top banner
Изпрати email Разпечатай

Ревматизъм

Известно също като

Ревматична треска; Ревматична болест на сърцето

Симптоми

Висока температура, болки в ставите, болки в гърдите, недостиг на въздух, кървене от носа, обрив, коремна болка.

Описание на състоянието

Ревматизмът е възпалително заболяване, което засяга ставите, но може да засегне сърцето, както и други органи. Обикновено се развива след стрептококова инфекция (причинена от бета-хемолитичен стрептокок от група А), която причинява възпаление на гърлото или скарлатина, особено ако инфекцията не е напълно излекувана с антибиотици. Най-често от ревматична треска са засегнати децата на възраст между 6 и 15 години, въпреки, че може да се срещне и във всяка друга възраст. За заболяването са характерни болки в ставите и в корема, обрив, умора, недостиг на въздух и болки в гърдите.

Какво да очакваме

Симптоми на ревматизъм обикновено започват около 20 дни след преболедуване от стрептококова инфекция на гърлото или прекарана скарлатина. Симптомите могат да са разнообразни при всеки отделен човек и могат да се променят през време на боледуването. Ревматичната треска може да предизвика възпаление на сърцето (миокардит), възпаление на кожата, ставите или мозъка. Миокардитът може да доведе до трайни увреждания на сърцето и клапите му. Обикновено повечето случаи на ревматична треска се лекуват успешно с антибиотици.

Рискови фактори

Боледуване в предишен период от време от скарлатина или стрептококова инфекция на гърлото; фамилна анамнеза за прекарана ревматична треска (ревматизъм); наличието на бета-хемолитичен стрептокок от група А, който най-често причинява ревматична треска; хора, живеещи в пренаселени райони или райони с лоша хигиена.

Интересен факт

В днешно време ревматизмът е рядко срещано заболяване и честотата му в България е ниска. 

Превенция

Можете да се предпазите от ревматизъм като провеждате лечение за стрептококовите инфекции на гърлото и скарлатината с антибиотични средства. За да се предотвратите разпространението на стрептококови бактерии:

 •  внимателно измивайте ръцете си преди контакт и след контакт с хора, които са болни или ако сте болни;
 •  ако сте болни, дръжте собствените си прибори за хранене отделно, докато не се измият;
 •  не споделяйте чаши или прибори с други хора;
 •  покривайте устата си, когато кихате или кашляте;
 •  ако Вашият партньор не е болен се препоръчва да избягвате тесни контакти, докато възпалението на гърлото или скарлатината отминат.

Лечение

Ревматичната треска обикновено се лекува с антибиотици и противовъзпалителни лекарства. При тежки случаи може да са необходими кортикостреоиди или други лекарства за повлияване на възпалението на ставите и сърцето. При развила се ревматична болест на сърцето може да бъде необходимо оперативно лечение за корекция или смяна на засегнатите сърдечни клапи.

Кога да посетим лекар

Посетете Вашия лекар, ако имате симптоми на ревматична треска включително: висока температура, болки в ставите, болки в гърдите, недостиг на въздух, кървене от носа, обрив или коремна болка. Също така, потърсете Вашия лекар, ако детето Ви има висока температура и особено ако тя продължава повече от 3 дни. Ако симптомите Ви са тежки или не се подобрят след лечението, незабавно се обърнете към спешна медицинска помощ.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1.  Ревматизмът заразен ли е?
 2.  Как мога да предпазя ставите и сърцето?
 3.  Каква е прогнозата на заболяването ми?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще Ви прегледа и ще Ви снеме анамнеза. Няма специфичен тест за доказване на ревматизъм, но Вашият лекар може да направи изследване за доказване на стрептококовата инфекция.  Може да назначи електрокардиограма (ЕКГ) или ехокардиография (Ехо-КГ), при съмнение за засягане на сърцето.

Знаете ли че

 • Лекари правят връзката между възпалението на гърлото и ревматичната треска за първи път през 1880г., а в началото на 1900г. откриват и връзката със скарлатината.
 • Стрептококовата инфекция в гърлото често се лекува успешно и без антибиотици. Но антибиотиците се прилагат при този вид инфекции, за да се профилактира усложнението на инфекцията - ревматизъма.
 • Ревматичната треска се среща по-често по време на студените месеци.

Факт

Ревматичната треска е била водеща причина за смърт при децата до 1960 година, когато антибиотиците започват да се използват широко в медицинската практика.

Вид на болестта

Заразно заболяване.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.