top banner
Разпечатай

Возустат таблетки 40 мг х 28 бр,

Vosustat tablets 40 mg x 28
снимка на Возустат таблетки 40 мг х 28 бр,
Добави в моя бележник Бележник

С рецепта

Возустат е лекарство, което се използва за понижаване нивата на холестерол в кръвта. Возустат съдържа активна съставка розувастатин и се прилага тогава, когато диетата и физическите упражнения не водят до достатъчно добър резултат. Приемът на Возустат понижава риска от образуването на мастни плаки, които могат да доведат до запушване на кръвоносен съд и да доведат до инфаркт или инсулт. Возустат е лекарство, което се отпуска с рецепта.


1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВОЗУСТАТ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
ВОЗУСТАТ спада към група лекарства наречени статини. Предназначен е да намалява високите нива на мазнините в кръвта, наречени липиди, главно холестерол. В кръвта има различни видове холестерол - "лош" холестерол (LDL-C) и "добър" холестерол (HDL-C). ВОЗУСТАТ може да намали "лошия" и да увеличи "добрия" холестерол.
Предписан Ви е ВОЗУСТАТ, тъй като Вие имате високи нива на холестерола или се нуждаете
от понижаване на мастните отлагания в кръвоносните съдове. Това означава, че Вие сте с
риск за сърдечен пристъп или удар. Посъветвани сте да взимате статин, тъй като промяната на диетата ви и правенето на упражнения не са достатъчни за коригиране на нивата на холестерола.
ВОЗУСТАТ дейстава като подпомага блокирането на производството на "лошия" холестерол в
тялото ви и подобрява отделянето му от кръвта.
Защо е важно да продължавате да приемате ВОЗУСТАТ
Трябва да продължите да приемате ВОЗУСТАТ, дори ако той е понижил холестерола Ви до необходимото ниво, защото той предпазва от ново повишаване на холестерола. Обаче, трябва да спрете приема на ВОЗУСТАТ, ако Вашият лекар Ви каже да го направите или ако забременеете.
Трябва да продължите с Вашата понижаваща холестерола диета и с физическата активност, докато приемате ВОЗУСТАТ.
Повечето хора не усещат, че холестеролът им е повишен, тъй като той не предизвиква никакви симптоми. Ако, обаче, той остане нелекуван, натрупваните мазнини могат да се отложат в стените на Вашите кръвоносни съдове и това да доведе до стесняването им.
Понякога тези стеснени кръвоносни съдове могат да се запушат, което може да прекъсне притока на кръв към сърцето или мозъка и да доведе до инфаркт или инсулт. Ако коригирате Вашите нива на холестерола, можете да понижите риска да получите инфаркт или инсулт.
2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ВОЗУСТАТ
Не прнемайте ВОЗУСТАТ:
• Ако някога сте имали алергична реакция към ВОЗУСТАТ или към някоя от съставките му.
• Ако сте бременна или кърмите. Ако забременеете, докато приемате ВОЗУСТАТ, незабавно спрете да го приемате и уведомете Вашия лекар. Жените трябва да избягват забременяване, докато приемат ВОЗУСТАТ, като използват подходяща контрацепция.
• Ако имате чернодробно заболяване.
• Ако имате тежки бъбречни проблеми.
• Ако имате повтарящи се или необясними мускулни болки,
• Ако приемате лекарство, наречено циклоспорин (използвано например след органна трансплантация)
Ако някое от по-горните състояния се отнася за Вас (или се съмнявате), моля обърнете се
отново към Вашия лекар.
Освен това не приемайте ВОЗУСТАТ 40 mg (най-високата доза):
• Ако имате умерено тежки бъбречни проблеми (ако се съмнявате, моля попитайте
Вашия лекар).
• Ако щитовидната Ви жлеза не функционира правилно.
• Ако сте имали някакви повторни или необясними мускулни болки, лична или фамилна анамнеза за мускулни проблеми, или предхождаща анамнеза за мускулни проблеми, когато сте приемали други понижаващи холестерола лекарства.
• Ако редовно пиете големи количества алкохол.
• Ако сте от азиатски произход (японски, китайски, филипински, виетнамски, корейски и индийски).
