top banner
Изпрати email Разпечатай

Високо кръвно налягане

Известно също като

Артериална хипертония (АХ); Артериална хипертензия , Хипертонична сърдечна болест (ХСБ); Хипертонична болест на сърцето (ХБС)

Симптоми

Повечето хора, които страдат от високо кръвно налягане, нямат никакви симтоми. Може да имате артериална хипертония от години и дори да не подозирате за това. Състояние на високо кръвно налягане, при което има изява на симптоми от страна на организма Ви , може да бъде така наречената хипертоничната криза. Хипертоничната криза е тежко състояние, при което кръвното налягане е над 180mmHg за систолно и над 110mmHg за диастолно налягане. При хипертоничната криза има силно главоболие, задух, кървене от носа, неспокойствие и замаяност.Това състояние изисква незабавна медицинска помощ.

Описание на състоянието

Високото артериално кръвно налягане (синоними: Артериална хипертония, Хипертонична сърдечна болест, Артериална хипертензия) се дефинира, като състояние при което кръвното налягане в артериалните съдове е по-всоко от нормалното (по норма от Световната Здравна Организация е 120/80mmHg). При Артериална хипертония (АХ) повишеното налягане на кръвта оказва по-високо налягане от нормалното върху артериалните съдове. Артериалното кръвно налягане се измерва в две стойности-първата се нарича систолна, а втората се нарича диастолна. Систолната стойност показва налягането на кръвта по време на сърдечното съкращение (свиване на сърдечния мускул), а диастолната стойност показва налягането на кръвта по време на покой на сърдечния мускул. За АХ при човек може да се говори, ако в три последователни дни, поне три пъти на ден се регистрират стойности на артериалното кръвно налягане над 130/90mmHg, измерени при покой. В повечето случаи причината за първичната АХ остава скрита. АХ е по-честа при хора над средната възраст. Рискови фактори, които могат да доведат до АХ са наднормено тегло, хипертоници в семейството, алкохолизъм, намалена физическа активност, нездравословно хранене и други фактори. Първичната хипертония се развива в продължение на години. Вторичната хипертония е следствие от други състояния, като бъбречни заболявания, прием на определени видове медикаменти по друг повод, тумори на надбъбречните жлези (Феохромоцитом). Без лечение или при незадоволително лечение АХ уврежда помпената функция на сърцето, засяга артериалните съдове и бъбреците. АХ е основен рисков фактор за развитие на инфаркт на миокарда. Здравословното хранене, избягването на сол в храната, физическите упражнения, спирането на тютюнопушенето и поддържането на нормално телесно тегло водят до нормализилане на стойностите на артериалното кръвно налягане. При диагностицирана АХ е необходим прием на медикаменти, предписани от Кардиолог. Самолечението на АХ е опасно.

Какво да очакваме

Тъй като АХ най-често протича безсимптомно, единствения начин за установяването и, е редовно проследяване на артериалното кръвно наляга в покой. Ако при Вас е установена АХ и Вие поддържате задоволителен контрол на артериалното кръвно налягане, ще намалите риска от поява на усложнения. Променете начина си на живот и хранане и приемайте редовно предписаната Ви терапия.

Рискови фактори

Напреднала възраст, фамилна обремененост, намалена физическа активност, неправилно хранене, прием на големи количества сол, злоупотреба с алкохол, наднормено тегло, стрес, тютюнопушене, наличие на обструктивна сънна апнея (състояние при което се наблюдава екстремно хъркане и моментно спиране на дишането при хора с наднормено тегло по време на сън).

Интересен факт

Над 31% от хората в света имат АХ.

