top banner
Изпрати email Разпечатай

Херпес Зостер

Симптоми

Симптомите при херпес зостер включват силно изтръпване, сърбеж и болка по хода на някой нерв. След това се появява обрив, който често засяга едната страна на гръдния кош, от средата на гърба до предната част на гръдния кош. Образуват се мехурчета, които се пукат и оформят коричка. Други симптоми, които могат да се наблюдват са безсъние, гадене, умора, слабост, депресия и тревожност.

Описание на състоянието

Херпес зостер е болезнен, мехурчест, кожен обрив, който се открива обикновено на гърба и от страни на гърдите. Причинява се от вируса на херпес зостер, същият вирус, който причинява варицела. След инфекция с варицела, вирусът става неактивен, но остава в спящо състояние в нервните тъкани. Години по-късно вирусът се реактивира като херпес зостер. Стрес, ракови заболявания или други заболявания могат да предизвикат изява на обрива. В някои случаи болката при херпес зостер може да персистира /да се задържи/ след като обривът изчезне.Това се нарича постхерпесна невралгия, която продължава дълго време.

Какво да очакваме

Херпес зостер обикновено започва като сърбеж и болка по кожата, която прогресира с развитието на мехури. Пълното разпространение на обрива достига до една седмица или повече. Мехурчетата на обрива могат да се спукат, да образуват струпеи, които да оставят белези върху засегнатата кожа след излекуване на обрива. Целият процес отнема  от 2 до 3 седмици. В някои случаи обривът не е така добре изразен. Не е ясно, защо някои хора имат по-тежко изразени симптоми или развиват постхерпесна болка, но възрастта и стресът могат да бъдат  рискови фактори. Раковите заболявания или други състояния на имунен дефицит, увеличават риска от разпространение на херпес зостер вируса, което може да бъде сериозно състояние, ако засегне дихателните пътища.

Интересен факт

Приблизително 1 на 100 души са с херпес зостер през дадена година. Хората над 50- годишна възраст и тези, които не са имунизирани с ваксина срещу варицела вируса, са с повишен риск да развият херпес зостер. Той се среща също по-често при хора с ракови заболявания и при болни, които са на лечение с имуносупресивни лекарства, като кортизон.

Лечение

 • Антивирусните медикаменти (ацикловир, фамцикловир, валцикловир) намаляват болката и продължителността на изява на обрива на херпес вирусното огнище.
 • Zostavax (херпес зостер ваксина), намалява риска от появя на херпес зостер с 50 %.
 • Антидепресантите и болкоуспокояващите могат да намалят  постхерпесната невралгия.

Как да се предпазим сами

Ако развиете рано симптомите на херпес зостер (изтръпване, мехурчест обрив) посетете Вашия лекар. Ранното лечение с антивирусни медикаменти  може да намали разпространението на обрива и да предотврати болката. Ако не можете да посетите лекар, използвайте кремове  против сърбеж и антихистамини. Баня с овесено брашно също може да помогне. Вземете парацетамол или нестероидни противовъзпалителни медикаменти.

Кога да посетим лекар

Потърсете лекар веднага щом забележите симптоми на обрива като изтръпване, сърбеж, болка или зачервяване, често обхващащи едната част на гръдния кош от средата на гърба до средата на гърдите.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Как мога да намаля сърбежа?
 2. Ефективни ли са антивирусните лекарства при херпес зостер?
 3. Кога трябва да получа ваксината срещу херпес зостер?
 4. Кога мога да очаквам намаляване на болката?
 5. Какво става, ако мехурчетата започнат да секретират или да се разпространяват?

Как се диагностицира

Лекарите диагностицират херпес зостер след физически преглед. Обривът е отличителен и характерен и лесно се забелязва. Ако е широко разпространен, лекарят може да назначи други изследвания, за да се отхвърлят напълно други съпътстващи заболявания. Диагнозата се поставя изключително по клиничната картина.

Влошаване на състоянието

Разчесването на мехурите или раните, носенето на тесни дрехи.

Знаете ли че

 • Херпес зостер ваксината предпазва от заразяване с херпес зостер. Препоръчва се еднократното поставяне на ваксината при всички хора над 60-годишна възраст или при рискови групи хора.
 • Вирусът на херпес зостер е различен от херпес симплекс, който причинява студени рани или генитален херпес.
 • След като херпес зостер обривът е преминал, вирусът се скрива. Повечето хора имат само едно огнище на херпес зостер, но в някои случаи то може да се повтори.

Факт

Преди появата на характерния обрив оплакванията са неспецифични, поради което е необходимо, според локализацията на оплакванията да се изключат плеврит, миокарден инфаркт, холелитиаза, главоболие с друг прозиход, стомашна язва и т.н. Характерният за заболяването обрив следва да бъде различен от обрива при херпес симплекс, контактен дерматит, автоимунни булозни дерматози и др.

Вид на болестта

Често срещано заболяване

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.