• Ако приемате други лекарства, наречени фибрати, за понижававе на Вашия холестерол.
Ако някое от по-горните състояния се отнася за Вас (или се съмнявате), моля обърнете се
отново към Вашия лекар.
Обърнете специално внимание при употребата на ВОЗУСТАТ
• Ако имате проблеми с бъбреците.
• Ако имате проблеми с черния дроб.
• Ако имате повтарящи се или необясними мускулни болки, лична или фамилна анамнеза за мускулни проблеми, или предхождаща анамнеза за мускулни проблеми, когато сте приемали други понижаващи холестерола лекарства.
Уведомете незабавно Вашия лекар, ако имате необясними мускулни болки, особено ако не се чувствате добре или имате повишена температура
• Ако редовно пиете големи количества алкохол.
• Ако щитовидната Ви жлеза не функционира правилно.
• Ако приемате други лекарства, наречени фибрати, за понижававе на Вашия холестерол. Моля, прочетете внимателно тази листовка дори и когато сте приемали тези лекарства преди време.
• Ако приемате лекарства, използвани за борба с HIV инфекцията,напр. лопинавир/ритонавир, моля вижте "Прием на други лекарства".
• Ако пациентът е дете: ВОЗУСТАТ не трябва да се дава на деца.
• Ако сте над 70 години (тъй като Вашият лекар трябва да избере подходящата за Вас
начална доза от ВОЗУСТАТ)
• Ако сте от азиатски произход - японски, китайски, филипински, виетнамски, корейски и индийски. Вашият лекар трябва да избере подходящата за Вас начална доза ВОЗУСТАТ.
Ако някое от горните състояния се отнася за Вас (или не сте сигурни):
• Не приемайте ВОЗУСТАТ 40 mg (най-високата доза) и се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди да започнете да приемате някаква доза от ВОЗУСТАТ.
При малък брой хора статините могат да повлияят функцията на черния дроб. Това се установява чрез изследване за наличие на повишени стойности на чернодробните ензими в кръвта. Поради тази причина Вашият лекар често ще извършватози кръвен тест (изследвания на чернодробната функция) преди и по време на лечението с ВОЗУСТАТ.
Прием на други лекарства
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включителнои такива, отпускани без рецепта.
Информирайте Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства: циклоспорин (използван например след органна трансплантация), варфарин (или което и да е друго лекарство, използвано за разреждане на кръвта), фибрати (като гемфиброзил, фенофибрат) или някакво друго лекарство, използвано за понижаване на холестерола (като езетимиб), лекарства срещу лошо храносмилане (използвани за неутрализиране на стомашните киселини), еритромицин (антибиотик), перорално противозачатъчно средство, хормонозаместителна терапия или лопинавир/ритонавир (използвани за борба с HIV инфекцията - моля, вижте "Обърнете специално внимание при употребата на ВОЗУСТАТ ").
ВОЗУСТАТ може да промени ефекта на тези лекарства или те биха могли да променят ефекта на ВОЗУСТАТ.
Прием на ВОЗУСТАТ с храни и напитки
Можете да приемате ВОЗУСТАТ със или без храна.
Бременност и кърмене
Не приемайте ВОЗУСТАТ, ако сте бременна или кърмите. Ако забременеете, докато приемате ВОЗУСТАТ, незабавно спрете да го приемате и уведомете Вашия лекар.
Жените трябва да избягват забременяване, докато приемат ВОЗУСТАТ, като използват подходящо средство против забременяване.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Шофиране и работа с машини
Повечето хора могат да шофират кола и да работят с машини, докато използват ВОЗУСТАТ - той няма да повлияе способностите им. Някои хора, обаче се чувстват замаяни по време на лечение с ВОЗУСТАТ. Ако се почувствате замаяни, консултирайте с Вашия лекар преди да се опитвате да шофирате или да използвате машини.
Важна информация относно някои от съставките на ВОЗУСТАТ
Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари (лактоза или млечна захар), свържете се с него преди да приемете ВОЗУСТАТ.
