top banner
Изпрати email Разпечатай

Гастроезофагеална рефлуксна болест (съкратено - ГЕРБ)

Известно също като

Рефлукс езофагит; Гастроинтестинален рефлукс или възпаление; Хронични киселини; Пептичен езофагит; Диспепзия

Симптоми

Най-честите симптоми на рефлуксния езофагит и гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) са: усещане за парене в гърдите, гърлото или устата, гадене след хранене или чувството, че храната е заседнала ниско в гърлото. По-рядко срещани симптоми включват: затруднено преглъщане, суха кашлица, възпалено гърло, хълцане, болка в гърдите, пресипналост или регургитация на храна.

Описание на състоянието

Гастроезофагеалната рефлукна болест и киселините се получават, когато стомашната киселина се връща нагоре по хранопровода и дразни лигавицата му. Обикновено, когато преглъщате, мускулите около долната част на хранопровода се отварят като храна минават през сфинктера и след това той се затваря. Когато долния сфинктер на хранопровода (мускул, който осигурява движението на храната в една посока - надолу към стомаха) стане слаб или не се затваря веднага, това позволява на стомашните киселини да попаднат в хранопровода като по този начин увреждат лигавицата му. Стомашната киселина причинява усещане за парене в устата или зад гръдната кост или кисел вкус в устата. Леките киселини, които се получават само понякога при консумация на определен вид храна обикновено не са проблем. Когато често попада стомашна киселина в хранопровода и често имате киселини това състояние се нарича гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ. С течение на времето ГЕРБ може да доведе до разрушаване и увреждане на лигавицата на хранопровода и да увеличи риска от рак на хранопровода или да създаде други проблеми.

Какво да очакваме

Повечето хора имат киселини в някой момент от живота си. Леките киселини обикновено преминават за няколко часа. Много хора, които имат киселини се лекуват с антиациди медикаменти, които не са по лекарско предписания или с други лекарствени средства. Избягването на консумацията на храни, които образуват киселини също може да помогне. Ако имате киселини повече от 2 пъти в седмицата или ако симптомите, които имате Ви притесняват и Ви създават дискомфорт може би най-вероятно страдате от ГЕРБ. Може да се наложи лечение с медикаменти, които се изпиват по лекарско предписание или да имате нужда от някакво друго лечение.

Рискови фактори

 • наднормено тегло;
 • консумация на алкохол;
 • тютюнопушене;
 • хиатална херния;
 • бременност;
 • склеродермия;
 • астма;
 • захарен диабет;
 • синдром на Zollinger-Ellison.

Интересен факт

Около 1 от 20 души в САЩ имат хроничен киселинен рефлукс или ГЕРБ.

Лечение

Лечението на стомашните киселини и ГЕРБ обикновено започва с медикаменти на свободен достъп в аптеките - лекарства, за намаляването на стомашните киселини. Също така може да се избягва консумацията на храни и напитки, които влошават симптомите Ви. Ако тези процедури не облекчат симптомите може да се наложи лечение с медикаменти, които се отпускат с рецепта, оперативно лечение или други процедури.

Как да се предпазим сами

Може да облекчите симптомите на киселини или ГЕРБ като избягвате консумация на храни и напитки, които влошават симптомите Ви. Можете също така се храните често и по малко; да нормализирате теглото си, ако имате наднормено тегло; да спрете тютюнопушенето; да намалите стреса и да избягвате да сте в легнало положение  2 до 3 часа след хранене.

Кога да посетим лекар

Консултирайте се с Вашия лекар, ако използвате лекарства за киселините повече от два пъти в седмицата или ако имате чести или тежки симптоми на ГЕРБ.
Ако имате болка в гърдите, особено в съчетание с недостиг на въздух или учестено и повърхностно дишането или болки в ръката или челюстта, свържете с Вашия лекар. Те могат да бъдат признаци на сърдечен инфаркт.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Има ли нещо в начина ми на живот, което може да е причинило ГЕРБ?
 2. Трябва ли да вземам антиацидни или други медикаменти?
 3. Кога може да симптомите ми да се подобрят?
 4. Какво следва, ако медикаментите, които приемам не облекчават симптомите ми?
 5. Кога трябва да Ви потърся за нова консултация?

Как се диагностицира

За диагностицирането на киселини или гастроезофагиален рефлукс, Вашият лекар ще Ви снеме анамнеза и ще Ви прегледа. Може да се наложи извършването на фиброгастроскопия (вкарване на тънка тръбичка с камера в горните отдели на стомашно-чревния тракт, за да се огледа лигавицата на хранопровода и стомаха) или други допълнителни изследвания.

Влошаване на състоянието

Алкохол; кофеин; шоколад; пържени, пикантни или мазни храни; прием на големи порции наведнъж; легнало положение след хранене; тютюнопушене; стрес; някои медикаменти; носене на стегнато облекло или колани.

Знаете ли че

 • Много жени имат киселини по време на бременността.
 • Киселините често се влошават, когато позицията на тялото е прегъната или легнала.

Факт

ГЕРБ може да доведе до получаване на Баретов хранопровод (замяна на типичната за хранопровода лигавица с типична за стомаха), което може да увеличи риска от рак на хранопровода.

Вид на болестта

Често срещано заболяване. Заболяване на храносмилателната система. 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.