top banner
Изпрати email Разпечатай

Бъбречноклетъчен карцином

Известно също като

Рак на бъбрека, ренален аденокарцином.

Симптоми

Симптомите при бъбречноклетъчен карцином включват: наличие на кръв в урината (макроскопска хематурия), постоянна болка в лумбалната област, загуба на апетит, загуба на тегло по неизвестна причина, анемия, палпиране на формация в коремната област, умора, нощно изпотяване, необясним фебрилитет и втрисане.

Описание на състоянието

Бъбречноклетъчният карцином е най-честия вид рак на бъбреците. Той засяга два пъти повече мъжете, отколкото жените и се среща най-често във възрастта между 50 и 70 години, но е възможно да се появи във всяка една възраст. Обикновено се засяга единият бъбрек, който може да бъде отстранен оперативно, като се запазва другият бъбрек, който функционира нормално. Ранните признаци на бъбречноклетъчния карцином включват кървава урина и постоянна болка в областта на кръста. По-късни симптоми са гадене, повръщане и загуба на телесно тегло, както и опипване на формация в коремната област. Трябва да се има предвид, че много други заболявания и състояния могат да предизвикат същите симптоми, за това е важно, ако имате някои от тези симптоми, които продължат повече от няколко дни, да се свържете с Вашия лекар. Колкото по-рано се диагностицира карциномът на бъбрека, толкова по-голям е шансът за излекуване.

Какво да очакваме

Симптомите обикновено започват с появата на розова или кървава урина, но може да има и болки в корема или усещане за тежест и дискомфорт. По-напредналият карцином може да доведе до гадене, загуба на тегло и фебрилитет. Обикновено хората имат неясни и неспецифични симптоми, като умора или просто общо неразположение. Лечението на карцинома на бъбрека зависи от размера на тумора, стадия му, възрастта и общото здравословно състояние на болния. Най-честият подход при лечение на карцином на бъбрека е оперативната намеса за отстраняване на туморната формация, таргетна терапия \използване на моноклонални антитела, които атакуват определени видове ракови клетки\ и биологична терапия \възстановяване способността на имунната система за борба с рака\. След проведеното лечение е необходимо редовно наблюдение и медицински контрол, за оценка на състоянието и проверка за рецидиви или за наличие на метастази.

Рискови фактори

Тютюнопушене, затлъстяване, високо кръвно налягане, фамилна обремененост за рак на бъбреците, генетични фактори, злоупотреба с болкоуспокояващи лекарства, мъжки пол, генетични фактори и възраст между 50-70 години.

Интересен факт

В България честотата на бъбречноклетъчния карцином е около 2.5 на 100,000 души. 

Лечение

Метод на първи избор е хирургичното лечение за отстраняване на тумора. Хирургията може да включва премахване на част от бъбреците, премахване на целия бъбрек или премахването на бъбреците и околните тъкани в зависимост от степента на развитие на туморния процес. Други възможности за лечение включват:

  • Химиотерапия
  • Лъчетерапия
  • Целева терапия
  • Биологична терапия

Как да се предпазим сами

Здравословната диета е важна част от Вашия план за лечение. Вие ще се нуждаете от достатъчно калории за поддържане на оптимално тегло. Провеждането на лечението може да доведе до загуба на апетит. Консултирайте се с Вашия лекар или диетолог, за да се уверите, че начинът Ви на хранене е правилен и ще помогне за лечението и възстановяването Ви.

Кога да посетим лекар

Потърсете медицинска помощ при персистиране за повече от няколко дни на някои от оплакванията като: наличие на кръв в урината, постоянна болка в областта на кръста, загуба на апетит, загуба на тегло по неизвестна причина, анемия, наличие на формация в коремната област, лесна умора, нощно изпотяване или необясним фебрилитет. 

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. На какъв етап от развитието си е ракът?
  2. Ракът разпространил ли се е извън бъбреците?
  3. Какво лечение е необходимо към този момент?
  4. Какво да направя, за да подобря прогнозата за благоприятен изход от заболяването?

Как се диагностицира

Лекарят ще Ви прегледа и ще снеме анамнезата Ви. Може да назначи изследвания на урина и кръв, ултразвуково изследване, компютърна томография, ядрено магнитен резонанс, рентгенаграфия, бъбречна биопсия.

Знаете ли че

  • Бъбречен карцином е един от няколко вида рак на бъбреците. Други видове включват карцином на бъбречното легенче, което е в центъра на бъбреците, и Wilms тумор, който засяга предимно деца под 5 години.
  • Освен, че чрез бъбреците се извършва изхвърлянето на различни видове ненужни метаболити на обмяната, чрез тях се контролира кръвното налягане и образуването на червените кръвни клетки.

Факт

85 % от карциномите на бъбреците са бъбречно-клетъчен тип.

Вид на болестта

Хронично онкологично заболяване.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.