top banner
Изпрати email Разпечатай

Субконюнктивална хеморагия (очен кръвоизлив)

Известно също като

Червено око; Кървене в окото

Симптоми

Често няма други симптоми освен червеното петно върху бялата част на окото. Други симптоми могат да включват: усещане за пълнота под клепача или в окото и леко възпаление на окото.

Описание на състоянието

Очният кръвоизлив представлява алено-червено петно върху бялата част на окото (склера). Появява се, когато някои кръвоносни съдове в окото се разкъсат и кървят точно под повърхността му. Кихане, кашлица, физически напън, високо кръвно налягане, някои лекарства, нараняване на окото, проблеми със съсирването на кръвта и кръвоносните съдове, а дори и потъркване на окото могат да причинят разкъсване на нежните кръвоносните съдове в окото. Често може и да няма конкретна причина. Състоянието не причинява болка или кръвотечение и може да разберете, че е се е получило едва като се погледнете в огледалото. В повечето случаи, петното изчезва от само себе си за около 2 седмици и не се нуждае от лечение.

Какво да очакваме

Може да изглежда сякаш кървавото петно се уголемява през първите 24 часа. След това ще стане по-малко тъй като кръвта се резорбира. Подобно на синина, очният кръвоизлив променя цвета си - от червен към оранжев и след това жълт, докато не изчезне напълно. Кръвоизливът би трябвало да изчезне напълно до 2 седмици.

Рискови фактори

Прием на определени лекарства; проблеми с кървенето налягане; силен напън, например при повръщане или вдигане на тежести.

Интересен факт

Очният кръвоизлив е много често срещано състояние. Милиони хора имат субконюнктивална хеморагия всяка година.

Лечение

Състоянието не се нуждае от лечение.

Как да се предпазим сами

Самостоятелните грижи при това състояние включват: поставяне на очни капки - изкуствени сълзи, за да се избегне дразненето; избягване на употреба на аспирин и ибупрофен, които могат да причинят по-силно кървене.

Кога да посетим лекар

Свържете с лекар, ако имате повече от един очен кръвоизлив, ако състоянието не премине от само себе си в рамките на 2 седмици или ако имате друго кървене от други части на тялото в същото време, например кървене от венците или синини по кожата на тялото.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1.  Може ли очният кръвоизлив или друго състояние причинява симптомите ми?
  2.  Трябва ли да се притеснявам?
  3.  Колко скоро може да очаквам зачервяването да изчезне?

Как се диагностицира

Ако очният кръвоизлив не се оправи в рамките на 2 седмици, лекарят може да прегледа окото Ви. Друго възможно изследване е измерването на кръвното Ви налягане.

Влошаване на състоянието

Сухи очи.

Знаете ли че

  • Затварянето на очите при кихане е естествен рефлекс. Смята се, че е начин за защита на очите от частиците, които се отделят при кихане. Почти невъзможно е да държите очите си отворени, когато кихате.
  • Склерата (бялата част на окото) е здрава и добре защитна тъкан, която заобикаля очите и им придава формата им.
  • Конюнктивата е тънка прозрачна мембрана, която покрива склерата, предпазвайки я от бактерии и чужди материи.

Спешна помощ

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате очен кръвоизлив едновременно с болки в очите, забележите промени в зрението като замъглено виждане, претърпели сте очно нараняване, или знаете, че страдате от високо кръвно налягане или нарушения в кръвосъсирването.

Факт

Очният кръвоизлив може да се случи на всеки, но има тенденция да се проявява по-често при по-възрастните хора.

Вид на болестта

Често срещано състояние. Може да бъде спешно състояние, ако е в съчетание с високо кръвно; загуба на зрението; травма; нарушения в съсирването на кръвта.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.