top banner
Разпечатай

Вабадин филмирани таблетки 10 mg х 28 бр

Vabadin film-coated tablets 10 mg x 28
снимка на Вабадин филмирани таблетки 10 mg х 28 бр
Добави в моя бележник Бележник

С рецепта

Вабадин е лекарство, което съдържа симвастатин. Използва за намаляване на нивата на общия холестерол, "лошия" холестерол (LDL холестерол) и мастните вещества в кръвта, наречени триглицериди. Освен това Вабадин повишава нивата на "добрия" холестерол (HDL холестерол). Вабадин принадлежи към група лекарства, наречени статини. Отпуска се по лекарско предписание.


ЛИСTОВКA ЗА ПАЦИЕНТА 


Vabadin 
Вабадин 

• Запазете тази листовка! Може да се наложи да я прочетете отново! 
• Ако имате допълнителни въпроси, моля, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт! 
• Това лекарство е предписано лично на Вас и не трябва да се предоставя на други хора. То може да им навреди, дори и ако те имат същите симтоми като Вас. 
• При проява на тежка нежелана реакция или при такава, която не е описана в тази листовка, моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт. 

Vabadin  
Вабадин  

Какво съдържа Вашето лекарство? 
Лекарствено вещество 
Една таблетка съдържа mg simvastatin. 

Помощни вещества 
Сърцевина на таблетката: Лактоза монохидрат, микрокриcтaлна РН 101, прежелатинизирано нишеcте 12500, бутил хидроксианизол, аскорбинова киселина, лимонена киселина, колоидален безводен силиций, талк, магнезиев стеарат. 

Филмово покритие: Хидроксипропилметилцелулоза (Pharmacoat 606),хидроксипропилметилцелулоза (Methocel Е15 LV Premium), червен железен оксид, жълт железен оксид, триетил цитрат, 
титаниев диоксид, талк, повидон К-30. 

Вабадин са жълто-кафеникави, овални, двойно-изпъкнали филмирани таблетки. Таблетките са опаковани в блиcтери в картонена кутия по 14, 28 или 56 таблетки. Не всички големини на опаковките може да са налични. 

Как действа Вабадин? 
Simvastatin, лекарственото вещecтво на Вабадин, принадлежи към група лекарства, извecтни като cтaтини. Статините намаляват нивата на холecrерола и на определени мастни вещecтва в кръвта, наричани триглицериди. 

За какво се използва Вабадин? 
• за понижаване нивата на холecтерола и триглицеридите в кръвта при неуспех от нискомаслена диета или други мерки (физически упражнения и намаление на телесното тегло); 
• за понижаване на наследcrвено високите нива на холеcтерол в кръвта (хомозиготна фамилна хиперхолecтеролемия), заедно със спазване на диета и с други лечения (напр. LDL-афереза) или ако тези лечения не са подходящи; 
• за понижаване на риска от коронарна болеcт на сърцето при наличие на crеснение на артериите (атеросклероза) или диабет, дори при нормални нива на холecтерола, заедно със спазване на диета и с друго лечение. 

Кога не трябва да се прилага Вабадин? 
• ако имате алергия (свръхчувствителноcт) към simvastatin или някое от помощните вещества на таблетката; 
• ако имате чернодробни проблеми или при продължителни високи нива на някои чернодробни ензими (серумни трансаминзи); 
• ако сте бременна или кърмите; 
• ако приемате следните лекарства: 
- определени противогъбични лекарства (кетоконазол, итраконазол); 
- определени лекарства за лечение на СПИН (НIV-протеазни инхибитори); 
- определени антибиотици (еритромицин, кларитромицин, телитромицин); 
- антидепресанта нефазодон. 
(вж. също "Какви взаимодействия може да има между Вабадин и други лекарства, които приемате?") 

Кога е необходимо особено внимание при приложение на Вабадин? 
• Ако по време на лечение със simvastatin усетите необяснима мускулна болка, чувствителност към натиск или мускулна слабост. Simvаstatin може да причини мускулни проблеми и понякога увреждане на мускула с мускулни крампи, висока температура и червено-кафеникаво оцветяване на урината. Рискът от увреждане на мускула е по-голям при по-високи дози. Незабавно се консултирайте с Вашия лекар, ако почувствате мускулни крампи, чувствителност или слабост. 

• Ако някое от изброените се отнася за Вас, може да е налице по-голям риск от увреждане на мускула: 
- ако сте на възраст над 70 години; 
- ако имате бъбречни проблеми; 
- ако имате проблеми с щитовидната жлеза (и не приемате лекарства за това); 
- ако Вие или близък роднина страда от наследствено мускулно увреждане; ако при лечение със simvаstatin или с други статини или фибрати (други холестерол-понижаващи лекарства) сте имали мускулни проблеми;
- ако приемате определени лекарства (вж. също "Какви взаимодействия може да има между Вабадин и други лекарства, които приемате?"); 
- ако консумирате големи количества алкохол и в момента или преди сте имали чернодробни проблеми или чернодробно заболяване. Simvаstatin може да увреди черния дроб без сам да забележите това. Вашият лекар може да проведе няколко изследвания на кръвта за преценка на чернодробната функция преди и след началото на лечението. 

