив, сърбеж;
 • грипоподобни симптоми, задържане на течности в тялото с подуване на глезените, краката и/или ръцете.

Нечести нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 100 човека):

 • промени в еритроцитите, което може да е причина за бледа кожа, отпадналост и задух;
 • повишени нива на калий в кръвта, което може да е причина за гадене, отпадналост, мускулна слабост или сърцебиене;
 • тревожност, депресия, уморяемост;
 • чувство за мравучкане, сънливост, инсулт*;
 • замъглено виждане;
 • звън в ушите, сърцебиене, ускорена сърдечна дейност;
 • влошаване на съществуващо високо кръвно налягане;
 • запек, хълцане, възпаление на стомаха (със симптоми като нарушено храносмилане, болка в стомаха или повръщане), стоматит, влошаване на съществуващо възпаление на стомаха или червата;
 • промени в стойностите на чернодробните изследвания;
 • копривна треска;
 • спазми на крайниците;
 • отклонения в някои от бъбречните изследвания.

Редки нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 1 000 човека):

 • намален брой на белите кръвни клетки, което може да повиши риска от инфекции и намален брой тромбоцити, което може да повиши риска от кръвоизливи или лесна поява на синини;
 • чувство за обърканост;
 • затруднена координация на мускулните движения, промени във вкусовите усещания;
 • язви в дванадесетопръстника, стомаха, хранопровода, червата, руптура на черво (което може да е причина за болка в стомаха, болка, повишена температура, гадене или запушване на черва), възпаление на хранопровода (което може да е причина за затруднено преглъщане), тъмни или черни изпражнения, възпаление на задстомашната жлеза (причина за болки в стомаха);
 • повишени стойности на някои чернодробни изследвания;
 • косопад, повишена чувствителност към светлина.

Допълнителни нежелани реакции, които са съобщени от употребата на ТеваКоксиб (след пускането му на пазара). Оценка на честотата на тези нежелани реакции не може да бъде направена от наличните данни:

 • сериозно понижение на броя на кръвните клетки, което може да е причина за отпадналост и поява на синини и повишен риск от инфекции;
 • тежки алергични реакции (включително потенциално фатален анафилактичен шок), които може да са причина за кожен обрив, оток на лицето, устните, устата, езика или трахеята, хрипове или затруднено дишане;
 • халюцинации;
 • главоболие, влошаване на епилепсия с възможно по-честа поява и/или по-тежки припадъци, възпаление на ципата около мозъка и гръбначния мозък (менингит), нарушения на вкуса, увредено обоняние, кръвоизлив в мозъка водещ до смърт;
 • възпаление на конюнктивата, кръвоизлив в окото, запушване на артерия или вена в окото, водещо до частична или пълна загуба на зрение;
 • неравномерна сърдечна дейност;
 • еритема с усещане за парене, възпаление на кръвоносните съдове (което да е причина за повишена температура, болки и пурпурни бучици по кожата), кръвен съсирек в белите дробове, проявяващ се с болка в гърдите и задух;
 • спазъм на дихателните пътища със задух;
 • гадене, кървене от стомаха или червата (проявяващо се с кървави изпражнения или повръщане), поява на или влошаване на възпаление на тънките или дебелите черва;
 • чернодробна недостатъчност (понякога фатална или изискваща чернодробнатрансплантация); тежко чернодробно възпаление (понякога фатално), чернодробно възпаление, чернодробно увреждане, жълтеница;
 • промени в цвета на кожата (поява на синини), тежки кожни състояния (като синдром на Stevens-Johnson, ексфолиативен дерматит, токсична епидермална некролиза (може да причини обрив, поява на мехури или излющване на кожата), оток на лицето, устните, устата, езика, зачервена и подута област с множество малки гнойни пъпчици (остра, генерализирана екзантематозна пустулоза);
 • бъбречна недостатъчност, възпаление на бъбреците, понижени нива на натрий в кръвта, което може да причини липса на апетит, главоболие, гадене, мускулни спазми и слабост;
 • болезнени стави, мускулна болка и слабост;
 • менструални нарушения;
 • болка в гърдите.

В клинични проучвания при пациенти със състояния различни от артрит (възпаление на ставите) или други артритни състояния, при които целекоксиб е приеман в дози от 400 mg дневно в продължение на до 3 години са наблюдавани следните допълнителни нежелани реакции:
Чести нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 10 човека):

 • ангина пекторис;
 • синдром на раздразнено дебело черво (може да включва стомашна болка, диария, нарушено храносмилане и газове);
 • бъбречни камъни (което може да е причина за коремна болка или болка в гърба, или кръв в урината), промени в показателите на бъбречната функция, затруднено уриниране;
 • повишаване на телесното тегло.

Нечести нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 100 човека):

 • стомашна инфекция (която може да причини дразнене и язви на стомаха и чревната лигавица), херпес зостер, кожна инфекция, възпаление на венците, бронхит и пневмония;
 • конюнктивален кръвоизлив, зрителни нарушения, водещи до замъглено или увредено виждане;
 • световъртеж поради проблеми във вътрешното ухо;
 • тромбоза на дълбоките вени (кръвни съсиреци обикновено в долните крайници, които причиняват болка, подуване или зачервяване на подбедрицата или дихателни проблеми);
 • разязвяване на устата, нарушения в говора;
 • кървене от хемороиди, ускорена перисталтика;
 • образуване на мастни бучки по кожата или някъде другаде, безобиден оток върху или около ставите и сухожилията на ръцете или стъпалата (ганглион), алергична екзема (сух сърбящ обрив);
 • счупване на долен крайник;
 • отделяне на голямо количество урина през нощта, повишени нива на натрий в кръвта;
 • кървене от влагалището, болка в гърдите.

Ако получите някакви нежелани реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции,

5. Как да съхранявате ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност отбелязан върху етикета, блистера и външната кутия, след "Годен до:" Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

ALU/ALU-блистер
Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.

PVC/PVDC/ALU-блистер 
Да се съхранява под 30°С.

Опаковка за таблетки
Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.

Опаковка за таблетки:
Срок на годност след първо отваряне: 6 месеца.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа ТеваКоксиб 200 mg твърди капсули
Активното вещество
 е целекоксиб. Всяка твърда капсула съдържа 200 mg целекоксиб. 
Другите съставки са: калциев хидрогенфосфат дихидрат, натриев лаурилсулфат, кросповидон (тип В), повидон (КЗО), повидон (К90), магнезиев стеарат, желатин, шеллак, пропиленгликол, пречистена вода, титанов диоксид (Е171), железен оксид, жълт (Е172).


Заместители / Подобни

Вносител

 • ТЕВА ФАРМАСЮТИКЪЛС БЪЛГАРИЯ ЕООД

Производител

 • TEVA PHARMACEUTICALS

ATC класификация:

M01AH01 – ЦЕЛЕКОКСИБ
M01AH КОКСИБИ
M01A ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ И АНТИРЕВМАТИЧНИ ПРОДУКТИ, НЕСТЕРОИДНИ
M01 ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ И АНТИРЕВМАТИЧНИ ПРОДУКТИ
M МУСКУЛНО-СКЕЛЕТНА СИСТЕМА

Фармакологична група

НЕОПИОИДНИ АНАЛГЕТИЦИ (НЕСТЕРОИДНИ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СРЕДСТВА)

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.