top banner
Разпечатай

Амлатор табл. 20мг/10мг х 30 бр.

Amlator tabl. 20mg/10mg x 30
снимка на Амлатор табл. 20мг/10мг х 30 бр.
Добави в моя бележник Бележник

С рецепта

АМЛАТОР табл. 20 мг. / 10 мг. * 30

1. ТЪРГОВСКО НАИМЕНОВАНИЕ:

Амлатор филмирани таблетки 10 mg/5 mg; 10 mg/10 mg; 20 mg/5 mg; 20/10 mg/5 mg x30.

2. КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ:

Амлатор 20 mg/10 mg филмирани таблетки:
Всяка филмирана таблетка съдържа 20 mg аторвастатин (като аторвастатин L-лизин) и 10 mg амлодипин (като амлодипин безилат).

3. ТЕРАПЕВТИЧЕН ПОКАЗАНИЯ:

Амлатор е показан като заместителна терапия за тези пациенти, които са адекватно контролирани с амлодипин и аторвастатин, прилагани едновременно при същото ниво на дозиране както в комбинацията, за лечение на хипертония (с или без хронична стабилна коронарна болест на сърцето) при възрастни пациенти с едно от следните съответстващи състояния:
- първична хиперхолестеролемия (включително фамилна хиперхолестеролемия (във вариант хетерозиготна) или комбинирана (смесена) хиперлипидемия (съответстваща на Тип IIa и IIb по класификацията на Fredrickson),
- хомозиготна фамилна хиперхолестеролемия.

4. ДОЗИРОВКА И НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ:

Амлатор не се препоръчва за начална терапия. Дозировката на Амлатор трябва да бъде определена чрез титриране на отделните компоненти на база дозировка и начин на приложение на амлодипин и аторвастатин.
В съответствие с резултатите от дозовото титриране, препоръчителната доза е една таблетка Амлатор 20 mg/10 mg дневно. Максималната дневна доза е една таблетка Амлатор 20 mg/10 mg дневно.
Амлатор може да се приема по всяко време на деня и не зависи от храненето.

Употреба при пациенти в напреднала възраст
Ефикасността и безопасността при пациенти над 70-годишна възраст, които използват препоръчаните дозировки, са подобни на тези наблюдавани в общата популация.

Употреба при деца и подрастващи
Амлатор не се препоръчва за употреба при деца и подрастващи, поради липса на данни за безопасността и ефикасността.

Пациенти с чернодробно увреждане
Аторвастатин трябва да се използва с повишено внимание при пациенти с чернодробно увреждане. Аторвастатин е противопоказан при пациенти с активно чернодробно заболяване.

Пациенти с бъбречно увреждане:
Промени в плазмените концентрации на амлодипин не са свързани със степента на бъбречното увреждане, а бъбречното заболяване не оказва влияние върху плазмените концентрации или липидните ефекти на аторвастатин. Следователно не се изисква коригиране на дозата.
Амлодипин не се поддава на диализа.

 

5. ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

  • Свръхчувствителност към активните вещества или към дихидропиридини, или статини, или към някои от помощните вещества,
  • Тежка хипотония,
  • Шок (включително кардиогенен шок),
  • Обструкция на изхода на лява камера (напр. високостепенна аортна стеноза),
  • Хемодинамично нестабилна сърдечна недостатъчност след остър миокарден инфаркт,
  • Активно чернодробно заболяване или неясно персистиращо повишение на серумните трансаминази повече от 3 пъти над горната граница на нормата,
  • По време на бременност, по време на кърмене и при жени с детероден потенциал, които не използват подходящи противозачатъчни средства.

 

6. ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ:

В проучване за лекарствени взаимодействия при здрави доброволци, едновременното приложение на 80 mg аторвастатин и 10 mg амлодипин е довело до 18% увеличение на AUC на аторвастатин. Едновременното приложение на многократни дози от 10 mg амлодипин с 80 mg аторвастатин не е довело до значима промяна в равновесните фармакокинетични параметри на аторвастатин. Не са провеждани проучвания за лекарствени взаимодействия с комбинацията от аторвастатин и амлодипин, и други лекарства, но са провеждани проучвания с отделните компоненти амлодипин и аторвастатин.

Бременност и кърмене:
Не е установена безопасността на аторвастатин и амлодипин при бременни жени.
При репродуктивни проучвания с аторвастатин при плъхове не е наблюдавана токсичност, освен отложена дата на раждане и удължена продължителност на родовия процес при дози, надвишаващи 50 пъти максималната препоръчителна доза за хора.
Аторвастатин е противопоказан по време на бременност.Не е установена безопасността му при бременни жени. Не са провеждани контролирани клинични изпитвания на аторвастатин с бременни жени. Получавани са редки съобщения за вродени аномалии след вътреутробна експозиция към инхибитори на HMG-CoA редуктазата. При проучвания върху животни е наблюдавана репродуктивна токсичност.
Не е известно дали амлодипин, аторвастатин и техните метаболити се екскретират в човешкото майчино мляко. При плъхове плазмените концентрации на аторвастатин и неговите активни метаболити са сходни с тези в млякото. Поради възможността за сериозни нежелани реакции, жените, приемащи Амлатор, не трябва да кърмят своите деца. Аторвастатин е противопоказан за употреба през периода на кърмене.
Нежелани лекарствени реакции:
Възможно е нежеланите реакции, наблюдавани при самостоятелна употреба на аторвастатин или амлодипин, да бъдат потенциални нежелани реакции при употребата на Амлатор.
В базата данни от плацебо-контролирани клинични изпитвания на аторвастатин, съдържаща 16 066 пациенти (8755, приемали аторвастатин, спрямо 7311, приемали плацебо), лекувани в продължение на средно 53 седмици, 5,2% от пациентите, приемали аторвастатин, прекратили приема поради нежелани реакции, в сравнение с 4,0% от пациентите, приемали плацебо.


Заместители / Подобни

Вносител

  • ГЕДЕОН РИХТЕР АД

Производител

  • GEDEON RICHTER

ATC класификация:

C10BX03 – АТОРВАСТАТИН И АМЛОДИПИН
C10BX ИНХИБИТОРИ НА Hmg-CoA РЕДУКТАЗАТА, ДРУГИ КОМБИНАЦИИ
C10B СРЕДСТВА, ПОНИЖАВАЩИ СЕРУМНИТЕ ЛИПИДИ, КОМБИНАЦИИ
C10 СРЕДСТВА, ПОНИЖАВАЩИ СЕРУМНИТЕ ЛИПИДИ
C СЪРДЕЧНО СЪДОВА СИСТЕМА

Фармакологична група

АНТИХИПЕРЛИПИДЕМИЧНИ СРЕДСТВА

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.