top banner
Изпрати email Разпечатай

Пептична язва

Известно също като

Дуоденална язва, гастрична язва, стомашна язва.

Симптоми

Симптомите на язва включват болка в горната част на корема и парене, което често изчезва след хранене. Други симптоми са газове, оригване, загуба на апетит, гадене, повръщане и черни, катранени изпражнения, които са признак за чревно кървене. Малките язви може да не причиняват симптоми.

Описание на състоянието

Пептичните язви са рани иили дупки по лигавицата на стомаха или горната част на червата (дванадесетопръстника). Най-често, бактерията Х. пилори и стомашните киселини са прояли през стомашната лигавица. НСПВС - нестероидните противовъзпалителни средства също могат да причинят язви при някои хора. Стресът не причинява язви, но може да ги влоши. Докато язвите са хронично състояние, сегашните процедури правят язвите много по-контролируеми.

Какво да очакваме

С лечение, повечето язви се изчистват в рамките на няколко седмици. Ако не се лекуват, язвите се влошават и се превръщат в хроничен проблем. Хроничните пептични язви увеличават риска за рак на червата. Тежките язви могат да причиняват вътрешни кръвоизливи или блокажи в стомаха. Перфорираните язви, са тези, които са пробили дукта през стената на стомаха. Пептичните язви са спешни медицински случаи.

Интересен факт

Около 1 на всеки 50 души има пептична язва.

Лечение

  • Антибиотици.
  • Лекарства потискащи киселините.
  • Антиациди.
  • Диета.
  • Избягване на кофеин, алкохол и тютюн.

Как да се предпазим сами

Избягвайте лютивите храни, алкохола, кофеина и тютюнопушенето. Не приемайте НСПВС за болката; те могат да раздразнят стомашната лигавица. Установете редовни навици за хранене и опитайте да намалите стреса. Потискащи киселините лекарства, продавани без рецепта, могат да облекчат симптомите на язва, но не използвайте тези лекарства за дълъг период от време. Най-добре е да посетите лекаря си за да откриете причината за симптомите на язва и да получите антибиотици.

Кога да посетим лекар

Ако стомашните ви симптоми не се изчистват бързо с антациди, посетете лекар. Ако имате внезапна, остра коремна болка, повръщате кръв или имате черни, катранени изпражнения или ректално кървене, потърсете незабавна медицинска помощ.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Колко дълго трябва да приемам антацидни лекарства?
2. Имам ли нужда от антибиотично лечение?
3. Колко дълго трябва да очакват да продължат симптомите ми?
4. Трябва ли да съм притеснен относно чревното кървене?
5. Може ли това да е нещо по-сериозно от язва?

Как се диагностицира

Анамнезата и физически преглед ще помогнат в диагностицирането на язва. Вашият лекар може да направи изследвания на кръвта или дъха ви за да тества за бактерията Х. пилори, редица рентгенови снимки на стомаха наречени горен GI или ендоскопия. По време на ендоскопията, лекарят пуска малка тръбичка в гърлото ви и в стомаха, докато сте под упойка за да се потърсят признаци за язва или други състояния.

Влошаване на състоянието

Алкохол, кофеин, лютива храна, стрес, тютюнопушене, избягването на хранения, НСПВС като ибупрофен, напроксен, аспирин.

Знаете ли че

  • Лекарите преди са вярвали, че стомашните киселини са основната причина за язви. Единственото лечение, тогава, е било проста диета и тебеширени антациди.
  • През 1982 година, огромно медицинско откритие се появява, когато двама лекари откриват бактерията Х. пилори в стомасите на болните от язва. Те откриват, че лечението с антибиотици убива бактерията и стомахът може да се възстанови.
  • През 2005, Бари Дж. Маршъл и Дж. Робин Уорън печелят Нобелова Награда за откритието си "бактерията Хеликобактер пилори и нейната роля при гастрит и пептична язва".

Факт

80% до 90% от язвите са причинени от Хеликобактер пилори.

Вид на болестта

Често срещано стомашно заболяване

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.