top banner
Изпрати email Разпечатай

Пневмония

Известно също като

Инфекция на белия дроб

Симптоми

Симптомите на пневмонията включват кашлица, болки в гърдите, главоболие, възпалено гърло, задух, хрипове, треска, втрисане, световъртеж и умора.

Описание на състоянието

Пневмонията е инфекция на белия дроб, причинена най-често от бактерия или вируси. Бактерията е най-честият причинител на пневмония при възрастни. Децата обикновено боледуват от вирусна пневмония. Грипът също може да причини пневмония, особено при по-възрастни хора. Попадането на частици от храната в белия дроб, стомашна киселина, токсични вещества, пушек, гъбички или други вещества могат също да причинят пневмония. Пневмонията може да бъде умерена или животозастрашаваща и може да доведе до появата на кашлица, задух, хрипове, болки в гърдите, треска и втрисане. Стари хора, малки деца, хора със слаба имунна система и тези с хронични заболявания са изложени на по-голям риск от усложнения при пневмония. Лечението на пневмония може да включва почивка и самолечение или хоспитализация, антибиотици, кислородна терапия, в зависимост от тежестта на симптомите. Повечето хора се възстановяват за около 2 седмици. Ваксините помагат да се предотвратят някои от най-честите видове пневмония на тези, които са изложени на риск. 

Какво да очакваме

Най-често пневмонията се появява бързо, съпроводена от кашлица, която има жълт или кафяв секрет, висока температура, втрисане, болки в гърдите и задух. При старите хора може да се забелязва объркване или психическа промяна. Пневмония, която изкарваме на крак се появява, когато симптомите се забележат дни или седмици след прекарана настинка или друго заболяване с по-леки симптоми или суха кашлица. Повечето хора се възстановяват вкъщи до две седмици с почивка и лекарства при необходимост. Хора с по-сериозни симптоми може да се нуждаят от хоспитализация за вливане на течности или прием на антибиотици и други лекарства, за да се преборят с инфекцията.

Рискови фактори

Рисковите фактори включват: старост, да живееш в старчески дом, да пушиш, да имаш прекарана скорошна настинка или грип, да имаш астма, да имаш хронична обструктивна белодробна болест, да имаш слаба имунна система, да си прекарал скорошна операция или нараняване, да си получил удар, да имаш сериозен здравословен проблем като например сърдечно заболяване.

Интересен факт

Пневмонията е често срещано заболяване.

Превенция

Ваксината за пневмония е препоръчителна за всеки над 65 години, под 4 години или всеки, който има слаба имунна система или някаква хронична болест. Ваксината за грип помага за предпазване от грипа, както и от пневмония от грипния вирус и е препоръчителна за всеки.  

Лечение

Лечението за пневмония може да включва:

  • Антибиотици за бактериална пневмония
  • Антивирусна терапия
  • Кислород


Как да се предпазим сами

Пневмонията е сериозно заболяване, затова е важно да посетите вашия лекар, преди да предприемете самолечение. Самолечението може да включва:

  • Да си почивате много
  • Да не пушите
  • Да приемате обезболяващи ако са необходими. Деца и тийнейджъри не бива да приемат аспирин, който е свързан с рядко, но сериозно заболяване, наречено синдром на Рейес.
  • Да пиете много течности

Откашлянето помага да изчистите инфекцията от дробовете си, затова говорете с вашия лекар преди да използвате някой сироп за кашлица.


Кога да посетим лекар

Ако имате треска и изкашляте зелени, жълти или кафяви секрети, обадете се на вашия лекар. Ако симптомите на настинка или грип се влошават също се обадете на вашия лекар.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Може ли пневмонията да причинява моите симптоми?

2. Заразно ли е това?

3. Препоръчвате ли ми да си остана вкъщи?

4. Какво мога да направя, за да облекча симптомите?

5. От какво лечения се нуждая, ако прецените?

Как се диагностицира

Вашият лекар може да постави диагноза като види медицинския ви картон и направи един преглед. Други изследвания може да включват вземане на кръв, рентгенова снимка на гръден кош и изследване на секрета.   

Влошаване на състоянието

Състоянието може да се влоши ако пушите, имате слаба имунна система или хронично заболяване.

Знаете ли че

Пневмонията може да бъде смъртоносна - най-вече при старите хора.

Факт

Пневмонията е шестата водеща причина за смърт.

Вид на болестта

Болестта е заразна.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.