top banner
Изпрати email Разпечатай

Бременност

Симптоми

Ранните симптоми на бременността включват: липса на менструацията, гадене (може да се появи по всяко време на деня), подуване и болезненост на гърдите, често уриниране, умора, повишен апетит или отвръщение към определени храни.

Описание на състоянието

Бременността е нормално физиологично състояние, което настъпва когато сперматозоидът и яйцеклетка се слеят и формират зигота (оплодена яйцеклетка). При нормалната бременност това става в маточната тръба. През следващите няколко дни зиготата започва да се дели и се формира ембрион, той преминава през маточната тръбата в посока към матката. След като достигне матката се имплантира в лигавицата и започва да расте. На един следващ етап се формира фетус и плацента. Плодът получава кислород и хранителни вещества от майката. Когато настъпи бременност от клетките, които по-късно формират плацентата се произвежда специален наречен още хормон на бременността или човешки хорион-гонадотропен хормон (ЧХГ, HCG). Бременността може да се потвърди чрез изследване на нивата на този хормон в урината или кръвта. На него е базиран и стандартния тест за бременност. Нормално бременността трае 10 лунарни месеца (1 лунарен месец е равен на 28 календарни дни) или 40 гестационни седмици.

Какво да очакваме

Когато една жена е бременна, тя трябва да посещава своя акушер-гинеколог редовно и да спазва датите определени за женски консултации. По време на тези посещения, лекарят следи здравето на майката, на плода и дава насоки и препоръки как бременността да протече по възможно най-добрия начин. Наддаването на тегло е нормално по време на бременността (за една нормална бременност е нормално телесното тегло да се увеличи с около 11кг. до края на бременността). Нормално матката нараства спрямо нуждите на плода и корема се увеличава в зависимост от срока на бременността. По време на бременността е възможно е зацапване, което е нормално, но не трябва да има кървене от влагалището.

Интересен факт

В България има около 100,000 бременности всяка година.

Лечение

Редовните посещения при лекар ще помогнат на жената да научи всичко, което трябва да знае, за да има нормално-протичаща бременност и да води здравословен и целесъобразен начин на живот. Лекарят ще направи рутинни тестове, за да провери за основни проблеми и заболявания по време на бременността, които създават както проблем за здравето на плода, така и за здравето на майката като захарен диабет, анемичен синдром или сърдечни заболявания или инфекции - вирусен хепатит В; инфекции на отделителната система; инфекции на гениталиите; сифилис; ХИВ-инфекция и други Необходимо е да се изледват кръвната група на майката и резус фактора (Rh). Някои рутинни медицински изследвания могат да се направят повече от веднъж, така че лекарят или акушера да следят здравето на майката и развиващото се бебе.

Как да се предпазим сами

 • Не пушете и не пийте алкохол.
 • Предпазвайте се от инфекции като често миете ръцете си, не консумирате определени храни, измивате плодовете и зеленчуците преди да ги консумирате, избягвайте контакт с котешка и кучешка тоалетна.
 • Яжте здравословно и не спирайте да се упражнявате, за да сте във форма.
 • Задавайте въпроси при посещенията при лекаря.

Кога да посетим лекар

Свържете се с лекар акушер-гинеколог, ако:

 • имате въпроси или нещо Ви притеснява;
 • имате кървене или изтичане на секрет от влагалището;
 • имате необичайни симптоми като силно или продължително главоболие, внезапно или силно подуване на лицето, ръцете или пръстите; дискомфорт, болки или спазми в долната част на корема; болка или парене при уриниране; треска или студени тръпки; световъртеж; проблеми със зрението; високо кръвно налягане; често повръщане.
 • усещане, че бебето се движи по-малко от нормалното след 7-мия месец от бременността,
 • имате депресия или мислите да се самонараните.
 • Обадете се на тел. 112 , ако сте бременна и имате тежко вагинално кървене, силна болка в корема, внезапно и тежко главоболие, силна дехидратация или признаци на шок.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Кога е терминът ми?
 2. Какво да направя против сутрешното гадене?
 3. За какъв вид усложненията трябва да внимавам?
 4. Кога е следващия ми преглед?
 5. Има ли специална диета или упражнения, които трябва да спазвам?

Как се диагностицира

Лекарят Ви ще снеме анамнеза и ще Ви прегледа, след което ще Ви направи ултразвуково изследване на малък таз, ще назначи изследване на кръвта и урината, ще стойностите на ЧХГ и да потвърди бременността.

Знаете ли че


 • Пушенето може да намали с 10% до 20% транспортния капацитет на кръвта на майката, ограничавайки кислорода до плода и нарушавайки нормалното му развитие.
 • Алкохолът, наркотиците и някои лекарствата достигат феталната кръв и могат да нарушат нормалното развитие на плода.

Факт

Получаването на достатъчно фолиева киселина всеки ден е от ключово значение, за предотвратяване на вродени дефекти. Бременната жена трябва да приема ежедневно най-малко 450мкг фолиева киселина през първите 3 месеца на бременността.

Вид на болестта

Нормално физиологично състояние при жената.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.