top banner
Разпечатай

Ватуд филмирани таблетки 75 mg х 30 бр

Vatoud film-coated tablets 75 mg х 30
снимка на Ватуд филмирани таблетки 75 mg х 30 бр
Добави в моя бележник Бележник

С рецепта

Ватуд е лекарствен продукт на фирма Alvogen, съдържащ активната съставка клопидогрел. Клопидогрел действа като тромбоцитен антиагрегант, т.е. не позволява образуването на тромби, които могат да запушат кръвоносните съдове. Ватуд се използва за предотвратяване на инфаркт, инсулт и други. Ватуд се отпуска по лекарско предписание.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВАТУД И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?
Ватуд принадлежи към групата лекарства, наречени инхибитори на трамбоцитната агрегация. Тромбоцитите са малки елементи на кръвта, по-малки от червените или бели кръвни клетки, които се слепват един с друг при образуването на кръвни съсиреци. Чрез предотвратяване на това слепване, тромбоцитните антиагреганти намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци.
Ватуд се прилага за предпазване от образуването на кръвни съсиреци в уплътнените кръвоносни съдове, процес известен като атеротромбоза, което води до атеротромботични инциденти. Ватуд Ви е предписан за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и намаляване риска от тези сериозни инциденти, защото:
- Вие имате състояние на уплътняване на артериите
- Вие имате по-рано прекаран сърдечен инфаркт, мозъчен удар, или имате състояние, известно като периферно артериално заболяване 
- преживели сте силна болка в гърдите, известна като "нестабилна ангина" или "инфаркт на миокарда/сърдечна атака. За лечението на това състояние Вашият лекар може да ви е поставил стент в блокираната или стеснена артерия, за да възстанови ефективния кръвен поток. Вашият лекар трябва да Ви е предписал и ацетилсалицилова киселина.

ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ВАТУД
Не приемайте Ватуд:
- ако сте алергични към клопидогрел или към някоя от останалите съставки на Ватуд
- ако страдате от заболяване, което понастоящем причинява кървене, например стомашна язва или кървене в мозъка
- ако страдате от тежко чернодробно заболяване
- ако смятате, че някои от изброените състояния се отнасят до Вас, или имате някакви съмнения, консултирайте се с Вашия лекар преди приема на Ватуд

Обърнете специално внимание при употребата на Ватуд
Ако някое от изброените по-долу състояния се отнасят до Вас, трябва веднага да уведомите Вашия лекар преди да започнете приема на Ватуд.
Ако сте изложени на риск от кървене като:
- заболяване, което Ви излага на риск от вътрешно кървене
- имате нарушения в кръвта, които Ви правят склонни към вътрешни кръвоизливи
- скорошна тежка травма
- скорошна хирургична интервенция през следващите седем дни
- ако сте имали съсирек в мозъчна артерия възникнал през последните 7 дни
- ако приемате друг вид лекарства
- ако имате бъбречно или чернодробно заболяване

По време на приема:
- Трябва да информирате Вашия лекар, ако планирате хирургична интервенция
- Трябва също незабавно да информирате Вашия лекар, ако  развиете състояние, което включва повишена температура и синини по кожата, които могат да се проявят като малки червени точки, с или без необяснима прекомерна уморяемост, объркване, пожълтяване на кожата или очите
- ако се порежете или нараните, може да отнеме малко повече от обичайното време, за да спре кървенето. Това е свързано с начина на действие на лекарството да предотвратява образуването на кръвни съсиреци. При малки порязвания и наранявания, като порязване по време нна бръснене, това  обикновено е без значение. Ако обаче кървенето Ви безпокои, трябва да се свържете незабавно с Вашия лекар
- Вашият лекар може да назначи изследвания на кръвта
- Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази  листовка, нежелани реакции, моля уведомете лекаря си.

Ватуд не е предназначен за употреба при деца и юноши.

ПРИЕМ НА ДРУГИ ЛЕКАРСТВА:
Не се препоръчва употребата на перорални антикоагуланти заедно с Ватуд.