Консултирайте се с Вашия лекар, ако сте имали някой от гореизброените фактори преди. 

Какви взаимодейcтвия може да има между Вабадин и други лекарcтва, които приемате? 
Тези предупреждения могат да се отнасят и за лекарства, които сте приемапи наскоро или може да приемате скоро. 
Изброените лекарства може да са Ви познати под различно име, най-често ­търговско име. В този текст не с споменато търтвското име, а само името на лекарственото вещество или групата лекарствени вещества, затова винаги проверявайте картонената кутия или листовката на лекарството, за да разберете кое е неговото лекарствено вещество. 

Рискът от мускулни проблеми може да бъде по-голям, ако simvаstatin се приема със следните лекарства: (някои са споменати в "Кога не трябва да се прилага Вабадин") 
- фибрати (други холестерол-понижаващи лекарства, като гемфиброзил и безафибрат);
- ниацин или никотинова киселина (друго холестерол-понижаващо лекарство) в големи дози 
(> 1 g дневно); 
- циклоспорин (лекарство, използвано за потискане на имунната система); 
- определени противогъбични лекарства (като итраконазол или кетоконазол); 
- антибиотиците еритромицин, кларитромицин и телитромицин; 
- определени лекарства за лечение на СПИН (HIV-протеазни инхибитори);
- даназол (лекарство, използвано за лечение на ендометриоза и кисти на гърдите на гърдите у жени); 
- антидепресанта нефазодон; 
- амиодарон, лекарcтво, използвано при неправилен сърдечен ритъм; 
- верапамил и дилтиазем (лекарcтва за лечение на високо кръвно налягане, гръдна болка при сърдечно заболяване или други сърдечни заболявания). 

Също така трябва да информирате лекаря си, ако приемате лекарcтва, които профилактират кръвосъсирването (антикоагуланти, напр. аценокумарол и варфарин). Simvastatin може да увеличи ефекта на тези лекарcтва. 

Моля, информирайте лекаря или фармацевта, ако в момента или наскоро сте приемали някакви други лекарства, включително и лекарства, закупени без рецепта. 

Какви взаимодействия може да има между Вабадин и храни и напитки? 
Сокът от грейпфрут съдържа едно или повече вещества, които могат да увеличат количecrвото simvastatin в кръвта. Поради това, не трябва да приемате сок от грейпфрут, тъй като той може да увеличи риска от мускулно увреждане. 

Може ли да се прилага Вабадин по време на бременност и кърмене? 
Не приемайте simvastatin ако сте бременна, ако се опитвате да забременеете или ако се съмнявате, че сте бременна, защото не е доказана безопаснocтта у бременни жени. Ако 
забременеете по време на употреба на simvastatin, трябва веднага да преустановите приема на таблетките и да се консултирате с Вашия лекар. 
Няма данни за екскрецията на simvastatin в кърмата. Тъй като много лекарства се екскретират в кърмата и има риск от тежки cтранични ефекти, не трябва да кърмите детето си докато приемате simvastatin. 

Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на някакво лекарство. 

Повлиява ли Вабадин способноcтта за шофиране и работата с машини? 
Simvastatin няма ефект или оказва незначителен ефект върху способността за шофиране и работа с машини. Въпреки това има данни за редки случаи на замаяност при пациенти, приемащи таблетки simvastatin (вж. т. 4 "Какви взаимодейcrвия може да има между Вабадин и други лекарcтва, които приемате?"). Ако тази нежелана реакция се прояви и при Вас, не шофирайте и не работете с машини, които изискват внимание. 

Какво трябва да знаем за помощните вещества на Вабадин? 
Освен другите вещecтва, Вабадин съдържа лактоза. Ако сте информиран, че имате непоносимоcт към определени захари, се консултрайте с лекар, преди приложението на това лекарство. 

Как и колко време трябва да се прилага Вабадин ? 
Винаги приемайте таблетките точно според инcтрукциите на лекаря. Трябва да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, ако не се чувcтвате сигурен. Обичайната доза е от 5 mg до 80 mg simvаstatin дневно като еднократна доза, приета вечер. Налице са и делими таблетки с по-малко количecrво на лекарcтвеното вещеcтво при необходимост от по-ниски дози. Ако е необходимо, лекарят ще увеличи дозата на интервали поне 4 седмици до максимално 80 mg simvastatin дневно като еднократна доза, приета вечер. Доза от 80 mg се препоръчва само при пациенти с много високи нива на холecтерола и висок риск от сърдечно-съдови усложнения. 

