top banner
Изпрати email Разпечатай

Бронхит (на латински език - Bronchitis)

Известно също като

Бронхиална инфекция; Горна респираторна инфекция; Астматиформен бронхит; Инфекция на бронхите

Симптоми

Симптомите при бронхит включват: кашлица; отделяне на тъмен или жълт мукус (храчки), като понякога храчките могат да бъдат и кървави; хриптене (издаване на хъркащ шум от гърдите); гръдна болка и скъсено вдишване.

Описание на състоянието

Бронхитът е възпаление на бронхите. Бронхите представляват големите въздушни пътища, отвеждащи въздуха от гърлото до белите дробове.Това е често срещано заболяване. Възпалението на бронхите причинява кашлица, при която се отделя секрет. Бронхитът обикновено се появява и отшумява за няколко дни. Грипните вируси са най-честа причина за бронхит, но той може да бъде причинен и от бактерии. При някои хора (обикновено при пушачите) се развива хроничен бронхит, който никога не може да се излекува напълно и периодично се обостря.

Какво да очакваме

В повечето случаи заболяването се подобрява за седмица или две, дори и по-бързо при по-агресивна терапия. Хроничният бронхит може да продължава с години без да се излекува, но при него симптомите протичат по-леко.

Интересен факт

Има много причинили, предизвикващи бронхит всяка година. Заболяването се появява много често през зимата, пролетта и есента поради по-студеното време.

Лечение

При обикновените случаи на бронхит без усложнения терапията включва:

 -почивка;

 -прием на много течности;

 -инхалации;

 -болкоуспокояващи;

 -бронходилататори;

 -медикаменти против кашлица;

 -медикаменти за втечняване на бронхиалния секрет;

Антибиотиците не помагат, ако бронхитът е причинен от вирусна инфекция. Но ако секретите са гъсти и жълти или симптомите на бронхита са тежки, Вашият лекар може да назначи лечение с антибиотици.

Как да се предпазим сами

Може да лекувате вирусния бронхит и вкъщи като изчакате и използвате домашни средства (чай, болкоуспокояващи и сиропи за кашлица, които са без лекарствена рецепта). Ако сте пушач е необходимо да спрете тютюнопушението. Ако симптомите продължат повече от няколко дни или имате хрипове, трябва да потърсите лекарска помощ.

Кога да посетим лекар

Ако симптомите продължат повече от 3 до 5 дни и имате висока температура, силна болка в гърдите и хриптене, потърсете медицинска помощ.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Колко време ще мине за подобрението на симптомите ми?

2. Нуждая ли се от антибиотици?

3. Какво мога да направя, за да предотвратя повторната поява на бронхита?

4. Има ли опасност бронхитът да хронифицира при мен?

5. Може ли това да е нещо по-сериозно от бронхит?

Как се диагностицира

За да диагностицира бронхита, лекарят ще Ви снеме анамнеза и ще Ви прегледа. Вашият лекар може да назначи тестове за функцията на белия дроб или рентгенова снимка на гръдния кош, за да изключи пневмония или друго заболяване като астма.

Влошаване на състоянието

Тютюнопушене; замърсен въздух; астма; дехидратация.

Знаете ли че

  • Хроничният бронхит е често срещано заболяване при пушачи и астматици, но може да се среща и при други случаи.
  • В течение на годините хроничният бронхит може да доведе до развитието на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
  • Тютюнопушенето е основен рисков фактор за развитието на хроничен бронхит.

Факт

Ако имате кашлица и експекторация (отделяне на храчки) всеки ден за период по-дълъг от 30 дни на годишно, Вие най-вероятно имате хроничен бронхит.

Вид на болестта

Често срещано заболяване на дихателната система. 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.