top banner
Изпрати email Разпечатай

Грип при децата

Известно също като

Грип; Сезонен грип; Инфуенца 

Симптоми

Болки по тялото, главоболие, треска, втрисане, кашлица, възпалено гърло, умора, течащ нос, повръщане, диария, сънливост, намален апетит.

Описание на състоянието

Сезонният грип е често срещана, вирусна инфекция, която причинява висока температура, болки в тялото, главоболие и конгестия. Грипът в България е разпространен през месеците януари и февруари. Лесно се разпространява в училищата и дневните детски центрове, тъй като децата са по-податливи на заразяване от възрастните. Обикновено грипът отминава от само себе си. Той може да бъде по-рисков и дори застрашаващ живота при децата под 5-годишна възраст, особено кърмачета и най-вече при тези с хронични заболявания като астма, диабет, с бъбречни или сърдечни заболявания. В някои случаи, антивирусните препарати могат да помогнат за по-бързото излекуване на грипа. Център за превенция и контрол на заболяванията препоръчва всички деца над 6 месечна възраст и имат повишен риск от усложнения на грипа да се ваксинират с цел да се намали рискът от заразяване с грипен вирус и да се предотвратят усложненията.

Какво да очакваме

Вашето дете може да развие внезапно висока температура, втрисане, болки по тялото, сънливост и слабост, след което да се появят и болки в гърлото или хрема. Важно е да уведомите Вашия лекар веднага щом детето Ви прояви симптоми на грип, особено при деца под 2-годишна възраст, защото грипът може да доведе до инфекция на ушите, бронхиолит (инфекция на най-крайните части от бронхиалното дърво в белите дробове) или пневмония. Вашият лекар може да препоръча парацетамол или ибупрофен, които да намалят високата температура. Децата и юношите не трябва да приемат аспирин, чиито прием е свързан риск от развитието на рядко, но сериозно заболяване, наречено синдром на Рей. Необходими са почивка и прием на много течности, за да се предотврати обезводняване на организма. В някои случаи, особено ако Вашето дете е новородено или има хронични заболявания, може да се наложи да бъде лекувано в болница. При тежко протичане на грип, Вашият лекар може да назначи антивирусно лечение през първите 48 часа от появата му. В повечето случаи симптомите на детето Ви ще се облекчат в рамките на 5 дни, въпреки че кашлицата и общата слабост могат да се задържат за по-дълъг период от време.

Рискови фактори

Новородени или деца под 5-годишна възраст; хронични заболявания като астма, потиснат имунитет, диабет, бъбречно или сърдечно заболяване; ХИВ/СПИН; сърповидно-клетъчна анемия или всяко състояние, което влошава белодробната функция.

Интересен факт

Всяка година в България с грип се заразяват около 300,000 души.

Превенция

Най-добрата профилактика е противогрипната ваксина. Деца от 6-месечна до 19-годишна възраст, при които има повишен риск да развият усложнения от грипа или имат отслабен имунитет и придружаващи заболявания, се нуждаят от такава ваксина всяка есен, тъй като доминиращите грипни щамове са различни за всяка година. Възрастните, които се грижат за деца под 5-годишна възраст и тези, които са в контакт с деца с хронични заболявания е необходимо също да се ваксинират. Други предпазни мерки за понижаване на риска от заразяване са използването на самостоятелни чаши и прибори за хранене, както и редовно измиване на ръцете. Болните от грип са заразни един ден преди изявата на симптомите и 5 до 7 дни след тяхното начало.

Лечение

 Лечението на грип при деца се съсредоточава върху облекчаването на основните симптоми чрез:

 • почивка;
 • прием на много течности;
 • употреба на парацетамол или ибупрофен (но не и аспирин) при болка и висока температура;
 • поставяне на овлажнител в стаята на детето, за подобряване на дишането му;
 • премахване на носните секрети с гумен шприц или поставяне на капки за нос, особено преди хранене или сън;
 • използване на противовирусни препарати в първите 48 часа от началото на симптомите при деца с повишен риск от усложнения или тежък грип.

Как да се предпазим сами

Съвети, които могат да бъдат полезни при деца болни от грип:

 • опитайте да давате на Вашето дете охладени напитки от плодове (като пъпеши или грозде), ако детето Ви отказва да приема вода, за да предотвратите обезводняване;
 • за да насърчите детето си да почива в леглото или на дивана може да му дадете книги или му пуснете любим филм;
 • обличайте детето си с няколко слоя дрехи, за да можете да добавяте или сваляте някои от тях при втрисане или висока температура;
 • дръжте детето си у дома, докато треската не премине.

Кога да посетим лекар

Обърнете се към Вашия лекар незабавно, ако детето Ви има симптоми на грип. Също така се свържете с лекар, ако симптомите на детето Ви се влошат; ако температурата продължава; ако кашлицата не стихва; ако детето Ви има болки в ушите или отделя жълт носен секрет, което може да е признак за инфекция на синусите; в случаите на поява на нови симптоми, които Ви безпокоят.

Обърнете се към спешните медицински центрове, ако Вашето дете има затруднено дишане, което не се подобрява след опит за почистване на носа от секрети; ако има признаци на дехидратация; ако има постоянно или тежко повръщане или ако високата температура не спадне след прием на антипиретични медикаменти като парацетамол или ибупрофен.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Смятате ли, че детето ми има настинка или грип?
 2. Моето дете все още заразно ли е?
 3. Колко дълго детето ми трябва да си остане вкъщи?
 4. Ако детето ми все още има симптоми, кога отново да потърся медицинска помощ?

Как се диагностицира

След като прегледа детето Ви лекарят може да вземе секрет от носа или гърлото му, за да се потърси евентуален бактериален причинител или да назначи рентгенография на белия дроб.

Влошаване на състоянието

 Влошаването на състоянието при грипа е по-често срещано при малките деца (под 5-годишна възраст) и при децата с хронични заболявания като диабет, астма, чернодробни, бъбречни, сърдечни заболявания, рак, ХИВ-инфекция или заболявания, които отслабват имунната им система.

Знаете ли че

 • Употребата на антибиотици няма ефект при грип.
 • Въпреки, че хората наричат стомашните и чревните вируси "стомашен грип", грипният вирус не ги причинява.
 • Противогрипната ваксина не може да причини грипно заболяване.
 • Може да бъде трудно да се разграничи грип от настинка. Обикновено грипът причинява по-тежки симптоми.

Факт

От усложнения от грип в световен мащаб всяка година умират между 250,000 и 500,000 души. За България подобна статистика липсва.

Вид на болестта

Заразно заболяване.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.