top banner
Изпрати email Разпечатай

Апендицит

Известно също като

Перфориран или руптуриран апендикс

Симптоми

Симптомите на апендицита включват: абдоминална (коремна) болка, която може да възникне внезапно близо до пъпа и да се премести надолу в дясно; гадене, повръщане, загуба на апетит; субфебрилна температура (след появата на другите симптоми); запек, подуване на корема и невъзможност да се отделят газове.

Описание на състоянието

Апендицитът е сериозна инфекция на апендикса (малка, колкото пръст тръбичка, намираща се на мястото, където се съединяват тънкото и дебелото черво). Около половината от хората, които имат апендицит чувстват коремна болка, която започва близо до пъпа и се премества в десния долен коремен квадрант. Ако не се лекува своевременно е много вероятно апендиксът да се спука, разпространявайки инфекция в коремната кухина, това може да доведе до опасно състояние, известно като перитонит. Ако се извърши операция, за да се отстрани апендикса (апендектомия) може да се избегне развитието на перитонита. Хората на възраст между 10 и 30 години са с по-голям риск от развитие на апендицит.

Какво да очакваме

Апендицитът често започва със слаба болка, която може да се влоши при движение на тялото, кашляне, кихане или дълбоко вдишване. Други симптоми, които биха могли да се появят освен коремната болка са: загуба на апетит, повръщане, субфебрилна температура, запек или диария. Трябва да си направите спешно преглед в кабинета на Вашия лекар или директно в спешно отделение. Ако диагнозата не е сигурна, лекарят може да направи тестове и да Ви наблюдава от близо за няколко часа в или извън болницата, за да види дали ще се развият по-конкретни симптоми. Ако наистина имате апендицит ще трябва да Ви се направи незабавна операция, за да се отстрани апендикса Ви. Ако си направите операция и апендикса Ви се е разкъсал в коремната кухина, лекарите ще поставят тръба (дрен), за да се изтича течността от коремната кухина за няколко дни. След апендектомията ще трябва да ограничите физическата активност и да спазвате строга диета за следващите 2 до 4 седмици. Времето за възстановяване е по-дълго, ако апендиксът е бил руптурирал.

Рискови фактори

Мъжки пол, подрастващи и хората с фамилна обремененост за апандицит са с по-голям риск.

Интересен факт

Около 7% от хората страдат от апендицит.

Лечение

Лечението на апендицита включва: оперативно лечение (апендектомия) и антибиотици.

Как да се предпазим сами

Грижите, които е необходимо да положите за себе си след апендектомия включват: ограничаване на физическата активност и спазване на хранителен режим за 2 до 4 седмици.

Кога да посетим лекар

Потърсете лекар, ако имате коремна болка в долната средна или дясна част, висока температура и повръщане. Ако болката продължи повече от 4 часа може да се нуждаете от спешна медицинска грижа.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. Какво да очаквам при апендектомия?
  2. Има ли нещо, с което мога да ускоря възстановителния процес след операция?
  3. Колко дълго трябва да приемам антибиотици?

Как се диагностицира

Лекарите могат да диагностицират апендицита чрез оценка на досегашното медицинското състояние и извършването на преглед. Кръвните изследвания и изследването на урина, рентгенография и ултразвук на корема също могат да се направят, за да се потвърди диагнозата и да се изключат други причини за състоянието.

Влошаване на състоянието

Разхлабителни и клизми.

Знаете ли че

  • Към момента няма категорични данни за функцията на апендикса в тялото.
  • Илюзионистът Хари Худини отложил медицинското лечение при симптомите си на апендицит, за да не наруши графика за представленията си. В последствие апендиксът му руптурирал и той починал от перитонит.
  • По-възрастните хора имат най-висок процент смъртност от апендицит, защото те имат по-слабо изразени симптоми и апендиксът им се разкъсва преди да получат лечение.

Спешна помощ

Апендицитът е спешно състояние. Ако имате симптоми на апендицит, включително коремна болка за повече от 4 часа:

  •  Веднага се обадете на лекаря си или отидете в спешен медицински център.
  •  Не приемайте разхлабителни и не си правете клизми, ако имате запек, защото може да предизвикате разкъсване на апендикса.
  •  Не приемайте болкоуспокояващи, защото те могат да замаскират симптомите.
  •  Не консумирайте храна и течности, защото това може да усложни или забави операцията.

Факт

Около 4 на всеки 1000 деца под 14 годишна възраст са били оперирани от апендицит. 

Вид на болестта

Спешно състояние.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.