top banner
Изпрати email Разпечатай

Гастрит (на латински език - Gastritis)

Известно също като

Възпаление на стомаха

Симптоми

Симптомите на гастрит могат да включват: болка и спазми в горната коремна област; диария със или без кръв и слуз; субфебрилна температура (под 38 градуса по Целзий); гадене и повръщане; загуба на апетит; черни слузести изпражнения, които може да са признак на кървене от стомашно-чревния тракт.

Описание на състоянието

Гастритът представлява възпаление на лигавицата на стомаха и може да се получи вследствие на консумация на алкохол, употреба на някои медикаменти като аспирин; консумация на пикантни храни; силен стрес, образуване на голямо количество стомашни киселини или вирусна инфекция. В някои по-сериозни случаи лигавицата на стомаха може да се увреди. Гастритът причинява раздразване на стомаха, което може да продължи няколко минути или часове. При някои хора гастритът става дългосрочен, хроничен проблем.

Какво да очакваме

Леките стомашни раздразнения от консумация на пикантни храни се оправят обикновено за няколко часа. Избягването на аспирин и други нестероидни противовъзпалителни медикаменти помага за намаляването на стомашното дразнене. Но ако симптомите продължават едни или два дни е важно да отидете на лекар. Хроничният гастрит може да доведе до образуване на язва и кървене от стомаха. Също така увеличава риска от рак на стомаха. Лечението включва медикаменти, които покриват и предпазват стомашната лигавица или намаляват образуването на стомашните киселини. При тежък гастрит, който се проявява с многократни повръщания или кървава диария, е необходима спешна медицинска помощ.

Интересен факт

Всяка година има милиони случаи на гастрит в света.

Лечение

Лечението за гастрит може да включва: 


 • диета;
 • антиациди;
 • Н2 - блокери;
 • инхибитори на протонната помпа;
 • избягване на консумацията на алкохол и тютюнопушенет;
 • избягване на медикаменти, които дразнят стомаха;
 • антибиотици, ако гастритът е причинен от бактериална инфекция.

Как да се предпазим сами

Лекият гастрит обикновено може да се лекува вкъщи с антиациди или медикаменти, които намаляват образуването на киселини, които могат да се взимат и без лекарско предписание. Антиацидите имат кратко действие и не са подходящи за продължителна употреба, те водят само до временно облекчаване на симптомите. Ако симптомите Ви са тежки или продължават повече от ден - два, потърсете лекарска помощ незабавно.

Кога да посетим лекар

Болка в стомаха, която продължава ден или два трябва да бъде оценена от Вашия лекар. Ако имате кървава диария или повръщане на кървави материи, ако имате тъмни и слузести изпражнения или остра коремна болка, веднага потърсете медицинска помощ.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Има ли нещо, което мога да направя за да се подобри състоянието ми?
 2. Имам ли нужда от медикаменти? 
 3. Какво трябва да направя, ако започна да повръщам или имам черни или кървави изпражнения?
 4. Кога да очаквам симптомите да се подобрят?
 5. Кога да Ви потърся отново?

Как се диагностицира

Лекарят може да диагностицират гастрита като Ви прегледа и Ви снеме анамнеза. При тежки случаи на гастрит, лекарят може да назначи други изследвания като изследване за наличие на кръв в изпражненията (тест за окултни кръвоизливи), рентгенография на стомаха с контрастна материя или ендоскопия (гастроскопия).

Влошаване на състоянието

Алкохол; кофеин; дехидратация; пикантни храни; тютюнопушене; стрес; нестероидни противовъзпалителни медикаменти като аспирин ибупрофен, напроксен.

Знаете ли че

 • Стомахът е покрит от вътре с милиони клетки, които произвеждат стомашна киселина и ензими за смилане на храната.
 • Една таблетка аспирин може да убие хиляди или милиони от тези клетки, но това не е страшно, тъй като много бързо се образуват нови клетки.
 • Хроничният гастрит често се дължи на тютюнопушене и консумация на алкохол.

Факт

Инфекцията с хеликобактер пилори е най-честата причина за хроничния гастрит.

Вид на болестта

Често срещано заболяване.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.