top banner
Разпечатай

Аулин таблетки 100 мг х 10 бр.

Aulin tablets 100 mg x 10
снимка на Аулин таблетки 100 мг х 10 бр.
Добави в моя бележник Бележник

С рецепта

Аулин е лекарствен продукт, който се отпуска по лекарско предписание. Съдържа активната съставка нимезулид, която принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Прилага се за облекчаване на болка от различен произход, болезнен остеоартрит, първична дисменорея и други състояния по преценка на лекуващия лекар.


Състав

Таблетки Лекарствено вещество:

nimesutide 100 мг в I таблетка

Помощни вещества:

целулоза, натриев докузат, лактоза, растителни масла, магнезиев стеарат, скорбяла

 

Фармакологична група

Нестероидно противовъзпалително лекарствено средство. АТС: М01АХ17

 

Действие

Аулин е нестероидно противовъзпалително лекарствено средство с функционална сулфонанилидна група в структурата. Аулин е селективен СОХ-2 инхибитор, което обуславя високата му ефективност при минимална проява на нежелани лекарствени реакции върху стомашно-чревния тракт и бъбреците. Елиминира свободните кислородни радикали, които са в основата на възпалителния процес. Оказва мощно противовъзпалително u болкоуспокояващо и действие.

 

Показания

- Остеоартроза

- Екстраартикуларно ревматично заболяване

- Болка и възпаление след оперативна намеса и/или остра травма

- Дисменорея

 

Противопоказания

Пациенти с известна свръхчувствителност към лекарството.

Пациенти с анамнестични данни за реакции на свръхчувствителност /напр. бронхоспазъм, ринит, уртикария/ към салицилати или други нестероидни противовъзпалителни средства.

Пациенти с вътречерепен кръвоизлив.

Пациенти с активна пептична язва, анамнестични данни за рецидивираща язва или стомашно-чревни кръвоизливи.

Пациенти с възпалително заболяване на червата.

Пациенти с тежки смущения на кръвосъсирването.

Пациенти с тежка бъбречна недостатъчност.

Пациенти с нарушена чернодробна фукция.

Бременни жени след 6 месец на бремеността.

Деца под 12 години.

 

 

Специални предупреждения

Прилагането на Аулин изисква особено внимание при пациенти, показали свръхчувствителност към други нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти и ацетилсалицилова киселина. Съществува потенциална възможост за кръстосана чувствителност към аспирина и другите нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти.Аулин трябва да се прилага внимателно при пациенти с анамнестични данни за пептична язва, и смущения в кръвосъсирването.

Предпазни мерки тябва да се предприемат при пациенти с лека до умерена бъбречна недостатъчност или сърдечна недостатъчност с предразположение към задръжка на вода и соли, тъй като употребата на НСПВС- може предизвика влошаване на бъбречната функция. Чернодробната функция трябва да се проследява внимателно при пациенти, лекувани с Аулин, които съобщават за симптоми, свързани с чернодробно увреждане, анорексия, гадене, повръщане, жълтеница и/или промени в чернодробната функция /увеличени трансаминази, свързан билирубин, алкална фосфатаза, у-GT/. Да не се прилага при пациенти с хроничен хепатит, включително и алкохолен хепатит и цироза. Съществува потенциална възможност да предизвика енцефалопатия.Както при всяко НСПВС има потенциален риск от нарушаване репродуктивната функция при жените.Аулин не трябва да се прилага при пациенти, които са развили признаци на астма, полипи в носа, ангионевротичен едем или уртикария, след употреба на аспирин или други НСПВС.Да се следят кръвните показатели при едновременна употреба с метотрексат поради възможен риск от хематотоксичност.При пациенти с лактозен дефицит трябва да се има предвид, че Аулин таблетки съдържа лактоза.