За пълния списък на помощните вещества, моля, вижте „Допьлнителна информация" по-долу.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ВОЗУСТАТ
Винаги приемайте ВОЗУСТАТ точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Начална доза
Вашето лечение с ВОЗУСТАТ трябва да се започне с дозата от 5 mg или 10 mg, дори ако преди сте приемали по-висока доза от друг статин. Изборът на Вашата начална доза ще зависи от:
• Нивото на Вашия холестерол.
• Вашия риск за сърдечен инфаркт или инсулт.
• Дали имате фактор, който може да Ви направи по-чувствителни към възможни нежелани реакции.
Моля, обсъдете с Вашия лекар или фармацевт, коя начална доза от ВОЗУСТАТ ще е най-подходяща за Вас.
Вашият лекар може да реши да Ви даде най-ниската доза (5 mg), ако:
• Вие сте от азиатски произход (японци, китайци, филипинци, виетнамци, корейци или индийци);
• Вие сте на възраст над 70 години;
• Вие имате умерено тежки бъбречни проблеми;
• Вие сте с риск от мускулни болки (миопатия).
Повишаване на дозата и максимална дневна доза
Вашият лекар може да реши да повиши Вашата доза. Това се прави така, че Вие да приемате количеството ВОЗУСТАТ, което е подходящо за Вас. Ако сте започнали с доза от 5 mg, Вашият лекар може да реши да я удвои до 10 mg, след това до 20 mg и след това до 40 mg, ако е необходимо. Ако сте започнали с 10 mg, Вашият лекар може да реши да ги удвои до 20 mg, а след това до 40 mg, ако е необходимо. Ще има отстояние от четири седмици между дозата приемана до момента и новата коригирана доза.
Максималната дневна доза от ВОЗУСТАТ е 40 mg. Тя е само за пациенти с високи нива на холестерола и висок риск от сърдечен инфаркт или инсулт, чиито нива на холестерола не се понижават достатъчно с 20 mg.
Как да приемате Вашите таблетки
Поглъщайте всяка таблетка цяла с течност или вода.
Приемайте ВОЗУСТАТ веднъж дневно. Можете да го приемате по всяко време на деня.
Опитайте се да приемате Вашата таблетка по едно и също време всеки ден, за да можете да го запомните.
Редовни проверки на холестерола
Важно е да се явявате повторно при Вашия лекар за редовни проверки на холестерола, за да се уверите, че Вашият холестерол е достигнал и се задържа на правилното ниво.
Вашият лекар може да реши да повиши Вашата доза, така че да приемате количеството ВОЗУСТАТ, което е подходящо за Вас.
Ако сте приели повече от необходимата доза ВОЗУСТАТ
Свържете се с Вашия лекар или най-близката болница за съвет.
Ако постъпите в болница за лечение на друго състояние, кажете на медицинския екип, че приемате ВОЗУСТАТ.
Ако сте пропуснали да приемете ВОЗУСТАТ
Не се тревожете, просто вземете Вашата следваща доза в точното време. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.
Ако сте спрели приема на ВОЗУСТАТ
Говорете с Вашия лекар, ако желаете да спрете приема на ВОЗУСТАТ. Нивата на Вашия холестерол могат отново да се повишат, ако спрете приема на ВОЗУСТАТ.
4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, ВОЗУСТАТ може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Важно е да знаете какви могат дабъдат тези нежелани реакции. Те обикновено са леки и отшумяват за кратко време.
Възможни нежелани реакции
• нарушения на съня, включително безсъние и кошмари
• загуба на паметта
• сексуална дисфункция
• депресия
• дихателни проблеми, включително упорита кашлица и / или недостиг на въздух или температура.
Спрете приема на ВОЗУСТАТ и потърсете медицинска помощ незабавно, ако
имате някоя от следните алергични реакции:
• Затруднено дишане със или без подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото
• Оток на лицето, устните, езика и/или гърлото, което може да причини затруднено преглъщане
• Силен сърбеж на кожата (с обрив).
