top banner
Разпечатай

Аторвастатин Генерикон табл. 10 мг х 30 бр.

Atorvastatin Genericon tabl. 10 mg x 30
снимка на Аторвастатин Генерикон табл. 10 мг х 30 бр.
Добави в моя бележник Бележник

С рецепта

Аторвастатин на фирма Генерикон е лекарствен продукт, съдържащ активната съставка аторвастатин. Той принадлежи към групата на статините, които се използват за лечение на високи нива на холестерол в кръвта. Аторвастатин Генерикон (Atorvastatin Genericon) се отпуска в аптеките по лекарско предписание. 




АТОРВАСТАТИН табл. 10 мг. * 30

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Аторвастатин Генерикон 10 mg филмирани таблетки 
Аторвастатин Генерикон 20 mg филмирани таблетки 
Atorvastatin Genericon 10 mg film-coated tablets 
Atorvastatin Genericon 20 mg film-coated tablets 
Аторвастатин (Atorvastatin)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1. Какво представлява Аторвастатин Генерикон и за какво се използва
2. Преди да приемете Аторвастатин Генерикон
3. Как да приемате Аторвастатин Генерикон
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Аторвастатин Генерикон
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АТОРВАСТАТИН ГЕНЕРИКОН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Аторвастатин Генерикон принадлежи към група лекарства, наречени статини, които регулират нивата на липидите (мазнините).
Аторвастатин Генерикон се използва за понижаване нивата на липидите - холестерол и триглицериди в кръвта, когато липидопонижаващата диета и промяната в начина на живот не са достатъчни. Ако имате повишен риск от развитие на сърдечно заболяване, Аторвастатин Генерикон се използва като лекарство, понижаващо този риск, дори и в случаите, когато нивата на холестерол са нормални. Стандартната диета, целяща понижаване на холестерола, трябва да се продължи и по време на лечението.
Аторвастатин Генерикон също така е предназначен като допълнение към друго лечение (напр. LDL-афереза: процедура, намаляваща нивата на липидите в кръвта) или в случай на незадоволителен резултат от предприетото лечение.
Холестеролът е естествена съставка в кръвта, необходима за нормалния растеж. Въпреки това, ако имате твърде много холестерол в организма, той се отлага по стените на кръвоносните съдове, като евентуално може да ги запуши. Това е една от най-честите причини за появата на сърдечно заболяване. Други фактори, които повишават риска от развитие на сърдечно заболяване са високото кръвно налягане, захарен диабет, повишено телесно тегло, намалена двигателна активност, пушене или фамилна анамнеза за сърдечно заболяване.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ АТОРВАСТАТИН ГЕНЕРИКОН
Не приемайте Аторвастатин Генерикон:

  • ако сте алергични към аторвастатин или към някоя от останалите съставки на продукта. Алергичната реакция може да включва обрив, сърбеж, подуване на лицето, устните и гърлото и затруднено дишане;
  • ако имате тежки чернодробни проблеми или сте имали такива;
  • ако имате промени в резултатите от изследванията на чернодробната функция;
  • ако сте в детеродна възраст и не употребявате подходящи контрацептиви;
  • ако сте бременна, планирате бременност или кърмите;
  • ако имате мускулно заболяване, наречено миопатия (повтарящи се и необясними мускулни болки).

Обърнете специално внимание при употребата на Аторвастатин Генерикон
Ако имате необяснима мускулна болка, чувствителност или слабост (с или без наличието на розово оцветена урина), съпроводена с треска и общ дискомфорт или безпокойство, моля информирайте Вашия лекар. Това са симптоми на рядко мускулно заболяване (рабдомиолиза), които понякога може да са сериозни и да доведат до засягане на бъбреците.

Аторвастатин Генерикон може да не е подходящ за Вас, ако Вие сте пациент с предразполагащи към рабдомиолиза фактори:

  • имате бъбречно увреждане;
  • имате слабо активна щитовидна жлеза (хипотироидизъм);
  • имате повтаряща се или необяснима мускулна болка, лична или фамилна анамнеза за мускулни проблеми;
  • сте имали предшестващи мускулни проблеми по време на лечение с други липидопонижаващи лекарства (напр. други статини или фибрати);
  • редовно приемате големи количества алкохол;
  • имате анамнеза за чернодробно заболяване;
  • сте над 70 годишна възраст и имате други фактори, предразполагащи към рабдомиолиза.

