top banner
Изпрати email Разпечатай

Депресия

Известно също като

Депресивно разстройство

Симптоми

Симптомите на депресия включват: чувство на безнадежност, тревожност, нервност, безсъние, неудовлетвореност, гняв, промени в апетита, липса на мотивация, трудно заспиване или сънливост и продължителен сън, черногледство, суицидни мисли (мисли за самоубийство), загуба на интерес към неща, които са били важни или са носили радост.

Описание на състоянието

Депресията е психично разстройство, което се характеризира с болезнено чувство на тъга, липса на настроение и отегчение от начина на живот и ежедневието. Много хора се чувстват отегчение или тъжни за кратък период от време, но това не е депресия. Депресията е разстройство, което обхваща продължителен период от време и може да включва: тревожност, инсомния или други симптоми. Житейски събития като смърт на близък човек или несподелена любов могат да отключат депресия. Депресията може да има фамилна предиспозиция (предразположеност към поява на заболяването в семейството), но може и човек, който няма фамилна анамнеза за депресия да отключи тежко депресивно разстройство. Депресията сериозно влияе върху качеството на живот. Депресивното разстройство е често срещано, но и сериозно заболяване, което обикновено не може да бъде преодоляно без лечение. Психотерапията и/или приемът на антидепресанти могат да излекуват депресията при по-голяма част от хората.

Какво да очакваме

Депресията, причинена от внезапно събитие, като например загуба на работата може да настъпи внезапно. Но в повечето случаи депресивното разстройство се развива бавно и прогресивно, като от ден на ден състоянието става все по-лошо. Симптомите на депресията могат да бъдат незабележими и човек, който има депресия може дълго време да не разбере, че има такава и да не обърне внимание на състоянието си. Мъжете и жените много често имат различни прояви на депресията. Мъжете често усещат силен гняв, нестабилност, имат проблеми със съня или прибягват до злоупотреба с алкохол и субстанции. При жените, депресията по-често се проявява с чувство на тъга и безнадежност, безпричинен плач и чувство за вина. Лекото депресивно разстройство обикновено преминава от само себе си. Тежката депресия може да доведе до невъзможност за изпълнение на ежедневните задължения и дейности, както и до поява на суицидни мисли и опити. Лечението с психотерапия и/или антидепресанти може да помогне на повечето хора, страдащи от депресия да се справят с нея. Лечението с антидепресантите е необходимо да продължи от шест до осем седмици, за да започнат да действат, като лечението с тях не бива да се прекратява по самопреценка на пациента. Важно е пациентът да знае, че е необходимо време, докато медикаментите започнат да действат и да не прекъсва терапията.

Рискови фактори

Злоупотреба с алкохол, лекарства, наркотици, фамилност, труден период в живота, проблеми в работата, стрес, изневяра, финансов банкрут.

Интересен факт

16.5% от американците са страдали от депресия на определен етап от живота си.

Лечение

Лечението на депресията може да включва:

 • антидепресанти
 • психотерапия
 • електроконвулсивна терапия при много тежки случаи на депресия или при липсата на отговор към лечението с антидепресанти.

Как да се предпазим сами

Провеждането на лечение на депресията ще Ви помогне да се справите по-лесно и по-бързо със симптомите. Но Вие също може да направите някои неща, за да се чувствате по-добре. Например започнете да се храните редовно и  здравословно, намалете стреса, на който сте подложени, правете редовно физически упражнения, говорете и излизайте по-често с приятели, намерете си хоби и отделяйте време за себе си. Ако полагате усилия за преодоляването на това състояние, ще се справите много по-бързо с депресията.

Кога да посетим лекар

Ако през последните месеци се чувствате потиснат, демотивиран, нямате желание за нищо, страдате от безсъние или имате проблеми със съня, имате усещане за безнадежност, ако сте отчаяни, ако нищо не Ви доставя радост и удоволствие или имате други симптоми на депресия, посетете Вашия лекар. Потърсете незабавна помощ, ако имате мисли за самоубийство или планирате такова, както и ако имате желание да нараните други хора.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 • Мислите ли, че имам депресия?
 • От какво лечение се нуждая? 
 • След колко време да очаквам подобрение? 
 • Какви странични ефекти на лекарствата мога да очаквам? 
 • Може ли това да бъде някакво друго заболяване, а не депресия?

Как се диагностицира

Лекарят ще Ви снеме анамнеза, ще Ви прегледа и ще Ви направи психологически профил. Може да назначи други изследвания, за да изключи друго заболяване, което може да е в основата на Вашите оплаквания.

Влошаване на състоянието

Стрес в семейството и службата, наркотици, определени медикаменти, алкохол, непълноценна храна, обездвижване и социална изолация.

Знаете ли че

Депресията може да засегне всеки:

 • Тери Брадшоу, звезда по американски футбол на отбора на Питсбърг е с поставена диагноза - депресия, след като в продължение на дълги години имал чувство на тревожност и тъга.
 • Хю Лори, британският актьор от култовия сериал " Д-р Хаус ", също е страдал от депресия.
 • Актрисата и модел  Брук Шилдс е страдала от  следродилна депресия, която се получила след раждането на нейната първородна дъщеря.

Факт

Жените имат  70% по- голям риск от мъжете да развият депресия.

Вид на болестта

Често срещано заболяване/Заболяване на централната нервна система/Психиатрично разстройство

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.