top banner
Изпрати email Разпечатай

Варицела

Известно също като

Варицела зостер; Херпес зостер варицела; Лещенка

Симптоми

Симптомите на варицела включват: обрив и мехури по кожата, подути лимфни възли, температура и втрисане, загуба на апетит, главоболие и болки в гърлото.

Описание на състоянието

Варицелата е заболяване, причинено от херпес зостер вирус. То е класическо заболяване за детската възраст, което причинява червен, сърбящ обрив с мехурчета по кожата, температура, главоболие, болки в гърлото и болки по цялото тяло. Обривът формира мехури, които при разчесване се пукат и от тях изтича бистър секрет, след което се образува коричка (круста). Повечето случаи на варицела са леки, но някои хора могат да имат усложнения, включително инфекция, пневмония и енцефалит. Варицелата е много заразна, но ваксината е намалила драстично случаите на варицела.

Какво да очакваме

Повечето хора първо получават симптоми на варицела 10 до 20 дни след излагането си на вируса. Варицелата обикновено започва с главоболие, умора и не се чувствате добре. Мехурестият обрив обикновено се появява един или два дни по-късно. Обривът обикновено започва по торса, лицето, скалпа и след това се разпространява до останалата част от тялото. Нови мехури се появяват непрестанно в течение на няколко дни. След около два дни, мехурите зарастват с коричка. Мехурите могат да оставят белези ако се чешат и се инфектират. Може да разпространите варицелата на други от 48 часа преди да се появи обрива, до момента, в който се появи коричката. В повечето случаи, варицелата се подобрява с лечение. Но ако развиете някаква усложнения, може да имате нужда от лечение с антибиотици или други лекарства. Симптомите са по-обострени при възрастни, и белите дробове, черният дроб, мозъка мъжката плодовитост могат да бъдат засегнати.

Рискови фактори

Може да сте с повишен риск от варицела ако:

 • Никога не сте боледували.
 • Не сте били ваксинирани.
 • Работите с деца.
 • Живеете с деца.

Може да сте с повишен риск от усложнения от варицела ако вие:

 • Сте бременна.
 • Сте възрастни.
 • Имате екзема.
 • Имате увредена имунна система.
 • Приемате стероиди.

Интересен факт

Около 800 000 души в САЩ заболяват от варицела всяка година.

Превенция

Най-добрият начин за предовратяване на варицела е да се ваксинирате. Ако все пак се разболеете от варицела, може много лесно да заразите друг, който не е бил ваксиниран или преди не е боледувал. Можете да ограничните разпространяването към други ако: Стоите у дома и не ходите на училище или работа, докато мехурите не формират коричка; Не кашляте или кихате към някого.

Лечение

При повечето хора, варицелата обикновено се изчиства в рамките на 5 до 7 дни без лечение. Ако сте с повишен риск от усложнения от варицела, вашият лекар може да ви предпише противовирусно лекарства, което да помогне в намаляването на симптомите.

Как да се предпазим сами

Може да облекчите симптомите на варицела, като следвате тези съвети за самостоятелна грижа:

 • Почивайте си много.
 • Опитайте да не чешете мехурите.
 • Взимайте си хладни вани със готварска сода или колоидална овесена каша.
 • Използвайте антихистамини, продавани без рецепта, за намаляване на сърбежа.
 • Приемайте обезболяващи, без рецепта за да намалите температурата. Не приемайте аспирин, когато имате варицела. Може да доведе до синдрома на Рейе, сериозно състояние.

Кога да посетим лекар

Трябва да посетите вашият лекар, ако имате симптоми на варицела, като мехурест обрив, подути лимфни възли, температура и втрисания, загуба на апетит, главоболие или болящо гърло. Трябва да търсите спешна медицинска помощ, ако симптомите ви за изострени или не се подобряват. Също търсете медицинска помощ, ако имат схванат врат, често повръщане, недостиг на дъх, объркване или сте дехидратирани.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Заразен ли съм?
2. Как мога да избегна разпространението на варицела на семейството и приятелите си?
3. Трябва ли си стоя у дома и да пропусна работа или училище?
4. Какво мога да направя за да облекча симптомите ми?

Как се диагностицира

Да диагностицира варицела, вашият лекар ще снеме анамнезата ви и ще направи физически преглед.

Влошаване на състоянието

Чесането на мехурите могат да влошат симптомите.

Знаете ли че

 • Повечето хора с варцела имат около 250 до 500 мехура.
 • Никога не приемайте аспирин, когато имате варицела. Може да причини сериозно състояние наречена Синдрома на Рейе.
 • Ваксината за варицела предотвратява заболяването при около 90% от хората, които са ваксинирани. Когато, не предотвратява напълно заболяването, може силно да облекчи симптомите.
 • Вирусът варицела-зостер, който причинява варицелата също причинява херпес зостер при възрастните, сериозен обрив. Около 1 на всеки 10 възрастни ще има херпес зостер в един етап от живота си.

Факт

Преди създаването на ваксината за варицела през 1995, около 4 милиона Американци годишно са заболявали от варицела всяка година.

Вид на болестта

Заразно заболяване

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.