top banner
Изпрати email Разпечатай

Хронична бъбречна недостатъчност (ХБН)

Известно също като

Хронична ренална недостатъчност; Хронична бъбречна болест; хронично бъбречно заболяване; Хронична ренална инсуфициенция

Симптоми

Симптомите на хронично бъбречно заболяване може да включват: високо кръвно налягане, умора, слабост, често уриниране, подуване на краката, подпухнали очи, проблеми със съня, затруднена концентрация, липса на апетит, гадене и главоболие.

Описание на състоянието

Хроничните бъбречна недостатъчност е сериозно заболяване, което се получава, когато бъбреците бавно спират да функционират правилно и се развива във времето. Когато бъбреците не работят правилно, отпадъчните метаболитни продукти и течности се натрупват в тялото. Хроничната бъбречна недостатъчност най-често се развива вследствие на бъбречно-каменна болест, имунни и автоимунни заболявания, а напоследък като водеща причина за ХБН се определят захарния диабет и високото кръвно налягане, но също така може да се развие и поради много други причини. Повечето хора нямат никакви симптоми в продължение на дълги години. Когато симптомите се появят, те могат да включват: високо кръвно налягане, умора, слабост, често уриниране, подуване на краката, подпухнали очи, проблеми със съня, затруднена концентрация, липса на апетит, гадене и главоболие.

Какво да очакваме

Повечето хора с хронично бъбречно заболяване имат само някои от симптомите, докато бъбречното заболяване не прогресира в един по-късен етап до хронична бъбречна недостатъчност, когато бъбреците престават да функционират и се развива пълната клинична картина на заболяването. Това обикновено се случва дълги години след първоначалното увреждане на бъбреците. С течение на времето, повечето хора с хронични бъбречни заболявания развиват терминална бъбречна недостатъчност. Това означава, че имат нужда от хемодиализа или бъбречна трансплантация, за да се поддържат жизнените функции на организма. Няма медикаментозно лечение за хроничната бъбречна недостатъчност и веднъж настъпили, уврежданията на бъбреците са необратими, но лечението с медикаменти може да помогне за контролиране на симптомите и забавянето на прогресията на заболяването.

Рискови фактори

Може да имате по-висок риск за хронично бъбречно заболяване и ХБН, ако:

 • имате захарен диабет;
 • имате високо кръвно налягане, което е с лош медикаментозен контрол;
 • имате сърдечни заболявания;
 • имате високи нива на холестерола;
 • пушите;
 • сте с наднормено тегло;
 • имате фамилна анамнеза за бъбречно заболяване;
 • сте на възраст 65 или повече години.
Някои раси са по предразположени към развитието на бъбречни заболявания и ХБН.

Интересен факт

Милиони души в света страдат от хронична бъбречна недостатъчност.

Лечение

Лечението на хроничната бъбречна недостатъчност може да включва:

 • антихипертензивни медикаменти за контрола на кръвното налягане;
 • липидопонижаващи медикаменти за контрола на нивата на липидите (мазнините) в кръвта;
 • специална диета;
 • физически упражнения с умерено натоварване;
 • добър контрол на захарния диабет;
 • хемодиализа;
 • бъбречна трансплантация.

Как да се предпазим сами

Можете да се предпазите от допълнителни увреждания на бъбреците като:

 • контролирате нивото на кръвното налягане;
 • контролирате кръвната захар, ако имате захарен диабет;
 • спрете тютюнопушенето;
 • следвате строго съветите на Вашия лекар за диетата и физическите упражнения.

Кога да посетим лекар

Посетете Вашия лекар, ако имате някакви симптоми на хронично бъбречно заболяване като умора, често уриниране, подуване на краката, гадене, главоболие и слабост. Потърсете спешна помощ веднага, ако се чувствате сънлив или имате тежко безсилие; ако имате болки в гръдния кош, затруднено дишане; често и продължително повръщане или имате тежко и обилно кървене.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Може ли хроничното бъбречно заболяване да е причина за симптомите ми или се дължат на друго състояние?  
 2. Колко напреднало е бъбречното заболяване при мен?
 3. Необходимо ли е лечение?
 4. Има ли нещо, което мога да направя, за да се предотвратя и забавя увреждането на бъбреците?
 5. Трябва ли да спазвам определена диета?
 6. Каква е моята прогноза?

Как се диагностицира

За да диагностицира хронично бъбречно заболяване и хронична бъбречна недостатъчност, Вашият лекар ще Ви снеме анамнеза и ще Ви направи физикален преглед. Вашият лекар може да Ви назначи изследване на урината, кръвни изследвания, ултразвуково изследване на бъбреците или бъбречна биопсия.

Влошаване на състоянието

Някои лекарства; тютюнопушене; високо кръвно налягане и диета с високо съдържание на сол, протеини, калий и фосфор може да влошат симптомите.

Знаете ли че

 • Процентът на хронични бъбречни заболявания се е увеличил през последните 10 години. Това се дължи отчасти на нарастващия брой хора, които имат захарен диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване, както и на увеличаването на средната продължителност на живота.
 • Гриз Чапман, актьор на 30 Rock (телевизионно шоу), тежал около 190 кг и имал високо кръвно налягане от 13 години. Той получил бъбречна недостатъчност, след което му е била направена бъбречна трансплантация и сега активно работи за повишаване на осведомеността на хората за бъбречната недостатъчност.

Факт

За България няма изнесени официални статистически данни каква е честотата на болните на хемодиализа или на болните от ХБН с бъбречна трансплантация, но в САЩ повече от 500,000 души  са на диализа или са с трансплантиран бъбрек.

Вид на болестта

Хронично състояние.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2022 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.