top banner
Изпрати email Разпечатай

Болест на Крон

Известно също като

Възпалително заболяване на червата, регионален ентерит.

Симптоми

Симптомите на болестта на Крон могат да включват диария, крампи, стомашна болка, висока температура, кървене от ректума, кървави изпражнения, загуба на апетит, необяснима загуба на тегло, умора, болки в ставите и отоци, отекли очи, рани по устата и кожата, проблеми с черния дроб и забавен растеж при децата.

Описание на състоянието

Болестта на Крон е хронично заболяване, при което имунната система на човек атакува здрава тъкан от лигавицата на храносмилателния тракт, като най-често се засяга тънкото черво. Причинява оток, спазми, хронична диария, смущения в храносмилането и кървене. Болестта на Крон е тежко заболяване, което няма дефинитивно лечение. За овладяването му се прилага медикаментозно или оперативно лечение. Имайте предвид, че много по-леки заболявания - като синдрома на неспокойните черва - могат да причинят доста от същите симптоми.

Какво да очакваме

Болестта на Крон обикновено причинява увреждания в сегментни участъци от лигавицата на тънкото черво, но е възможно засягането на всяка част от храносмилателната система - от устата до ректума, поради което симптомите могат да са разнообразни. Боледуват хора предимно във възрастта между 15 и 30 години. Състоянието е хронично рецидивиращо - редуват се периоди на обостряне на симптомите с периоди на затихване на болестта. Въпреки, че няма ясни доказателства за генезата на заболяването се счита че стресът и консумирането на определен вид храни могат да предизвикат активиране на болестта. При болестта на Крон е възможно възникването и на тежки усложнения като перфорация на червата, чревна непроходимост или тежки инфекции. Продължителното лекарствено лечение често има много добър ефект в контролирането на симптомите. Но в някои случаи се пристъпва към оперативно лечение, при което се премахват увредените участъци от червата - възможни са следоперативни рецидиви. Тъй като болестта на Крон увеличава риска от рак на дебелото черво е необходимо провеждането на периодични профилактични ендоскопски изследвания на дебелото черво и горния храносмилателен тракт.

Рискови фактори

Женски пол, тютюнопушене, семейна анамнеза за възпалително заболяване на червата, кавказки произход, Европейско–Еврейски произход.

Интересен факт

Болестта на Крон е описана за пръв път през 1931 г. почти едновременно в САЩ и в Германия.

Лечение

Терапията при болестта на Крон включва:

 • Лекарства за намаляване на отока.
 • Медикаменти, повлияващи активирането на автоимунния процес.
 • Антибиотично лечение в случай на инфекция.
 • Лаксативи.
 • Лекарства за контрол на диарията.
 • Обезболяващи.
 • Изготвянето на специална диета.
 • Хранителни добавки, като калции и витамин D.
 • Оперативно лечение за премахване на увредените участъци от червото.

Как да се предпазим сами

Болестта на Крон е хронично заболяване, за което е необходимо системно лечение за дълъг период от време. Вашият лекар може да Ви препоръча намаляване на консумацията на храни богати на мазнии и на фибри като трици, ядки, бобови, семена и царевица. Храната трябва да се приема на малки порции. Избягвайте консумацията на напитки или храни, които активират симптомите Ви. Хората с лактозна нетолерантност трябва незабавно да преустановят консумирането на млечни продукти. Опитайте да намалите стреса с техники за релаксация.

Кога да посетим лекар

Ако имате някакви симптоми на болестта на Крон - като хронична диария или крампи - посетете лекар. Ако имате симптоми на болестта на Крон - заедно със силно повръщане или болка - обадете се на лекаря си незабавно или отидете в спешно отделение.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Защо имам тези симптоми?
2. Промените в диетата ми ще помогнат ли?
3. Имам ли нужда от лечение?
4. Какво трябва да направя, ако симптомите се завърнат?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще Ви зададе въпроси и ще Ви прегледа. Може да имате нужда от кръвни изследвания, изследвания на изпражненията, рентгенови снимки, биопсии, томографии, сигмоидоскопия или колоноскопия - изследване на червата с малка камера поставена на върха на гъвката тръбичка.

Влошаване на състоянието

Много хора с болестта на Крон твърдят че стресът, прекалената консумация на храни богати на мазнини и фибри, кофеинът, газираните напитки, аспиринът и нестероидните противовъзпалителни средства могат да влошат симптомите им.

Знаете ли че

 • Друг тип възпалителна болест на червата, язвеният колит, причинява подобни симптоми. Но язвеният колит засяга единствено дебелото черво, докато болестта на Крон може да причини щети навсякъде в храносмилателния тракт.
 • Известни хора с болестта на Крон или хора, които най-вероятно са боледували от болестта са Алфред Велики, Дуайт Айзенхауер, Денис Куцинич, Шанън Дохърти.
 • Възпалителните заболявания на червата са по-често срещани в градовете и северните географски ширини.

Факт

Един на всеки пет души с болестта на Крон има близък с някаква форма на възпалително заболяване на червата.

Вид на болестта

Рядко срещана болест на храносмилателната система.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.