top banner
Разпечатай

Би-Профенид таблетки с изменено освобождаване 150 mg х 20 бр

Bi-Profenid modified-release tablets 150 mg x 20
снимка на Би-Профенид таблетки с изменено освобождаване 150 mg х 20 бр
Добави в моя бележник Бележник

С рецепта

Би-профенид таблетки е лекарствен продукт, който се отпуска само по лекарско предписание. Активното вещество в него е кетопрофен, който спада към групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Използва се за лечение на различни възпалителни състояния, като артрит, артроза и други.


За какво се използва:

Лекарственият продукт се прилага при лица над 15 годишна възраст, като:

 продължително симптоматично лечение при:

- хроничен възпалителен ревматизъм, особено ревматоиден артрит, "анкилозиращ спондилит (или свързаните с него синдроми като синдром на Fiessinger - Leroy - Reiter и псориатичен артрит),

- някои форми на болезнен инвалидизиращ остеоартрит.

 краткотрайно симптоматично лечение на остри епизоди на :

- извънставен ревматизъм, като хумеро-скапуларен периартрит, тендинит и бурсит

- микрокристален артрит,

- остеоартрит,

- болки в долната част на гърба,

- радикулит

 Противопоказания

Лекарството НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА в следните случаи: свръхчувствителност (алергия) към кетопрофен или някое от помощните вещества, след 6-я месец на бремеността; история на алергия или астма, дължащи се на това лекарство или на подобни лекарства, особено други нестероидни противовъзпалителни средства, включително аспирин; активна язва на стомаха или дванадесетопръстника; тежко чернодробно заболяване; тежка неконтрулеруема сърдечна недостатъчност; тежко бъбречно заболяване; стомашно-чревен кръвоизлив, мозъчно-съдов кръвоизлив или друго кървене. Лица под 15 годишна възраст.Този лекарствен продукт не трябва да се прилага при лица със сръхчувствителност или непоносимост към глутен, поради наличието на пшеничено нишесте( глутен). В случай, че се колебаете, обърнете се към своя лекар или фармацевт.Специални предупрежденияТова лекарство трябва да се приема само под лекарско наблюдение.Преди да започнете употреба на това лекарство, предупредете вашия лекар в случаите на:

предишна астма, свързана с хроничен ринит, хроничен синузит или полипи в носа. Назначаването на това лекарство може да доведе до респираторни дразнения или астматична криза, особено при пациенти, алергични към аспирин или друго нестероидно противовъзпалително лекарство (виж инструкциите).

проблеми със съсирването на кръвта, при едновременно лечение с антикоагулант или плакетарен антиагрегант.

това лекарство може да доведе до тежки гастро-интестинални (стомашно-чревни) прояви.

предишни проблеми с храносмилането (язва на стомаха или на дванадесетопръстника, колит, болест на Крон).

предишни (анамнеза) кожни реакции при излагане на слънце или ултравиолетови лъчи.е болест на сърцето, на черния дроб или на бъбреците.

лечение с диуретик или наскорошна хирургическа интервенция.

тъй като лекарството съдържа лактоза, то е противопоказано при пациенти с вродена

галактоземия, синдром на глюкозна или галактозна малабсорбция или лактазен дефицит.

По време на лечението, в случаите на:

признаци на инфекция, информирайте Вашия лекар.

признаци на алергия към това лекарство като астматична криза, уртикария, силно подуване на лицето и врата, прекратете лечението и веднага се свържете с Вашия лекар или център за спешна медицинска помощ.

гастро-интестинална хеморагия (повръщане на кръв през устата, наличие на кръв в изпражненията или оцветяване на изпражненията в черно), прекратете лечението и веднага се свържете с Вашия лекар или център за спешна медицинска помощ. • Ако Ви е известно,че страдате от непоносимост към някои захари,моля уведомете за това Вашия лекар преди употребата на този лекарствен продукт.

 

Предупреждение при употреба

Това лекарство съдържа нестероидно противовъзпалително лекарство: кетопрофен.Не трябва да приемате едновременно това лекарство заедно с други лекарства, съдържащи нестероидни противовъзпалителни и/или аспирин.Прочетете внимателно упътванията на другите лекарства, които приемате, за да сте сигурни, че те не съдържат други нестероидни противовъзпалителни и/илиаспирин.

Предпазни мерки при употреба

Поради необходимостта от корекция на дозата, особено важно е ДА СЪОБЩИТЕ НА ЛЕКАРЯ, които изписва рецептата, че имате история на храносмилателни нарушения (предшестваща язва на стомаха или дванадесетопръстника); язвен колит сърдечно, чернодробно или бъбречно заболяване; астма (при някои пациенти, астматичния пристъп може да се дължи на алергия към аспирин или към нестероидно противовъзпалително лекарство: в този случай това лекарство е противопоказано); употребявате вътрематочно контрацептивно устройство. Употребата на кетопрофен не се препоръчва на жени, които се опитват да забременеят,поради обратимо потискане на фертилитета. В случай, че се колебаете, обърнете се към своя лекар или фармацевт.

