top banner
Изпрати email Разпечатай

Зъбобол

Симптоми

Симптомите на зъбобол много варират и болките могат да имат най-различен характер и интензивност - от остри болки, когато захапете парче храна до чувствителност към топли или студени храни и напитки. Често почукването по зъба влошава болката. Други симптоми на проблеми със зъбите или венци включват кървене около зъба, подуване на венеца или набраздяване на зъба.

Описание на състоянието

Зъбобол е всяка болка или болезненост във или около зъба. Най-честите причини са гниене на зъб, инфекция, пукнат зъб, счупени пломби или травма на устната кухина или челюстта. Болката може да се излъчва от други части на тялото, причинявайки симптомите на зъбобол. Ако зъбобола продължава дълго време, потърсете зъболекаря си. Ако причината е гниещ зъб, своевременното лечение ще ограничи увреждането на зъбите. Ако причината не е свързана със зъбите или венците, зъболекарят Ви може да предложи посещение на лекар.

Какво да очакваме

Зъбоболът, причинен от краткотрайни проблеми като храна, която е заседнала между зъбите, изчезва от само себе си. Продължителният зъбобол сигнализира, че има проблем, нуждаещ се от лечение. Лечението и прогнозата зависят от причината за зъбобола. Почти всички зъбни болки могат изчезнат след правилното лечение.

Рискови фактори

Лошата хигиена на устната кухина; тютюнопушене или дъвчене на тютюн; консумиране на захарни храни; бременност; недостиг на витамини и минерали; носене на зъбни протези.

Интересен факт

Зъбоболът е много често срещано състояние. Едно национално изследване В САЩ открива, че около 7.5 милиона деца са имали зъбобол през последните 6 месеца.

Лечение

Лечението зависи от основната причина за зъбобола. При кариес на зъба може да се почисти кухината и запълване на кариеса с пломба. Разхлабени или счупени пломби могат да се заменят. Може да има нужда от изчистване на канала на корените. Когато един зъб е сериозно изгнил или увреден, може да трябва да се извади. Ако причината е заболяване на венците, лекарят може да Ви даде антибиотици и препоръки за лечение на основното заболяване.

Как да се предпазим сами

Болкоуспокояващите, продавани без рецепта като аспирин и ибупрофен могат да облекчат зъбобола. При някои хора болката се успокоява, посредством задържането на памучен тампон, потопен в карамфилово масло (продава се в повечето био-аптеки) между зъбите си. Избягвайте много топли или много студени храни и напитки, ако зъбите Ви са чувствителни към температурата. Ако болката продължава, свържете се със зъболекаря си.

Кога да посетим лекар

Обади се на зъболекар при зъбобол, ако болката продължава за повече от 1 ден или се повтаря през няколко дни. Обади се на зъболекар веднага, ако зъбоболът е придружен от висока температура, силна болка или подуване.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1.  Какво причинява зъбобола ми?
  2.  Проблемът в зъба ми ли е или другаде?
  3.  Какво трябва да се направи, за да се отстрани причината за болката?
  4.  Какво мога да направя, за да предотвратя зъбобола в бъдеще?

Как се диагностицира

Причината за зъбобол в повечето случаи може да се открие при оглед на зъбите или венците и снемане на анамнезата Ви. Зъболекарят ще гледа за признаци на проблеми с венците или очевидни зъбни увреждания. Чрез ползването на остър инструмент, той или тя може да търси признаци на гниене. Зъболекарят също може да Ви направи рентгенова снимка, която да предостави информация за това, което се случва вътре в зъбите и костите под тях.

Влошаване на състоянието

Горещи или студени храни; почукване по увредения зъб.

Знаете ли че

  • Началото на производството на рафинирана захар е предизвикало епидемия на гниещи зъби в Европа и САЩ.
  • Зъбите имат 3 функционални части: коренът, пулпата и коронката.

Спешна помощ

Отидете в спешно отделение, ако болката в зъба е причинена от сериозна травма по устата или челюстта. Обадете се на зъболекаря си незабавно, ако сте изгубили или глътнали постоянен зъб. Също потърсете зъболекар незабавно, ако имате зъбобол, придружен от температура, което може да е признак за инфекция. Ако Ви е изваден зъб и развивате остри болки след няколко дни, потърсете зъболекаря си незабавно. Ако преживявате зъбобол или болка в челюстта и наскоро сте се наранили, имате болки в гърдите, обриви и анамнеза за сърдечно заболяване, незабавно потърсете медицинска помощ.

Факт

Тютюнопушенето влошава доста зъбни заболявания, включително болестите на венците.

Вид на болестта

Спешно състояние. 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.