Също така спрете приема на ВОЗУСТАТ н говорете с Вашия лекар незабавно, ако имате необичайни болки по мускулите, които продължават по-дълго отколкото бихте очаквали. Както при други статини, много малък брой хора са имали неприятни ефекти върху мускулите и рядко те са продължили, за да станат потенциално животозастрашаващо мускулно увреждане, известно като рабдомиолиза.
Честотата на нежеланите лекарствени реакции се определят като се използва следната конвенция:
много чести: засягат повече от 1 на 10
чести: засягат 1 до 10 на 100
нечести: засягат 1 до 10 на 1000
редки: засягат 1 до 10 в 10 000
много редки: засягат по-малко от един потребител на 10 000
с неизвестна честота: от наличните данни не може да бъде направена оценка
Чести възможни нежелани реакции:
• Главоболие
• Стомашна болка
• Запек
• Гадене
• Мускулна болка
• Чувство за слабост
• Замаяност
• Повишение на количеството протеин в урината - обикновено се връща до нормалното от само себе си без да е необходимо да спирате приема на Вашите таблетки ВОЗУСТАТ (само ВОЗУСТАТ 40 mg).
Нечести възможни нежелани реакции:
• Обрив, сърбеж или други кожни реакции
• Повишение на количеството протеин в урината - то обикновено се връща до нормалното от само себе си без да е необходимо да спирате приема на Вашите таблетки ВОЗУСТАТ (само ВОЗУСТАТ 5 mg, 10 mg и 20 mg).
Редки възможии нежелани реакции:
• Тежка алергична реакция - признаците включват оток на лицето, устните, езика и/или гърлото, затруднено преглъщане и дишане, тежък сърбеж на кожата (с обрив). Ако мислите, че имате алергична реакция, спрете приема на ВОЗУСТАТ и незабавно потърсете медицинска помощ.
• Мускулно увреждане - като предпазна мярка спрете приема на ВОЗУСТАТ и говорете незабавно с Вашия лекар, ако имате някакви необичайни болки във Вашите мускули, които продължават по-дълго от очакваното.
• Тежка стомашна болка (възпаление на панкреаса)
• Повишение на чернодробните ензими в кръвта
Много редки възможни нежелани реакции:
• Жълтеница (пожълтяване на кожата и очите)
• Хепатит (възпаление на черния дроб)
• Следи от кръв в урината
• Увреждане на нервите на краката и ръцете (като изтръпване)
• Ставна болка
• Загуба на памет
Нежеланите реакции с неизвестна честота могат да включват:
• Диария (редки изпражнения)
• Синдром на Стивънс-Джонсън (сериозно състояние с обрив на кожата, устата, очите
и половите органи)
Ако някоя от тези нежелани реакции стане проблемна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.
5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ВОЗУСТАТ
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да се съхранява в оригиналната опаковка за да се предпази от светлина и влага.
Не използвайте ВОЗУСТАТ след срока на годност, отбелязан върху кутията/блистерите. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не използвайте ВОЗУСТАТ, ако забележите видими признаци на влошаване.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа ВОЗУСТАТ:
Активното вещество в ВОЗУСТАТ е розувастатин. ВОЗУСТАТ филмирани таблетки съдържат розувастатин калций, равняващ се на 5 mg, 10 mg, 20 mg, 40 mg розувастатин.
Другите съставки са:
Сърцевина на таблетката
микрокристална целулоза тип 102, лактоза монохидрат,
кросповидон тип A, магнезиев стеарат.
Обвивка на таблетката Opadry Yellow II 31K38097: лактоза монохидрат, хипромелоза (E464), титанов диоксид (Е 171), триацетин (E1518), хинолиново жълто алуминиев лак (E104).

Използва се при заболявания

Заместители / Подобни

Вносител

  • PharmaSwiss

Производител

  • PharmaSwiss

ATC класификация:

C10AA07 – РОЗУВАСТАТИН
C10AA ИНХИБИТОРИ НА Hmg-CoA РЕДУКТАЗАТА
C10A СРЕДСТВА, ПОНИЖАВАЩИ СЕРУМНИТЕ ЛИПИДИ, САМОСТОЯТЕЛНО
C10 СРЕДСТВА, ПОНИЖАВАЩИ СЕРУМНИТЕ ЛИПИДИ
C СЪРДЕЧНО СЪДОВА СИСТЕМА

Фармакологична група

АНТИХИПЕРЛИПИДЕМИЧНИ СРЕДСТВА

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.