Ако някое от посочените състояния се отнася за Вас, Вашият лекар трябва да Ви направи кръвни изследвания преди и вероятно по време на лечението със Аторвастатин Генерикон, с цел контролиране на риска от развитие на нежелани реакции, засягащи мускулите.

Прием на други лекарства
Някои лекарства могат да взаимодействат с Аторвастатин Генерикон. Рискът от увреждане на мускулите може да е по-голям, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. В случаите, когато се налага съвместен прием на тези лекарства с Аторвастатин Генерикон, Вашият лекар ще прецени съотношението полза/риск, когато Ви ги предписва.

Важно е да информирате Вашият лекар, ако приемате някое от следните:

  • продукти, които повлияват работата на имунната система, напр. циклоспорин;
  • антибиотици или противогъбични лекарства като еритромицин, кларитромицин, рифампицин, кетоконазол, итраконазол;
  • други лекарства, които регулират нивата на липидите, напр. гемфиброзил, други фибрати, ецетимиб, ниацин, производни на никотиновата киселина, колестипол;
  • някои блокери на калциевите канали, които се използват за лечение на стенокардия или високо кръвно налягане, напр. нифедипин, амлодипин;
  • продукти, контролиращи сърдечната честота, напр. дигоксин;
  • продукти, използвани за лечение на сърдечни заболявания (амиодарон, дилтиазем, верапамил);
  • някои бензодиазепини, напр. нафазодон, използвани при състояния на тревога или други подобни състояния;
  • билка, използвана за медицински цели, включващи лечение на депресия (жълт кантарион);
  • протеазни инхибитори, използвани за лечение на ХИВ, напр. ефавиренз, нелфинавир;
  • други продукти, които взаимодействат с Аторвастатин Генерикон като например варфарин (намаляващ кръвосъсирването). Перорални контрацептиви, фенитоин (антиконвулсант при епилепсия) и антиациди (продукти, които се използват при стомашни заболявания и съдържат алуминий и магнезий).

Моля, информирайте Вашия лекар, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта, билкови или природни продукти.

Прием на Аторвастатин Генерикон с храни и напитки
Аторвастатин Генерикон може да се приема по всяко време на деня, с или без храна. Едновременният прием на големи количества сок от грейпфрут (над 1,2 l на ден) може да повиши ефекта на Аторвастатин Генерикон. Трябва да избягвате приема на големи количества от сок от грейпфрут, докато приемате Аторвастатин Генерикон. Избягвайте приема на големи количества алкохол, докато приемате този продукт.

Бременност и кърмене

Не приемайте Аторвастатин Генерикон, ако сте бременна, мислите, че може да сте бременна или планирате бременност. Ако сте жена в детеродна възраст, Вие трябва да приемате подходящи контрацептиви по време на лечението с Аторвастатин Генерикон.
Не приемайте Аторвастатин Генерикон, ако кърмите.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете което и да е лекарство.

Шофиране и работа с машини
Аторвастатин Генерикон има незначителен ефект върху способността за шофиране и работа с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Аторвастатин Генерикон
Аторвастатин Генерикон съдържа манитол и може да има слабо изразено слабително действие.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ АТОРВАСТАТИН ГЕНЕРИКОН
Винаги приемайте Аторвастатин Генерикон точно както Ви е казал Вашия лекар. Моля посъветвайте се с Вашия лекар, ако не сте сигурни.
Преди да започнете лечението с Аторвастатин Генерикон, Вашият лекар ще Ви назначи липидопонижаваща диета, която трябва да се прилага и по време на лечението с лекарствения продукт.

Възрастни и пациенти в напреднала възраст
Обичайната начална доза, приемана еднократно е 10 mg. В случай на необходимост тя може да се повиши. Вашият лекар ще приспособява дозата в интервали от 4 или повече седмици. Максималната дневна доза Аторвастатин Генерикон е 80 mg.

Нарушена бъбречна функция
Не се налага корекция на дозата. Следвайте указанията на Вашия лекар.

Нарушена чернодробна функция
Аторвастатин Генерикон трябва да се прилага внимателно при пациенти с нарушение на чернодробната функция. Вашият лекар ще Ви назначи изследвания на чернодробната функция преди започване на лечението с Аторвастатин Генерикон, както и периодично след това.

