top banner
Изпрати email Разпечатай

Хепатит В (на латински език - Hepatitis B)

Известно също като

Вирусен хепатит В

Симптоми

Симптомите могат да включват: умора; тежест, чувствителност или болезненост в областта на черния дроб; загуба на апетит; тъмна урина; светли изпражнения; гадене; повръщане; повишена температура; пожълтяване на кожата и очите (жълтеница; иктер) и диария. Вирусният хепатит В може да протече напълно безсимптомно.

Описание на състоянието

Хепатит B е вирусна инфекция, която засяга черния дроб. Може да предизвика повишена температура, умора, пожълтяване на кожата и очите, потъмняване на урината, светли изпражнения, болки и тежест в дясното подребрие, гадене и повръщане. В много случаи липсват симптоми. Възпалението на черния дроб се причинява от вируса на хепатит В, един от трите най-често срещани хепатитни вируси (другите са хепатит А и С). Заболяването се разпространява чрез кръв, вагинален секрет, сперма и други телесни течности от заразения човек. Споделяне на игли при наркомани, полови контакти със заразен човек и споделянето на лични вещи като четки за зъби или самобръсначки крие риск от инфектиране с вируса на хепатит В. Майката може да предаде болестта на детето си при раждането. Повечето хора, които се заразяват с вируса в рамките на 6 месеца го преболедуват. В по-редки случаи хепатит B може да хронифицира, което има по-неблагоприятна прогноза. Лечението с антивирусни медикаменти помага за предотвратяване на увреждане на черния дроб при хората с хроничен хепатит В. Ваксината за хепатит В осигурява продължителен имунитет срещу тази инфекция.

Какво да очакваме

Симптомите при хепатит B могат да се появят от 1 до 4 месеца след инфектирането, въпреки че някои хора може да нямат симптоми. Диария, повръщане, гадене, умора, жълтеница и други симптоми обикновено преминават за няколко седмици или месеца. Повечето хора са в състояние да се преборят с вируса напълно по време на острата фаза. Тези, които се възстановят напълно не могат да се заразят отново. Хората, които не могат да се преборят с вируса напълно, развиват хроничен хепатит. При него могат да липсват оплаквания, въпреки постепенното увреждане на черния дроб. Хроничният хепатит може да няма симптоми, но бавно може да предизвика увреждане на черния дроб с течение на времето. Децата е по-вероятно да развият хроничен хепатит В от възрастните хора. Антивирусните лекарства могат да помогнат за предотвратяване на увреждането на черния дроб при хората с хроничен хепатит В. При хората с тежко протичане на хроничен хепатит В може да се наложи и чернодробна трансплантация.

Рискови фактори

Наркомани, използващи общи игли; рисково сексуално поведение; хора с хронични чернодробни или бъбречни заболявания; хората с ХИВ-инфекция; хора, които пътуват до страни, където болестта е по-разпространена; здравните работници и други служители работещи с кръв и кръвни продукти.

Интересен факт

Повече от 5% от населението на България са носители на вируса на хепатит В и С

Превенция

Най-добрият начин за превенция е ваксината срещу хепатит В. Ако вече сте заразени можете да предотвратите разпространението на хепатит B като:

 •  използвайте презервативи при сексуален контакт;
 •  не споделяйте самобръсначки, четки за зъби или други предмети, по които може да има кръв;
 •  носете ръкавици, ако имате кръв;
 •  ако си правите татуировка или пиърсинг, уверете се, че се спазват всички изисквания за стерилност;
 •  ако сте изложени на риск от хепатит В, ваксинирайте се;
 •  не дарявайте кръв, ако имате хепатит В.

Лечение

Използват се симптоматични медикаменти против гаденето и останалите симптомите при хора с остър хепатит В. Вашият лекар може да Ви препоръча да избягвате някои лекарства, които са токсични за черния дроб, докато се възстановявате. Ако се развие хроничен хепатит В, Вашият лекар ще следи черния дроб и функцията му и ще прецени дали имате нужда от лечение с антивирусни медикаменти.

Как да се предпазим сами

Ако се разболеете от хепатит В е необходимо да:

 •  си осигурите пълна почивка;
 •  приемете много течности;
 •  ограничите физическите усиля до минимум;
 •  се храните здравословно;
 •  избягвате консумацията на алкохол;
 •  избягвате употребата на парацетамол и други лекарства, които може да навредят на черния дроб.

Кога да посетим лекар

Свържете се Вашия лекар, ако смятате, че сте били изложени на заразяване с хепатит B, ако имате симптоми на болестта или ако сте били диагностицирани с хепатит В и Вашите симптоми не се подобряват след 2 до 3 седмици или се влошават. Ако имате тежка треска или болки, многократни повръщания, диария и дехидратация, чувствате се объркани или бълнувате, потърсете незабавно медицинска помощ.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1.  Може ли хепатит B или друго състояние да причинява симптомите ми?
 2.  Хепатит В заразен ли е?
 3.  Как да се избегне разпространението му в семейството и сред приятелите ми?
 4.  Трябва ли да си остана вкъщи?
 5.  Какво да направя, за да облекча симптомите си?

Как се диагностицира

Вашият лекар може да диагностицира хепатит B с помощта на данните от анамнезата, прегледа и изследванията на кръвта.

Влошаване на състоянието

Прекомерно натоварване; прием на алкохол; употреба на парацетамол и други лекарства, които могат да навредят на черния дроб.

Знаете ли че

 • Хепатит А, B и C са най-често срещаните видове хепатит. Всички имат подобни симптоми, но са разпределени по различен начин и имат различни здравни ефекти. Хепатит А е най-чест и почти всеки заразен се възстановява напълно.
 • Хепатит В може да предизвика краткосрочно или хронично заболяване, което може да бъде опасно за живота. Хроничният хепатит е по-чест при деца.
 • Хепатит С е с най-сериозна прогноза. Може да предизвика краткосрочно заболяване или да хронифицира. При 75% до 85% от хората хепатит С хронифицира.
 • Ваксините могат да предотвратят хепатит А и В инфекциите. Не съществува ваксина срещу хепатит С.

Факт

Заразяващатата доза кръв при хепатит B е 0,00004 милилитра..

Вид на болестта

Заразно заболяване. 

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.