top banner
Изпрати email Разпечатай

Кървене от стомашно-чревния тракт или гастроинтестинално кървене

Симптоми

Симптомите на кървене от стомашно-чревния тракт може да включват: ясна кръв в изпражненията; черни и лъскави изпражнения като катран; ясна кръв в повърнатите материи;повърнати материи, които изглеждат като утайка от кафе. Внезапното и обилно кървене може да причини виене на свят, припадък (колапс), диария или крампи, недостиг на въздух и умора.

Описание на състоянието

Гастроинтестиналното кървене (кървене в храносмилателният тракт) е симптом на подлежащо заболяване на стомашно-чревния тракт. Може да бъде причинено от много различни заболявания. Повечето заболявания, които протичат с този симптом, могат да се лекуват и да настъпи пълно оздравяване, макар че някои може да  са животозастрашаващи. Кървенето от хранопровода (езофагуса), стомаха и горните отдели на тънките черва може да доведе до наличие на ярка червена кръв при повръщане, повърнати материи, които изглеждат като "утайка от кафе" или черни като "катран" изпражнения. Кървенето от долната част на тънките черва, дебелото черво - включително ректум и анус може да доведе до наличие на тъмна или ясна, алена кръв в изпражненията. Важно е да се открие източника на кървенето и каква е причината за него, за да може да се приложи адекватно и правилно лечение. Понякога може и да няма симптоми или да не се обърне внимание на симптомите и кървенето да продължи за дълъг период от време. Това води до изява на анемичен синдром (ниско ниво на хемоглобин, еритроцити и хематокрит) и най-често протича с желязодефицитна анемия (ЖДА). В тези случай е важно да бъде изключено кървене от стомашно-чревния тракт. 

Какво да очакваме

Кървенето може да е оскъдно и да продължи за дълъг период от време или може да е внезапно и обилно. В някои случаи може да не забележите кървенето изобщо. Вашият лекар може да направи изследвания, с помощта на които може да се открият малки количества кръв в изпражненията. За да бъде лекувано кървенето е необходимо да се откриете причината, която е довела до него. Кървенето от горните части на храносмилателните пътища често се дължи на язва на стомаха или дванадесетопръстника, гастрити (стомашни възпаления), варици на хранопровода (разширени вени) или нарушаване на целостта на езофага или стомаха. Кървенето от долните отдели на храносмилателните пътища най-често може да се дължи на дивертикулит, уголемени кръвоносни съдове в дебелото черво, полипи, хемороиди и анални фисури. Кръвта в изпражненията може да се дължи на карцином на дебелото черво, възпалително заболяване на червата или диария, причинена от инфекция.

Рискови фактори

Употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства (НСПВЛС) като аспирин, ибупрофен и напроксен и други за продължителен период от време увеличава риска от стомашно-чревно кървене. Тези състояния също могат да доведат до повишен риск от кървене от стомашно-чревния тракт:

 • язви;
 • болестта на Крон или улцерозен колит;
 • хемороиди;
 • полипи;
 • гастрит (възпаление на стомашната лигавица);
 • езофагит (възпаление на хранопровода);
 • варици на езофага (разширени вени на хранопровода);
 • чернодробни заболяваня;
 • синдром на Малори-Вайс;
 • дивертикулоза;
 • ангиодисплазия.

Интересен факт

Милиони хора в света страдат от язвена болест. Язвата на стомаха или дванадесетопръстника е една от най-често срещаните причини за кървене от стомашно-чревния тракт.

Лечение

Ендоскопията може да се използва за спиране на кървенето в някои случаи, но дълготрайното лечение за кървенето от стомашно-чревния тракт обикновено включва лечение на основното заболяване, което причинява кървенето.

Кога да посетим лекар

Посетете лекар, ако имате симптоми на кървене от стомашно-чревния тракт.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Как може да се спре кървенето?
2. Какво причинява кървенето?
3. Мога ли да очакват проблеми в бъдеще?
4. Какво мога да направя, за да ускоря възстановяването си?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще Ви снеме анамнеза и ще направи физикален преглед. Може да назначи изследване на изпражненията за наличие на кръв в тях или да препоръча ендоскопско изследване на горните и долните отдели на гастроинестиналния тракт (фиброгастроскопия и колоноскопия). Излседването се състой в поставянето на малка тръбичка с камера през устата в стомаха или през ануса в дебелото черво, за да се огледа лигавицата и да открие източника на кървенето, може да се наложи взимане на материал от лигавиците за биопсия.

Влошаване на състоянието

Ако причината за кървенето е язвена болест, приемането на НСПВЛС като аспирин, ибупрофен или напроксен може да влоши симптомите Ви.

Знаете ли че

 • Стресът не е причина за възникването на язвената болест. Тя може да възникне от бактериална инфекция (хеликобактер пилори) или от редовно използване на НСПВЛС като аспирин, ибупрофен или напроксен, особено в големи дози.
 • Някои храни, хранителни добавки, съдържащи желязо и бисмутовият субсалицилат могат да причинят промяна в цвета на изпражненията. Те могат да имат черен или червен цвят, без да има кървене от стомашно-чревния тракт.
 • Стомашно-чревния тракт започва от устата и стига до ануса. Стомашно-чревния тракт включва: уста, фаринкс, хранопровод, стомах, тънки черва, дебело черво и анус.

Спешна помощ

Потърсете медицинска помощ незабавно, ако имате обилно или внезапно кървене, което се проявява с кръв в повърнатите материи или изпражненията Ви.

Факт

Хората, които приемат НСПВЛС като аспирин, ибупрофен или напроксен едновременно с разредители на кръвта (антикоагуланти) имат 12 пъти по-висок риск от кървене.

Вид на болестта

Спешно състояние. 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.