Таблетките Аторвастатин Генерикон трябва да се поглъщат цели с вода или напитка и могат да се приемат по всяко време на деня с или без храна. Дневната доза трябва да се приема наведнъж. Продължителността на лечението с Аторвастатин Генерикон се определя от Вашия лекар.

Ако сте приели повече от необходимата доза Аторвастатин Генерикон

Ако сте приели повече от необходимата доза Аторвастатин Генерикон, моля информирайте Вашия лекар, фармацевт или отидете до най-близкия център за спешна медицинска помощ.

Ако сте пропуснали да приемете Аторвастатин Генерикон
Ако забравите да вземете дозата си, приемете я възможно най-скоро след това, освен ако не е време за следващата. Не взимайте двойна доза, за да компенсирате пропуснат прием.

Ако сте спрели приема на Аторвастатин Генерикон
Не променяйте или не спирайте приема на Аторвастатин Генерикон, преди да се посъветвате с Вашия лекар.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Като всички лекарства, Аторвастатин Генерикон може да причини нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Най-честите нежелани реакции са от страна на стомашночревния тракт като например запек, подутост, нарушено храносмилане и стомашна болка, които обичайно изчезват по време на лечението.
Нежеланите лекарствени реакции са класифицирани в зависимост от честотата на тяхната проява като много чести (>1/10), чести (>1/100 до <1/10), нечести (>1/1 000 до <1/100), редки (1/10 000 до <1/1 000), много редки (<1/10 000), с неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка).

Наблюдавани са следните нежелани реакции:
Чести:
 запек, газове, храносмилателни смущения, гадене, диария, свръхчувствителност, безсъние, главоболие, замайване, кожни проблеми като раздразнение, сърбеж или парене без видима физическа причина (парестезия, намалена чувствителност при допир), обрив, мускулни болки (миалгия), болки в ставите (артралгия), умора, болки в гръдния кош, болки в гърба и периферни отоци.

Нечести: анорексия, повръщане, намаляване на способността на кръвта да се съсирва (тромбоцитопения), падане на косата, оплешивяване (алопеция), увеличено или намалено ниво на кръвната захар, възпаление на панкреаса (панкреатит), разстройство на нервната система (периферна невропатия), грапави кожни обриви, загуба на памет (амнезия), звънене или шум в ушите (тинитус), миопатия, мускулни крампи, неразположение, наддаване на тегло, импотентност.

Редки: възпаление на черния дроб (хепатит), холестатична жълтеница, мултисистемно заболяване, което представлява хронично възпаление, обхващащо скелетната мускулатура и кожата, мускулни спазми или слабост, поради общ дискомфорт и треска (рабдомиолиза).

Много чести: промяна на вкуса, зрителни нарушения, загуба на слух, краткотрайни отоци, които могат да засегнат лицето, врата, ръцете и краката (ангиоедема), обрив с мехурчета (включително полиформна еритема, синдром на Стивънс-Джонсън и токсична епидермална некролиза), разкъсване на сухожилие, остри алергични реакции (анафилаксия), чернодробна недостатъчност, уголемяване на гърдите при мъже (гинекомастия).

Влияние върху лабораторните изследвания:

  • промяна в резултатите от изследванията на чернодробната функция  (повишаване серумните трансаминази);
  • промяна в резултатите от изследванията на бъбречната функция (повишени нива серумната креатинин фосфокиназа).

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ АТОРВАСТАТИН ГЕНЕРИКОН
Да се съхранява на място, недостъпно за деца. 
Да се съхранява под 25 °С.
Не използвайте Аторвастатин Генерикон след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Лекарства не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.


Използва се при заболявания

Заместители / Подобни

Вносител

  • GENERICON PHARMA GMBH

Производител

  • GENERICON PHARMA GMBH

ATC класификация:

C10AA05 – АТОРВАСТАТИН
C10AA ИНХИБИТОРИ НА Hmg-CoA РЕДУКТАЗАТА
C10A СРЕДСТВА, ПОНИЖАВАЩИ СЕРУМНИТЕ ЛИПИДИ, САМОСТОЯТЕЛНО
C10 СРЕДСТВА, ПОНИЖАВАЩИ СЕРУМНИТЕ ЛИПИДИ
C СЪРДЕЧНО СЪДОВА СИСТЕМА

Фармакологична група

АНТИХИПЕРЛИПИДЕМИЧНИ СРЕДСТВА

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.