top banner
Разпечатай

Аторвистат филмирани таблетки 10 mg х 30 бр

Atorvistat film-coated tablets 10 mg x 30
снимка на Аторвистат филмирани таблетки 10 mg х 30 бр
Добави в моя бележник Бележник

С рецепта

Аторвистат е лекарствен продукт, съдържащ активната съставка аторвастатин. Аторвистат се използва за лечение на високи нива на холестерол в кръвта. Лекарството Аторвистат се отпуска в аптеките по лекарско предписание.


1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АТОРВИСТАТ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Аторвистат принадлежи към групата лекарства, наречени статини, които регулират нивата на липидите (мазни­ните).
Аторвистат се използва за понижаване нивата на липидите- холестерол и триглицериди в кръвта, когато липидо-понижаващата диета и промяната в начина на живот не са достатъчни. Ако имате повишен риск от развитие на сърдечне-заболяване, Аторвистат се използва като-лекаретво,понижаващо този риск, дори и в случаите, когато нивата на холестерол са нормални. Стандартната диета, целяща понижаване на холестерола, трябва да се про­дължи по време на лечението.
Аторвистат също така е предназначен като допълнение към друго лечение (напр. LDL- афереза; процедура, на­маляваща нивата на липидите в кръвта) или в случаи на незадоволителен резултат от предприетото лечение. Холестеролът е естествена съставка в кръвта, необходима за нормалния растеж. Въпреки това, ако има твърде много холестерол в организма, той се отлага по стените на кръвоносните съдове, като евентуално може да ги запуши. Това е една от най-честите причини за появата на сърдечно заболаване. Счита се, че повишените холестеролови нива водят до повишен риск от развитие на сърдечно заболяване. Други фактори, които повишават риска от развитие на сърдечно заболяване са високо кръвно налягане, захарен диабет, повишено телесно тегло, намалена двигателна активност, пушене или фамилна анамнеза за сърдечно заболяване.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ АТОРВИСТАТ
Не приемайте Аторвистат, ако:
- сте алергични към аторвастатин или някое от помощните вещества на продукта. Алергичната реакция може да включва обрив, сърбеж, подуване на лицето, устните и гърлото и затруднено дишане.
- имате тежки чернодробни проблеми или сте имали такива
- имате промени в резултатите от изсле

Използва се при заболявания

Заместители / Подобни

Вносител

  • УНИФАРМ АД

Производител

  • УНИФАРМ АД

ATC класификация:

C10AA05 – АТОРВАСТАТИН
C10AA ИНХИБИТОРИ НА Hmg-CoA РЕДУКТАЗАТА
C10A СРЕДСТВА, ПОНИЖАВАЩИ СЕРУМНИТЕ ЛИПИДИ, САМОСТОЯТЕЛНО
C10 СРЕДСТВА, ПОНИЖАВАЩИ СЕРУМНИТЕ ЛИПИДИ
C СЪРДЕЧНО СЪДОВА СИСТЕМА

Фармакологична група

АНТИХИПЕРЛИПИДЕМИЧНИ СРЕДСТВА

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.