Начин на употреба 
Вабадин трябва да се приема с вода. Приемайте таблетките или на гладно, или след хранене. 

Продължителност на лечение Вие трябва да приемате Вабадин продължително време. Вашият лекар ще Ви информира колко дълго трябва да приемате Вабадин . Ако имате чувството, че ефектът на simvastatin е прекалено силен или слаб, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт. 

Какво трябва да се прави при предозиране с Вабадин ? 
Ако по грешка приемете много таблетки Вабадин , консултирайте се незабавно с Вашия лекар или фармацевт. 

Какво трябва да се прави при пропускане на прием на Вабадин? 
Ако пропуснете определен прием и се сетите скоро след това, вземете лекарството възможно по-скоро. Ако обаче вече е почти време да приемете следващата доза, не компенсирайте с прием на пропуснатата доза, а изчакайте и в определеното за това време вземете следващата доза. Ако се съмнявате, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт. 
Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатия прием. 

Какво трябва да се прави при преустановяване приема на Вабадин ? 
Ако внезапно преустановите приема на това лекарство, нивата на холестерола може отново да се повищат. Ето защо е важно да се консултирате с лекар, преди да спрете лечението, дори и при проява на някакви оплаквания. Лекарят ще обясни дали може да спрете това лекарство и най-добрия начин да го направите. 
Ако имате допълнителни въпроси за употребата на това лекарство, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт. 

Какви нежелани лекарствени реакции може да причини Вабадин? 
Подобно на всички лекарства, Вабадин  може да доведе до нежелани лекарствени реакции, които не се проявяват у всеки. Повечето нежелани лекарствени реакции са леки и краткотрайни. Cnедните нежелани лекарствени реакции са съобщавани рядко (при повече от 1 на 10 000, но по-малко от 1 на 1000 пациента): анемия, стомашни оплаквания (болка, запек, коремна болка, газове, гадене, нарущено храносмилане, диария, повръщане), възпаление на панкреаса (тежки коремни болки, изпъващи се към гърба, гадене и повръщане), слабост, главоболие, замаяност, изтръпване и загуба на чувствителност в ръцете и краката, загуба на коса, обрив, сърбеж, чернодробно заболяване (може да се прояви с жъmеникаво оцветяване на кожата и/или еклерите на очите), тъмно оцветяване на урината, бледо оцветяване на изпражненията, увреждане на мускулите (вж. по-долу), отклонения в кръвните изследвания или алергична реакция към simvastatin. Алергичната реакция може да се прояви с някой от следните симптоми: внезапно подуване на лицето, езика и гърлото (ангиоедем, вж. по-долу), определено кожно заболяване (лупус-подобен синдром) с обрив, втрисане и сгавни болки, възпаление на сгавите и съдовете, болка в сгавите, необичайни синини, обриви по кожата, оток, копривна треска, чувствителност на кожата към слънцe, висока температура, зачервяване, затруднения в дишането или умора. 

Незабавно се консултирайте с лекаря си при болки, чувствителност, слабост или крампи в мускулите. В редки случаи мускулното увреждане може да е тежко. Освен това незабавно се консултирайте с лекаря си при бързо отичане на лицето, езика и гърлото (ангиоедем), което може да доведе до тежки затруднения в дишането. Едновременно може да се появи копривна треска и отокът може да започне да сърби. 

Ако забележите проявата на каквато и да е нежелана реакция, която не е спомената в тази листовка, или ако прецените, че някой от изброените странични ефекти е сериозен, моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт. 

Как да съхранявате Вабадин ? 
Да се съхранява на мяcто, недоcтъпно за деца! 
Да се съхранява под 25 С! 
Датата на изтичане срока на годнocт е отпечатана върху картонената кутия и блиcтера. Да не се използва след срока на годност, обозначен на опаковката!


Използва се при заболявания

Заместители / Подобни

Вносител

  • BERLIN-CHEMIE България

Производител

  • BERLIN CHEMIE MENARINI

ATC класификация:

C10AA01 – СИМВАСТАТИН
C10AA ИНХИБИТОРИ НА Hmg-CoA РЕДУКТАЗАТА
C10A СРЕДСТВА, ПОНИЖАВАЩИ СЕРУМНИТЕ ЛИПИДИ, САМОСТОЯТЕЛНО
C10 СРЕДСТВА, ПОНИЖАВАЩИ СЕРУМНИТЕ ЛИПИДИ
C СЪРДЕЧНО СЪДОВА СИСТЕМА

Фармакологична група

АНТИХИПЕРЛИПИДЕМИЧНИ СРЕДСТВА

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.