Лекарствени взаимодействия

Аулин се свързва във висок процент с протеините и следователно може да се очаква изместването на други свързани с тях лекарства.Няма клинично значими взаимодействия със съпътстващо прилагане на варфарин, дигоксин, теофилин, глибенкламид, циметидин и антиацидни препарати.Аулин може да противодейства на ефекта на диуретиците; по-специално той може да блокира повишението на активността на плазмения ренин, индуцирано от фуроземид. Едновременната употреба с антикоагуланти или антитромботични средства, включително ацетилсалицилова киселина, може да има кумулативен ефект. Прилагането му заедно със салицилати или толбутамид може да увеличи серумната концентрация на Аулин, поради което се увеличава и терапевтичният отговор. В случай, че Аулин се прилага при пациент, който е на лечение с литий, концентрациите на литий трябва редовно да се проследяват, тъй като Аулин повишава плазмената му концентрация и токсичността. При едновременна употреба на метотрексат има потенциален риск от хематотоксичност поради намаляване на бъбречния клирънс на метотрексата. При едновременна употреба с циклоспорин А съществува риск от предизвикване на нефротоксичност при възрастни пациенти.

 

Бременност и кърмене

Като предпазна мярка Аулин не трябва да се прилага по време на бременност и кърмене, тъй като засега клиничните данни са недостатъчни.Противопоказан е при бременни след 6 месец, поради възможен риск от удължаване времето на кървене при майката и плода.

 

Влияние върху способността за шофиране и работа с машини

Възможно е в редки случай да предизвика сънливост, дезориентираност и зрителни смущения, което може да повлияе.

 

Нежелани лекарствени реакции

Нежеланите лекарствени реакции в повечето случаи са обратими и обикновено се появяват в първите няколко седмици от началото на лечението. Възможна е появата на: еритем, уртикария, пруритус и редки случаи на синдрома на Stevens-Johnson, булозен еритем и токсична некролиза на епидермиса; изолирани случаи на енцефалопатия; хипотермия; ангиоедем; от страна на храносмилателния тракт - стоматит, гадене, болка в епигастриума,болка в корема, диария, запек, стомашно-чревни кръвоизливи и язви, перфорация на язви, чернодробна система - промени в чернодробните показатели, тежки чернодробни реакции, включително холестаза и фулминантен хепатит; нервна система и сетивни органи сънливост, главоболие, дезориентираност и в редки случаи очни реакции; пикочна система, олигурия, едем, отделни случаи на хематурия и бъбречна недостатъчнпст; кръвотворна система - пурпура, тромбоцитопения, панцитопения, гранулоцитопения; дихателна система - анафилактични реакции като задух и астма.

 

Дозировка и начин на приложение

За възрастни и деца над 12 години:

Таблетки по 100 мг - по 1 таблетка 2 пъти дневно след хранене (сутрин и вечер).

Когато е необходимо, в съответствие с указанията на лекаря, дозата може да се увеличи до 400 мг дневно за кратко време (1-3 дни). Единичната доза не трябва да.надвишава 200 мг.В случай на предозиране няма специфичен антидот. Трябва да се направи стомашна промивка и да се въведе поддържащо лечение с изследване и възстановяване на водния и електролитен баланс.

 

Съхранение

При обикновени условия.

 

Срок на годност:

5 години.

Да се съхраняват на недостъпно за деца място.


Заместители / Подобни

Вносител

  • CSC PHARMACEUTICALS BULGARIA

Производител

  • CSC PHARMACEUTICALS

ATC класификация:

M01AX17 – НИМЕЗУЛИД
M01AX ДРУГИ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ И АНТИРЕВМАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА, НЕСТЕРОИДНИ
M01A ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ И АНТИРЕВМАТИЧНИ ПРОДУКТИ, НЕСТЕРОИДНИ
M01 ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ И АНТИРЕВМАТИЧНИ ПРОДУКТИ
M МУСКУЛНО-СКЕЛЕТНА СИСТЕМА

Фармакологична група

НЕОПИОИДНИ АНАЛГЕТИЦИ (НЕСТЕРОИДНИ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СРЕДСТВА)

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.