top banner
Изпрати email Разпечатай

Грип

Известно също като

Инфлуенца; Грипен вирус

Симптоми

Висока температура, възпалено гърло, кихане, болки в синусите, хрема, главоболие, мускулни болки, кашлица, умора.

Описание на състоянието

Грипът е вирусна инфекция на дихателните пътища, причинена от инфлуенца вирус. Симптомите на грип включват: висока температура, възпалено гърло, хрема, главоболие, кашлица, мускулни болки и умора. Грипът се разпространява лесно от човек на човек. Повечето хора се възстановяват у дома с почивка и лекарства, но за някои хора, грипът може да бъде тежък и дори животозастрашаващ. Малки деца, по-възрастни хора, бременни жени и хора със здравословни проблеми са изложени на риск от усложнения от грипа като пневмония, остра дихателна недостатъчност и други. Противовирусните лекарства могат да намалят симптомите и да помогнат за по-бързото възстановяване. Ежегодната ваксина против грип е най-добрият начин за предотвратяване на грип.

Какво да очакваме

Симптомите са подобни на настинка, но се появят внезапно и могат да бъдат тежки. Повечето хора се възстановяват напълно за 1 до 2 седмици с почивка у дома. Въпреки това грипа може да бъде опасен за живота на възрастните, малките деца, бременни жени и хора с някои хронични заболявания като астма. Дори здрави възрастни може да имат тежки симптоми. Всеки, загрижен за здравето си трябва да потърси лекарска помощ.

Рискови фактори

Тютюнопушенето; слаба имунна система; контакт с някой с вируса на гипа; хора, чиято работа включва контакт с много хора като учител или здравни работници.

Интересен факт

Около 5% до 20 % от хората имат грип всяка година.

Превенция

Най-добрият начин за предотвратяване на грип е поставянето на ежегодна противогрипна ваксина. Щамовете на инфуенца вирусите, които причиняват грипа се променят от година на година, така че всяка година се създават нови противогрипни ваксини. Грипът се разпространява при директен контакт с някой, който е болен или чрез докосване на предмети и повърхности. Заразата с грип може да стане 1 ден преди симптомите да се появят и да сте заразен от 5 до 7 дни след това. Други начини за предотвратяването на заразяването с грип са:

 •  мийте си ръцете често;
 •  използвайте дезинфектанти за ръце, ако сте имали контакт с болен човек;
 •  не споделяйте кърпи, чаши, прибори, компютърни клавиатури, или телефон с някой, който е болен;
 •  покривайте се с ръка, когато кашляте или кихате;
 •  избягвайте контакт с болни хора;
 •  ако сте болни, останете вкъщи и почивайте, така че да не се заразят други хора на работното място или училище;
 •  ако се разболеете от грип, говорете с Вашия лекар за прием на противовирусни медикаменти. Те са особено ефективни, ако са взети през първите два дена от появата на симптомите.

Лечение

Грипната инфекция и симптомите обикновено се повлияват добре от само себе си след 1 до 2 седмици с почивка. Антихистамини, деконгестанти, болкоуспокояващи, пиенето на много течности парните инхалации могат да помогнат за облекчаването на симптомите. За хората, изложени на риск от усложнения и тези с тежки симптоми на грип, антивирусни медикаменти като озелтамивир или занамивир може да помогнат за подобряване на симптомите, съкращаване на периода на боледуване и предотвратяване на усложнения, ако медикаментите са взети веднага след като симптомите се появят.

Как да се предпазим сами

Грижите, които може да направите за здравето си, ако имате грип включват:

 •  лекарства за облекчаване на температурата и болките;
 •  антихистамини и деконгестанти за хремата;
 •  физиологичен назален спрей (спрейове за нос, съдържащи морска вода);
 •  гаргара с топла солена вода;
 •  прием на топли течности, за да успокоите гърлото;
 •  смучене на бонбони или таблетки за гърло; 
 •  осигуряване на почивка и покой;
 •  спрете тютюнопушенето.

Кога да посетим лекар

Свържете се с Вашия лекар ако сте изложени на риск от усложнения от грип или симптомите, които имате са тежки или се влошат. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате проблеми с дишането, недостиг на въздух, болка в гърдите или коремна болка, объркване, виене на свят, многократни повръщания или много висока температура, която трае 3 дни или повече.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1.  Грип или нещо друго причинява симптомите ми?
 2.  Как да избегна разпространението сред семейството и приятелите ми?
 3.  Трябва ли да си остана вкъщи?
 4.  Какво да направя, за да облекча симптомите?

Как се диагностицира

Вашият лекар може да диагностицира грип като Ви снеме анамнезата и Ви прегледа. Лекарят може да назначи изследване на кръвта за грип, за да потвърди, че имате грипния вирус.

Влошаване на състоянието

Пушенето; недостатъчна почивка; недостатъчен прием на течности.

Знаете ли че

 • Въпреки разпространеното мнение в обществото, излизането с мокра коса, ако не носите шал или палто през зимата или стоенето на течение няма да Ви зарази с грип.
 • Хората най-вероятно се разболяват по-често през студените месеци, защото те прекарват повече време вътре в близък контакт с други хора.
 • Поставянето на противогрипна ваксината ще Ви предпази от инфуенца вируса, който причинява грип. Но противогрипна ваксина няма да Ви защити от риновируса, който е най-честата причина за настинките.

Факт

Милиони души в света постъпват в болницата всяка година, заради усложнениятаот грип.

Вид на болестта

Заразно заболяване.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.