Лечение

Първата стъпка на лечение на АХ е промяната в начина на живот и хранене. Ако това не е достатъчно Вашия лекар ще Ви предпише определен вид медикаменти. Видът на тези медикаменти зависи от състоянието Ви и от нивото на артериалното кръвно налягане. Те могат са бъдат:

 • Тиазидни диуретици, предизвикващи повишено отделяна на вода с урината;
 • АСЕ-инхибитори (блокиращи ангиотензин-конвертиращия ензим), които блокират свиването на артериалните съдове като отговор на повишеното кръвно налягане; 
 • Ангиотензин II рецепторни блокери, които отпускат артериалните съдове; 
 • Бета-блокери, които забавят сърдечния ритъм; 
 • Блокери на калциевите канали, които отпускат гладката мускулатура на артериалните съдове. Ако липсва подобрение с един вид медикамент, тогава се налага включване на двойна и тройна комбинация от медикаменти за нормализиране на артериалното кръвно налягане.

Как да се предпазим сами

Можете сами да намалите стойностите на артериалното кръвно налягане, като следвате следните препоръки:

 • Прием на здравословни храни с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри;
 • Ограничаване на приема на сол под 1,5 грама дневно (под 3/4 чаена лъжичка);
 • Физически упражнения за 30 минути дневно 5 дни в седмицата;
 • Поддържане на нормално телесно тегло;
 • Ограничаване на стреса;
 • Ограничаване на приема на алкохол до не повече от 50 милилитра дневно за мъже и 25 милилитра за жени; 
 • Спрете тютюнопушенето.

Кога да посетим лекар

Ако измерите високи стойности на кръвното налягане у дома и се задържат високи, Вие трябва да посетите Вашия лекар. Посетете Вашия лекар, ако забележите странични, нежелани, лекарствени реакции от предписаните Ви медикаменти. Не преустановявайте сами приема на предписаното Ви лечение, без консултация с лекар.

Незабавно потърсете спешна медицинска помощ, ако получите следните симптоми: 

 • болка, стягане или напрежение в гръдния кош.
 • болка или дискомфорт в челюстите, врата, гърба, стомаха, едната или двете ръце 
 • задух
 • главозамайване 
 • студена пот 
 • гадене, повръщане
 • внезапно настъпила обърканост 
 • затруднен или неразбираем говор
 • внезапна проява на неестествени гримаси, внезапна слабост по лицето, ръцете и краката, особено, ако е засегната едната половина на тялото 
 • затруднено или внезапно изчезнало зрение
 • внезапен световъртеж, загуба на равновесие, затруднена походка 
 • внезапно, силно главоболие

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Какви са стойностите на кръвното ми налягане?
 2. До колко тежко е състоянието ми? 
 3. Необходими ли са други изследвания?
 4. Необходим ли е прием на медикаменти или мога да подобря състоянието си чрез диета и физически упражнения? 
 5. Кога мога да очаквам подобрение?
 6. Какво да направя, ако при мен се наблюдават нежелани лекарствени реакции от предписаните ми медикаменти?

Как се диагностицира

Вашия лекар може да диагностицира артериална хипертония като Ви снеме анамнеза, като Ви направи преглед и Ви премери артериалното кръвно налягане в различни ситуации. Може да се наложи изследване на кръв, урина, електрокардиограма (ЕКГ) и други изследвания, ако е необходимо.

Влошаване на състоянието

Злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, неправилно хранене, намалена физическа активност, стрес, прием на определен вид медикаменти, високи нива на кръвна захар и серумен холестерол.

Знаете ли че

 • Пре-хипертонично състояние се нарича състоянието, при което се регистрират стойности на артериалното кръвно налягане между 120-129mmHg за систолната стойност и между 80-89mmHg за диастолната стойност.
 • Наличието на пре-хипертония сериозно повишава риска от развитие на артериална хипертония.
 • Броят на новите случаи на пре-хипертония се увеличава всяка година.
 • Физическата активност, поддържането на нормално телесно тегло, спирането на злоупотребата с алкохол, здравословното хранене и избягването на приема на сол, могат да доведат до нормализиране на стойностите на артериалното кръвно налягане.

Факт

Повече от 1 на всеки 5 души в развитите страни има високо кръвно налягане без да подозира за това.

Вид на болестта

Общо заболяване от неинфекциозен характер / Болести на Сърдечно-съдовата система / Артериална хипертония; Първична; Вторична;

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.