top banner
Изпрати email Разпечатай

Анемия

Известно също като

Малкокръвие; Безкръвие; Намален брой на червени кръвни телца (еритроцити) и/или хемоглобин в кръвта.

Симптоми

Анемичният синдром може да причини слабост, бледост на кожата, лесна уморяемост, световържеж, главоболие, болки в кръста, задух и промяна във вкусовите предпочитания.

Описание на състоянието

Анемията е състояние, при което в тялото няма достатъчно червени кръвни телца (еритроцити) и/или има ниско ниво на хемоглобин (белтъчна молекула , съдържаща желязо, чиято основна функция е да транспортира кислорода в кръвта). Анемията може да причини лесна умора, бледост на кожата, слабост, виене на свят, главоболие, болки в кръста, недостиг на въздух (задух). Има много различни видове анемия, както и много причини водещи до нея, включително кръвозагуба и дефицит на витамини. Бременността, хроничните болести, раковите заболявания и автоимунните болести могат също да доведат до анемия. В зависимост от това какъв е видът на анемията, която имате и на какво се дължи се определя и вида на лечението. Има няколко различни лечебни подхода спрямо вида и причината довела до анемия.

Какво да очакваме

Видът на анемичните симптоми и тежестта на протичането им зависят от причината за Вашата анемията. Желязо-дефицитната анемия е най-честият тип анемия. Среща се по-често при жени, защото ежемесечно губят кръв по време на менструацията. Кръвозагуба, причинена от кървяща язва или злокачествено образувание, също може да доведе до желязо-дефицитна анемия (ЖДА). Анемията, свързана с дефицит на витамини е другият често срещан вид анемия. Тази анемия се дължи на дефицит на Вит. В12 и/или фолиева киселина (Вит. В9). Този вид анемия причинява мускулна слабост, световъртеж, задух, диария. Симптомите могат и да се влошат при задълбочаване на недостига на витамини. Апластичната анемия е вид анемия, която се причинява от недостатъчна продукция на еритроцити в костния мозък. Почти всички видове анемии могат да се подобрят при правилно лечение.

Рискови фактори

Прием на непълноценна храна (бедна на витамини и белтъци); бременност; женски пол; болести на стомашно-чревния тракт; фамилна обремененост за анемия.

Интересен факт

Анемията причинена от дефицит на желязо е по-честа при жени и деца. 12% от жените между 12 и 49 години имат желязодефицитна анемия. 7% от децата между 1 и 2 години имат желязодефицитна анемия.

Лечение

Лечението на анемията зависи от причината за нейната поява. ЖДА (желязо-дефицитната анемия)  и витамино-дефицитната анемия обикновено се лекуват с препарати съдържащи желязо, Вит. В12 и фолиева киселина в зависимост от вида на дефицита. Може да има и смесена анемия, при която има недостиг в организма както на желязо (Fe), така и на витамини. Тогава се прилага комбинирано лечение. При другите анемии както и при тежки кръвозагуби (причинени от кървящи язви, хемороиди, варици на хранопровода и други заболявания водещи до изразена кръвозагуба) може да се наложи хемотрансфузия (кръвопреливане), хирургично лечение или прием на друг вид медикаменти. 

Как да се предпазим сами

Ако при Вас анемията е причинена от дефицит на желязо или витамини приемът на здравословна храна, богата  на витамини и желязо може да подобри състоянието Ви. 

Кога да посетим лекар

Посетете Вашия лекар, ако имате необичайно кървене или други симптоми на анемия.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. Колко тежка е анемията ми?
  2. Какво лечение ми е необходимо?
  3. Каква е причината за анемията ми?
  4. Какво да предприема за да подобря състоянието си?
  5. Какво да направя за да се предпазя от поява на анемия в бъдеще?

Как се диагностицира

За да диагностицира анемия, Вашия лекар ще Ви снеме анамнеза и ще Ви направи преглед. Необходимо е изследване на ПКК (пълна кръвна картина), биохимия, ниво на серумно желязо, вит. В12 и фолиева киселина. Може да се наложи изследване на стомашно-чревния тракт (фиброгастроскопия, колоноскопия) или да се извърши пункция на костния мозък.

Влошаване на състоянието

Прием на непълноценна храна; бременност; обилна менструация; прием на антиациди (медикаменти, намаляващи секрецията на солна киселина от стомаха); прием на аспирин и нестероидни противовъзпалителни средства за продължителен период от време; често даряване на кръв.

Знаете ли че

  • Липсата на желязо в организма повишава натрупването на олово.
  • По-честия прием на мляко и антиацидни медикаменти може на намали усвояването (абсорбцията) на желязото в стомаха .
  • Витамин С повишава усвояването на желязо от организма.
  • Червените кръвни клетки (еритроцити) живеят 120 дни, затова Вашето тяло има нужда от постоянен и редовен прием на желязо и витамини, за да замести остарелите еритроцити.

Факт

Около 50% от бременните жени имат физиологична анемия.

Вид на болестта

Често срещано състояние.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2022 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.