 

Взаимодействия с други лекарства и други форми на взаимодействия

За да избегнете вероятните взаимодействия с други лекарства, особено с други нестероидни противовъзпалителни средства, включително аспирин във високи дози, орални контрацептиви, хепарин, литий, тиклопидин, метотрексат, пентоксифилин, диуретици, зидовудин, трябва да уведомите вашия лекар или фармацевт за всяко лечение, което провеждате по същото време.

 

Бременност и кърмене

В случай на бременност и кърмене, винаги трябва да се обърнете към вашия лекар за съвет, преди да започнете лечението.

- Бременност:

през първите 5 месеца на бременността, вашия лекар може да реши да ви предпише това лекарство при необходимост. ОТ ШЕСТИЯ МЕСЕЦ НА БРЕМЕННОСТТА, ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМАТЕ ТОВА ЛЕКАРСТВО НА СВОЯ ОТГОВОРНОСТ, тъй като ефектите върху плода Ви могат да доведат до сериозни последствия от бъбречно и сърдечно-белодробно естество, дори и при единична доза, дори и когато бебето е на термин.

- Кърмене:

това лекарство преминава в кърмата. Като предпазна мярка, трябва да се избягва от кърмещи майки.

Шофиране и работа с машиниВ редки случаи употребата на това лекарство може да предизвика замаяност и сънливост, гърчове или нарушение на зрението. Ако някой от тези симптоми се появи, не трябва да шофирате или да работите с машини.

 

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ТОВА ЛЕКАРСТВО

Дозировка

1 до 2 таблетки дневно.Таблетката се поглъща цяла( без да се сдъвква) с голяма чаша вода по време на хранене.Дневната доза да се взема на 1 или 2 приема.При всички обстоятелства, спазвайте стриктно лекарското предписание.

Продължителност на лечението

При всички обстоятелства, спазвайте стриктно лекарското предписание. Действие при предозиране При предозиране,умишлена или случайна интоксикация, веднага се обърнете към лекар.

 

Нежелани лекарствени реакции

Като всеки лекарствен продукт, това лекарство може да предизвика в по-голяма или по-малка степен нежелани реакции. По време на лечението могат да възникнат: Кожни алергични реакции: кожен обрив, сърбеж, уртикария влошаване на хронична уртикария, фоточувствителност (тежки кожни реакции, вследствие излагане на слънчеви или ултравиолетови лъчи).

- Дихателни алергични реакции: пристъпи от астматичен тип или общи: рядко ангиоедем (вид уртикария с внезапна инфилтрация на лицето и лигавиците с течност) и анафилактичен шок.

- По изключение: булозни лезии (вид мехури) по цялото тяло, а понякога и по лигавиците. Трябва веднага да спрете лечението и да уведомите своя лекар.

- В някой редки случаи: кървене от храносмилателния тракт (изхвърляне на кръв през устата или с изпражненията; черни изпражнения). Това е по-често при употреба на високи дози. Трябва веднага да спрете лечението и да уведомите своя лекар.

- Възможни стомашно-чревни нарушения: гадене, повръщане, диария, запек, стомашна болка, стомашно-чревен дискомфорт; главоболие, замаяност, сънливост, шум в ушите, зрителни нарушения,оток,увеличаване на теглото, промени във вкуса. Трябва да уведомите своя лекар.

- Наблюдавани са редки случаи на стомашно-чревна язва и перфорация и по изключение случаи на хепатит.

- Някои промени в лабораторните показатели могат да наложат провеждането на кръвни, бъбречни или чернодробни тестове:

Увреждане на бъбречните функции при съществуващо от преди нарушение.

По изключение: абнормно ниския брой на някои от кръвните елементи може да се изрази с бледост и лесна уморяемост (абнормно нисък брой на червенитекръвни клетки), симптоми на инфекция или необяснима треска без сериозни последствия (абнормно нисък брой на белите кръвни клетки). • Много чести нарушения на чернодробните функции, които са преходни и обратими.Не се колебайте да се обърнете към вашия лекар или фармацевт за съвет и съобщавайте за всяка нежелана реакция, която не е описана в тази листовка. 

Заместители / Подобни

Вносител

  • САНОФИ БЪЛГАРИЯ

Производител

  • SANOFI AVENTIS

ATC класификация:

M01AE03 – КЕТОПРОФЕН
M01AE ПРОИЗВОДНИ НА ПРОПИОНОВАТА КИСЕЛИНА
M01A ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ И АНТИРЕВМАТИЧНИ ПРОДУКТИ, НЕСТЕРОИДНИ
M01 ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ И АНТИРЕВМАТИЧНИ ПРОДУКТИ
M МУСКУЛНО-СКЕЛЕТНА СИСТЕМА

Фармакологична група

НЕОПИОИДНИ АНАЛГЕТИЦИ (НЕСТЕРОИДНИ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СРЕДСТВА)

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.