top banner
Изпрати email Разпечатай

Конюнктивит (на латински език - Conjunctivitis)

Известно също като

Зачервени очи; Розови очи

Симптоми

Зачервяването на едното или и двете очи, подути клепачи, сълзене повече от нормалното, усещане за чуждо тяло в окото, сърбеж или парене, образуване на коричка на клепачите през нощта, умерено изразена чувствителност към светлина.

Описание на състоянието

Конюнктивитът е възпалени на най-външната покривка на окото - очната лигавица, намираща се и по вътрешната повърхност на клепачите, наричана конюнктива. Конюнктивитът най-често се причинява от вирус. По редки причини са: алергии, гъбички, бактерии, определени заболявания, химикали, контактни лещи и хламидия. Конюнктивитът, причинен от вирусна или бактериална инфекция е силно заразен, поради тази причина е важно да си миете ръцете често и да избягвате да докосвате очите си. Вирусният конюнктивит преминава от само себе си обикновено за около 2 седмици. Капките или мехлемите за очи помагат да се намали зачервяването и подуването, докато настъпи оздравяването от инфекцията. Антибиотичните капки за очи се използват за лечение на конюнктивита, причинен от бактериални инфекции.

Какво да очакваме

Зачервяване, подуване и други симптоми засягат първоначално едното око и често се разпространяват и към другото око. Симптомите са по-силно изразени от 3 до 5 дни след първоначалната си поява. Конюнктивитът обикновено преминава след около 1 до 2 седмици. Децата, които имат вирусен конюнктивит могат да бъдат заразни за 1 седмица. Попитайте лекуващият лекар кога може детето да се върне в детската градина или училище, ако детето Ви има конюнктивит.

Рискови фактори

Вирусна или бактериална инфекция; сухота в очите поради липса на сълзи или излагане на вятър и слънце; излагане на химикали; пушек; алергии.

Интересен факт

Повечето хора ще се разболеят от конюнктивит поне веднъж в живота си.

Превенция

Конюнктивитът може да бъде много заразен. Затова е важно да ограничите физическият контакт до изчезването на инфекцията. За да предотвратите разпространението може да:

 •  мийте ръцете си всеки път, когато докоснете очите си;
 •  не докосвайте и не трийте заразеното око с пръстите си - използвайте марля, за да изчиствате секреция, ако има такава;
 •  не споделяйте общи хавлии, кърпи за бърсане или възглавници с други хора;
 •  сменяйте калъфката на възглавницата си всеки ден до изчезването на инфекцията;
 •  не ползвайте грим около очите и не споделяйте чужди гримове;
 •  попитайте Вашия лекар кога детето Ви може да се върне в детската градина или училище или кога Вие можете да се върнете на работа.

Лечение

Вирусният конюнктивит по принцип изчезва от само себе си в рамките на 2 до 3 седмици и не се нуждае от лечение. В редки случаи, когато конюнктивитът е причинен от вируса на херпес симплекс, лекарят Ви може да предпише антивирусни лекарства. Антибиотичните мехлеми или капки за очи лекуват бактериалните конюнктивити. Лекарствата против алергии успокояват симптомите на конюнктивит, който е причинени от алергия.

Как да се предпазим сами

Самостоятелните грижи при лечението на конюнктивита включват:

 •  поставяне на топъл или охлаждащ компрес върху окото 3-4 пъти на ден за успокояването на болката;
 •  с помощта на марля или памучно тампонче потопени в топла вода премахнете коричката, която се образувала през нощта;
 •  използвайте очни капи "изкуствени сълзи", които се продават без рецепта, за да успокоите сърбежа или дразненето. Не използвайте чужди капки за очи и не давайте вашите на друг;
 •  спрете да носите контактни лещи до отминаването на инфекцията;
 •  не слагайте превръзка на окото си, това може да влоши инфекцията.

Хора с инфекциозен конюнктивит не бива да ходят на училище, на детска градина или на работа преди подобряването на симптомите.

Кога да посетим лекар

Ако развиете симптоми на конюнктивит, отидете на преглед, за да се открие причината. Ако конюнктивита не се подобрява до няколко дни след започване на лечението или до седмица без лечение, свържете се с лекарят си. Потърсете незабавна медицинска помощ, ако имате размазано зрението, ако виждате пръстени от светлина около обектите, ако имате двойно виждане, болки в лицето, загуба на зрението, втрисане, висока температура или остра болка в очите, когато гледате към ярка светлина.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Конюнктивите ли причинява симптомите ми или може да е друго заболяване?
 2. Заразно ли е?
 3. Как мога да предотвратя разпространението на конюнктивита?
 4. Имам ли нужда от лечение?
 5. Трябва ли да спра да ходя на работа или училище?

Как се диагностицира

Лекарят може да диагностицира конюнктивит след като Ви прегледа и Ви снеме анамнеза. Може да е необходимо микробиологично изследване на очен секрет, за да се диагностицира бактериална инфекция.

Влошаване на състоянието

Контактни лещи; грим; търкане на очите.

Знаете ли че

 • За разлика от вирусният и бактериалният конюнктивит, алергичният конюнктивит причинява зачервяване, парене, сълзене и сърбене като резултат от сенна хрема или друга алергия. Обикновено се наблюдава и в двете очи. Някои химичните реакции като например, тези с при използване на някои капки за очи, могат да причинят конюнктивит.
 • Алергичният конюнктивит не е заразен.
 • Избягването на контакта с алергени и дразнители може да предотврати възпалението на очите. Капките за очи и пероралните антихистамини също могат да помогнат за успокояването на симптомите.

Факт

Както възрастните, така и децата могат да получат конюнктивит.

Вид на болестта

Заразно заболяване.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.