Трябва задължително да информирате Вашия лекар, ако приемате нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти, обичайно използвани за лечение на болезнени и/или възпалителни състояния на мускулите или ставите, или ако приемате хепарин или каквото и да е друго лекарство за намаляване съсирваемостта на кръвта или, ако приемате инхибитор на протонна помпа за лечение на стомаха.
Ако сте почувствали остра сърдечна болка клопидогрел може да ви бъде предписан в комбинация с ацетилсалицилова киселина, вещество което се намира в много лекарства, използвани за облекчаване на болката и сваляне на температурата.

 
БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ
За предпочитане е този лекарствен продукт да не се използва по време на бременност и кърмене.
 Ако сте бременна или подозирате, че сте бременна, трябва да уведомите Вашия лекар преди да приемете Ватуд. Ако забременеете по време на приема на Ватуд веднага се посъветвайте с лекар, тъй като не се препоръчва употребата на клопидогрел по време на бременност.

Консултирайте се с Вашия лекар относно кърменето, докато приемате Ватуд.
Посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на което и да е лекарство.
 
ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ
Малко вероятно е Ватуд да повлияе способността Ви за шофиране и работа с машини.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО НЯКОИ ОТ СЪСТАВКИТЕ НА ВАТУД:
Ватуд съдържа лактоза.


КАК ДА ПРИЕМАТЕ ВАТУД?

Ако сте имали силна болка в гърдите/нестабилна ангина или сърдечен пристъп/, Вашият лекар може да Ви назначи 300 мг Клопидогрел еднократно в началото на лечението. Обичайната доза е една таблетка от 75 мг дневно, която се приема с храна или без храна, по едно и също време.
 Трябва да вземате Ватуд толкова продължително, колкото Вашия лекар го предписва

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Информирайте Вашия лекар незабавно, ако имате:
- треска, признаци на инфекция или прекалена умора. Те могат да се дължат на рядко понижаване стойностите  на някои кръвни клетки
- признаци на чернодробни проблеми, като пожълтяване на кожата и/или очите, независимо от това дали са съпътствани от подкожни кръвоизливи, които се проявяват като малки червени точки и/или объркване
- подуване на устата или нарушения на кожата като обриви и сърбежи, мехури по кожата. Това може да са симптоми на алергична реакция.

Най-често съобщаваната нежелана реакция при Ватуд е кървене. Кървенето може да се прояви като кървене в стомаха или червата при натъртване, хематом, кървене от носа, кръв в урината. В малък брой от случаите, се съобщават също и кръвоизливи в очите, в областта на главата, белия дроб или ставите.

Други нежелани лекарствени реакции, съобщени при Ватуд, са:
чести - диария, коремна болка, лошо храносмилане или киселини.
Нечести - главоболие, стомашна язва, гадене, повръщане, запек, увеличено количество на газове в стомаха или червата, обриви, сърбеж, замаяност, променено усещане при допир.
Редки - световъртеж
Много редки - жълтеница, силна коремна болка с или без болка в гърба, треска, затруднения в дишането понякога придружени с кашлица, общи алергични реакции, оток на устата, мехури по кожата, алергични кожни реакции, възпаление на устната лигавица, понижаване на кръвното налягане, объркване, халюцинации, ставна болка, мускулна болка, нарушение на вкуса.

КАКВО СЪДЪРЖА ВАТУД?
Активната съставка е клопидогрел. 
Другите съставки са микрокристална целулоза, манитол, хидроксипропилцелулоза, кросповидон, лимонена киселина монохидрат, макрогол 6000, стеаринова киселина, талк в ядрото на таблетката и хипромелоза, лактоза монохидрат, червен железен оксид, триацетин, титанов диоксид в покритието на таблетката.

Заместители / Подобни

Вносител

  • ALVOGEN

Производител

  • ALVOGEN IPCO

ATC класификация:

B01AC04 – КЛОПИДОГРЕЛ
B01AC ИНХИБИТОРИ НА АГРЕГАЦИЯТА НА ТРОМБОЦИТИТЕ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ХЕПАРИН
B01A АНТИТРОМБОТИЧНИ СРЕДСТВА
B01 АНТИТРОМБОТИЧНИ СРЕДСТВА
B КРЪВ И КРЪВОТВОРНИ ОРГАНИ

Фармакологична група

ТРОМБОЦИТНИ АНТИАГРЕГАНТИ

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.