top banner
Изпрати email Разпечатай

Остеопороза

Симптоми

Първият симптом на остеопорозата често може да бъде костната фрактура. Други признаци на заболяването са загубата на височина или ненормална извивка в горната част на гърба, това е признак, че костите на гръбначния стълб, изграждащи телата на прешлените, са загубили костна плътност и са се деформирали. Изследванията за измерване на костната плътност могат да покажат дали има загуба на костна маса.

Описание на състоянието

Остеопорозата се получава, когато костното вещество, изграждащо костите намалее. По този начин костите стават по-слаби и могат да се счупят по-лесно. Понякога първият признак на остеопорозата e счупената кост. Диета, богата на калций и витамин Д и консумацията на плодове и зеленчуци може да помогне за предотвратяване на остеопорозата или за забавяне на прогреса й. Има и медикаменти, които помагат за повишаването на костната плътност и да помогнат за предотвратяването на патологични фрактури. Редовните физически упражнения помагат на костите да останат силни и здрави.

Рискови фактори

Напреднала възраст; грацилна костна система; фамилна предразположеност към остеопороза; диета, бедна на калций; ранна менопауза (преди 45-годишна възраст); тютюнопушене; злоупотреба с алкохол; продължителна употреба на медикаменти, причиняващи загуба на костна плътност; азиатски или кавказки произход.

Интересен факт

Около 10 милиона американци имат остеопороза, а други 34 милиона са с висок риск от развитието на заболяването.

Лечение

Вашият лекар ще препоръча обширна програма за лечение и начин на живот, съобразен с остеопорозата. Лечението може да включва:

 • Пълноценно хранене с фокус върху плодовете и зеленчуците, както и други добри източници на калций и витамин Д.
 • Редовни физически упражнения, които помагат за подобряване на костната структура, заздравяване на гръбначния стълб и подобряване на баланса.
 • Стратегии, с които да предотвратите евентуални падания, които са най-честата причина за фрактури при по-възрастните хора.
 • Медикаментозно лечение (ако е необходимо), с което да се предотврати загубата на костно вещество. 

Как да се предпазим сами

Вие можете да предпазите костите си, дори ако вече имате остеопороза като си набавяте достатъчно количество калций и витамин Д. Редовните физически упражнения и консумацията на много плодове и зеленчуци също помага за поддържане на здравината на костите. Ако пушите, постарайте се да спрете. Ако пиете алкохол се ограничете до консумацията на едно питие на ден. 

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Имам ли остеопороза?
 2. Колко значителна е загубата на костно вещество?
 3. Какви изследвания бихте препоръчали за оценка на състоянието на костите ми?
 4. Как мога да забавя загубата на костно вещество?
 5. Препоръчвате ли някакви медикаменти?
 6. Колко често трябва да изследвам костната плътност?
 7. Трябва ли да потърся физиотерапевт?
 8. Как мога да предотвратя евентуални падания?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще Ви прегледа и ще разбере дали сте загубили част от ръста си или дали гръбначният Ви стълб има правилна форма. Ще е необходимо изследване за оценка на минералната плътност на костите, за да се оцени състоянието на костите в бедрата и гръбначния ви стълб. Други изследвания използвани за оценка на състоянието на костите може да включват:

 • Оценка на риска от фрактури, който определя каква е възможността да счупите кост в следващите 10 години.
 • Лабораторни изследвания на кръв и урина, за да се провери за вероятна загуба на костно вещество.
 • Рентгенови изследвания, особено ако вече сте загубили значително количество от ръста си за кратък период от време, прегърбен сте или имате постоянна болка в областта на гърба.

Влошаване на състоянието

Диета, бедна на калций и витамин Д; тютюнопушене; злоупотреба с алкохол; заседнал начин на живот.

Знаете ли че

 • Костите продължават да трупат костна маса до около 30 годишна възраст, след което костната маса започва системно да намалява.
 • В САЩ остеопорозата всяка година причинява 300,000 фрактури на бедрата, 700,000 фрактури на прешлените, 250,000 фрактури на китката и повече от 300,000 други видове фрактури.
 • Естрогенът предпазва костите от загуба на костна маса. След менопаузата жените могат да загубят до 20% от плътността на костите си за период от 5 до 7 години.

Факт

Жените представляват около 80% от болните с остеопороза в световен мащаб.

Вид на болестта

Хронично заболяване на опорно-двигателния апарат.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.