top banner
Изпрати email Разпечатай

Застойна сърдечна недостатъчност

Известно също като

ЗСН; Конгестивна сърдечна недостатъчност; Сърдечна недостатъчност; СН

Симптоми

Умора, слабост, задух, отоци по подбедриците и стъпалата, неправилен сърдечен ритъм, кашлица, наддаване на тегло или липса на апетит.

Описание на състоянието

Застойната сърдечна недостатъчност е синдром, който се появява в следствие на морфологични или функционални нарушения на помпената функция на сърцето и се появява, когато сърцето не може да изпомпва необходимото за нормалното функциониране на органите и организма количество кръв богата на кислород, най-често поради стеснени артерии или при сърдечен инфаркт или при нарушено и затруднено пълнене на сърдечните камерите с кръв. Това означава, че другите органи страдат, защото не получават достатъчно количество кръв, богата на кислород и хранителни вещества. При застойната сърдечна недостатъчност се наблюдава застой - събиране на течност в други органи - черния дроб, белите дробове, корема, ръцете и краката. Хората със застойна сърдечна недостатъчност може да има недостиг на въздух, умора, неправилен сърдечен ритъм, отоци по глезените и краката, кашлица, хрипове, увеличен черен дроб, проблеми със съня, затруднено дишане в легнало положение, което се подобрява в седнало (т.нар. ортопноично положение) и не могат да спят на ниска възглавница, наддаване на тегло или липса на апетит. Застойната сърдечна недостатъчност обикновено настъпва в следствие на натрупването на атеросклеротични плаки в артериите, но може да настъпи и при други видове сърдечни заболявания - миокардният инфаркт също може да доведе до застойна сърдечна недостатъчност.

Какво да очакваме

В зависимост от причината, която е довела до развитието на сърдечната недостатъчност, тя може да се развива бавно (при клапни пороци, атеросклеротични промени в съдовете) в продължение на дълги години или да настъпи внезапно, например при остър инфаркт на миокарда или белодробна тромбемболия (БТЕ). Първите симптоми на сърдечната недостатъчност може да се наблюдават само по време на физическа активност. С течение на времето, симптомите се появяват и в покой. Сърдечна недостатъчност може да се дължи на засягане на дясната или лявата страна на сърцето си, или и на двете страни. Сърдечна недостатъчност е сериозно състояние, което обикновено има хронично протичане. Лечението може да помогне за подобряване на симптомите и да подобри значително качеството на живот на пациента.

Рискови фактори

Захарен диабет; бъбречни проблеми; високо кръвно налягане; неправилен сърдечен ритъм; сънна апнея; сърдечен инфаркт; вродени или придобити клапни пороци; вродени сърдечни дефекти; инфекциозни заболявания, които засягат сърдечния мускул; БТЕ; ХОББ, прекомерна употреба на алкохол и други.

Интересен факт

Милиони хора в света имат застойна сърдечна недостатъчност.

Лечение

Лечението на застойната сърдечна недостатъчност може да включва:

 • ACE-инхибитори;
 • диуретици;
 • медикаменти, подобряващи миокардната функция;
 • бета-блокери;
 • хирургично лечение;
 • устройства като например пейсмейкър или имплантируеми кардиовертер-дефибрилатор;
 • трансплантация на сърце.

Как да се предпазим сами

Пациентите със застойна сърдечна недостатъчност се нуждаят от лечение и активно лекарско наблюдение. Някои съвети за облекчаване на симптомите на сърдечна недостатъчност у дома:

 • спиране на тютюнопушенето;
 • диета с ниско съдържание на сол и животински мазнини;
 • ограничаване на консумацията на алкохол;
 • редовна физическа активност (необходимо е да се консултирате с лекар, за да Ви препоръча подходящи за състоянието упражнения);
 • намаляване нивото на стреса;
 • ежедневно следене на телесното тегло;
 • стремете се към поддържане на нормално телесно тегло, ако сте с наднормено тегло е препоръчително да отслабнете.

Кога да посетим лекар

Ако имате някакви симптоми на сърдечна недостатъчност е необходимо да се консултирате с лекар. Потърсете спешна помощ незабавно, ако имате силна болка в гърдите, задух, сърцебиене или припадъци.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Може ли сърдечна недостатъчност или друго състояние да причинява симптомите ми?
 2. Какви изследвания ще са необходими?
 3. Какво е лечението и какви за всички възможности за лечение?
 4. Каква е моята прогноза?

Как се диагностицира

За диагностицирането на застойна сърдечна недостатъчност, Вашият лекар ще Ви снеме анамнеза и ще Ви направи физикален преглед. Вашият лекар може да Ви назначи кръвни изследвания, рентгенография на гръдния кош, електрокардиограма, ехокардиография, сърдечен стрес-тест,сърдечна катетеризация, КАТ (скенер) или ЯМР (магнитен резонанс).

Влошаване на състоянието

Прекомерна консумация на сол; тютюнопушене; някои лекарства; наддаване на телесно тегло.

Знаете ли че

 • Около 25% от хората на 85 години или повече имат застойна сърдечна недостатъчност.
 • Застойната сърдечна недостатъчност е най-честата причина за хоспитализация на пациенти в болнично лечебно заведение.
 • Жените, които имат сърдечна недостатъчност, обикновено живеят по-дълго от мъжете.
 • Афроамериканците и латиноамериканците са с по-висок риск от развитието на застойна сърдечна недостатъчност, защото при тях има по-висока честота на захарен диабет и високо кръвно налягане.

Факт

Всяка година в САЩ има около 550,000 диагностицирани нови случая на застойна сърдечна недостатъчност.

triage_doctor_appointment

Посетете Вашия лекар, ако имате някакви симптоми на сърдечна недостатъчност.

Вид на болестта

Хронично заболяване на сърдечно-съдовата система.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.