top banner
Изпрати email Разпечатай

Астма при юноши и възрастни

Известно също като

Бронхиална астма

Симптоми

Симптомите на астмата могат да включват: хрипове, стягане в гърдите или болка, затруднено дишане и кашлица, затруднено издишване. Симптомите на астматичен пристъп могат да включват: задух, периорална цианоза (посиняване на устните), затруднен говор, объркване, изпотяване и безпокойство, учестен пулс.

Описание на състоянието

Астмата е заболяване на белите дробове, при което дихателните пътища набъбват и се възпаляват и дишането е затруднено. Някои хора могат да имат незначителни симптоми, но други могат да имат тежки симптоми, които пречат на ежедневието и могат да бъдат животозастрашаващи. Симптомите на астматичен пристъп включват: хрипове, стягане в гърдите, кашлица и задух. Лекарите не знаят точно какво причинява астмата, но се приема че генетичните и екологичните фактори могат да играят роля за възникването на това заболяване. Тютюнопушенето, замърсяването на въздуха, алергии, физически упражнения, стрес, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и простуда може да провокират астматичните пристъпи. Астмата е състояние, което не се лекува, но може да бъде контролирано и управлявано чрез медикаменти. Избягването на факторите, които провокират астматичен пристъп и медикаментозното лечение помагат за контрола на астмата и симптомите й значително подобряват качеството на живот и намаляват риска от тежки животозастрашаващи пристъпи.

Какво да очакваме

Контактът с домашни любимци, цветен прашец, замърсяването на въздуха или димът, както и настинка или грип могат да предизвикат астматичен пристъп. Астматичните пристъпи могат да се появят внезапно или бавно и постепенно в продължение на няколко часа или дни. Общите симптоми включват: хрипове, недостиг на въздух, стягане в гърдите и кашлица. Симптомите на астмата може да варират и не всеки има същите симптоми през цялото време. Симптомите могат да бъдат леки и едва забележими или могат да пречат на ежедневието. Тежките астматични пристъпи са спешен случай и са животозастрашаващи. Има два основни типа медикаменти за лечението на астмата - медикаменти за ежедневен контрол и медикаменти за овладяване на астматичен пристъп. Ежедневната употреба на медикаменти, които контролират астмата може да помогне за предотвратяване на астматичните пристъпи. По време на астматичен пристъп могат да се използват лекарства, които водят до отпускане и отваряне на дихателните пътища. Повечето хора се нуждаят от двата типа медикаменти за контрол на астмата.

Рискови фактори

Алергии; фамилна анамнеза за астма или алергии; екземи; затлъстяване.

Интересен факт

Около 5% от населението в световен мащаб страда от астма. В САЩ около 24 милиона души страдат от бронхиална астма. 

Лечение

Лечението на астмата включва:

 • план за действие при астма и астматичен пристъп, който е в писмен вид и Ви напътства как да действате при пристъп - какви са началните симптоми на започващ пристъп и кога и какви медикаменти да вземете в зависимост от симптомите. Медикаменти включват както тези за дългосрочен контрол на астмата, така и бързо-действащите бронходилататори;
 • дългосрочните лекарства за контрол на астмата включват: инхалаторни кортикостероиди, левкотриенови модификатори (блокери), дълго-действащи бета- агонисти, комбинирани медикаменти;
 • бързо-действащите медикаменти за овладяване на астматичен пристъп включват: кратко-действащи бронходилататори и перорални кортикостероиди;
 • лечението на алергията, ако астмата е предизвикана от алергии.

Как да се предпазим сами

Хората, болните от астма, трябва да се научат да идентифицират и да избягват факторите, провокиращите пристъп. Това може да помогне за предотвратяване на астматичните пристъпи. Повечето хора се справят успешно с контрола на бронхиалната астма у дома с помощта на план за действие при астма, който обяснява какъв тип и колко лекарства и кога да се използват в зависимост от вида на астмата и честотата на пристъпите. Този план включва и напътствия кога да се обърнат към лекаря или да потърсят помощ в спешното отделение. Конкретни стъпки, които могат да помогнат за лечението на астмата са:

 • ако използвате климатик, редовно почиствайте филтрите му;
 • избягвайте контактът с космати домашни любимци; 
 • носете маска, когато почиствате (или когато някой чисти къща, докато сте вътре);
 • обшивки за възглавници, матраци, които са противоалергични и не задържат прах;
 • изберете дървен под вместо килим и щори вместо завеси;
 • използвайте маска на лицето за предпазване от студения въздух, ако е студено и извършвате физически усилия;
 • стремете се към нормално телесно тегло;
 • хранете се здравословно като включите в диетата си много плодове и зеленчуци.

Кога да посетим лекар

Ако до момента никога нямате поставена диагноза - астма, но имате хрипове или други леки симптоми, свържете с Вашия лекар. Ако приемате лекарства за астма, но все още има чести пристъпи, свържете с Вашия лекар. Може да се наложи да промените Вашия план за лечение. Ако бързо-действащите лекарства за периода на пристъп не помагат за овладяването на симптомите на пристъпа, потърсете незабавно спешна медицинска помощ. Ако имате периорална цианоза, силно затруднено дишане или други симптоми на тежък астматичен пристъп, позвънете на тел.112 веднага.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Може ли астмата да причинява симптоми ми или се дължат на друго състояние?
 2. Какви изследвания са необходими?
 3. Какво лечение и медикаменти ще ми препоръчате?
 4. Ако имам астматичен пристъп, който не може да се овладее с бързо-действащите медикаменти, когато трябва да потърся помощ в болница?
 5. Колко често трябва да Ви посещавам за контролни прегледи?

Как се диагностицира

Вашият лекар може да диагностицира астма като Ви снеме анамнеза и Ви направи физикален преглед. За поставянето на диагнозата астма са необходими и допълнителни изследвания, които включват: белодробни функционални тестове, тест за алергия и рентгенова снимка на белия дроб. Астмата се класифицира в четири степени на тежест в зависимост от честотата на пристъпите:

 • лека интермитентна форма - дневни симптоми 1 или по-малко пъти седмично или нощни симптоми до 2 пъти или по-малко месечно;
 • лека персистираща форма - дневните симптоми са повече от 2 пъти в седмицата, но не повече от един 1 дневно и нощни симптоми повече от 2 пъти месечно;
 • умерено тежка перситираща форма - дневни симптоми  ежедневно или нощни симптоми повече от 1 нощ в седмицата;
 • тежка персистираща форма - постоянни дневни симптоми или чести нощни симптоми.

Влошаване на състоянието

Излагане на фактори, провокиращи астматичен пристъп; стрес.

Знаете ли че

Всички тези спортисти са се издигнали до върха на тяхната спортна кариера като са спечели олимпийски медали, въпреки че имат астма:

 • Кристи Ямагучи, олимпийската шампионка по фигурно пързаляне;
 • Джаки Джойнър-Кърси, многократна златна олимпийска шампионка в областта на леката атлетика;
 • Бил Кох, олимпийски сребърен медалист по ски-бягане;
 • Грег Луганис, олимпийски златен медалист в областта скок във вода.

Факт

Астмата е най-честото хронично заболяване в периода на детството, което засяга около 7% от децата в света.

Вид на болестта

Често срещано. Хронично заболяване на дихателната система.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.