top banner
Изпрати email Разпечатай

Дисфункционално маточно кървене

Известно също като

ДМК, маточно кръвотечение

Симптоми

Вагинално кървене, което може да продължи повече от една седмица, изключително тежко кървене, кръвни съсиреци, изместване на  менструалните периоди във времето, горещи вълни, промени в настроението.

Описание на състоянието

Дисфункционалното маточно кървене (ДМК) е вагинално кървене, което не е част от един нормален менструален цикъл и не е причинено от травма или заболяване. Това маточно кървене е причинено от дисбаланс на женски хормони- естроген и прогестерон. Най-честата причина за това е менструален цикъл, в който не е освободена яйцеклетка. В такъв случай, тялото не произвежда прогестерон. Без яйцеклетката, естрогена предизвиква лигавицата на матката да се разширява и увеличава. Когато лигавицата се мени, което може да се случи по всяко време на цикъл, кървенето често е тежко и може да включва съсиреци. ДМК е най-често при тийнейджъри и жени наближаващи менопауза.
Други причини за кървене: бременност, рак, миома, травма, някои лекарства, както и наследствени нарушения в кръвосъсирването.

Какво да очакваме

Времето между вашите менструални периоди могат да се променят всеки месец. Можете да забележите зацапване и кръв в урината между менструалните периоди. Кървенето между и по време на менструация може да бъде изключително тежко. Може да преминава през превръзки и тампони на всеки час. Менструалното кървене може да продължи повече от седем дни. Ако кървенето е причинено от дисбаланс в хормоните, цикълът обикновено се връща към нормалното си протичане в рамките на няколко месеца след започване на лечение с противозачатъчни хапчета.

Рискови фактори

Тинейджъри със скорошен първи менструален цикъл, жени в близост до менопаузата, история за хормонални колебания.

Интересен факт

Около една на всеки десет жени изпитват прекомерно вагинално кървене в някакъв момент от живота си.

Лечение

Лечение на ДМК обикновено включва хормонална терапия, например  противозачатъчни хапчета, за да се възстанови правилния баланс и регулирането на менструалния цикъл.Ако причината за кървене е друга и то не е причинено от хормонални проблеми-лечебният подход  е различен.Лечението зависи от основната причина.

Как да се предпазим сами

Всяко необичайно вагинално кървене, трябва да бъде преценено от лекар. В допълнение :
  • Почивката на легло може да подобри симптомите. 
  • Не приемайте аспирин или други нестероидни хапчета.Възможно е кървенето да се увеличи.
  • Следете за броя на използваните тампони и превръзки,това ще  помогне на лекаря да разбере колко е кървенето.

Кога да посетим лекар

Свържете се с вашия лекар при поява на необичайно вагинално кървене.Ако имате необичайно вагинално кървене и други симптоми като: световъртеж, силна болка и/или треска- посетете лекаря си или веднага отидете в спешно отделение,  

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

  1. Какво може да причинява това кървене ?
  2. Има ли някакъв начин да се спре кървенето ?
  3. За какви други симптоми трябва да бъда нащрек ?
  4. Има ли лечение, което може да помогне за предотвратяване на това да се случи отново?

Как се диагностицира

Лекарят ви ще сведе анамнеза и ще ви прегледа, ще обърне внимание на таза, ще проведе тестове за идентифициране или изключване на възможни причини за кървенето.Тестовете може да включват: цитонамазка, тест за бременност, кръвен тест (за да провери за анемия), биопсия на ендометриума, ултразвук, хистероскопия (визуален преглед на матката с помощта на малка камера),може да са необходими дилатация и кюретаж.

Влошаване на състоянието

Аспирин,както и други нестероидни болкоуспокояващи лекарства и кръвни разредители могат да довеат до увеличаване на кървенето.То може да се увеличи и при повишена активност, като тичане и ходене.

Знаете ли че

  • Нормалният менструален цикъл трае от 2 до 7 дни. Обикновено има не повече от 2 дни с тежък кръвоизлив.
  • Определен тип вътрематочно устройство бавно отделя хормони, след като е вкарано в матката. Понякога това вътрематочно устройство,наречено спирала, може да се използва за контрол на анормално кървене. Но подобно на някои хапчета за контрол на раждаемостта, спиралата също може да доведе до нетипично кървене.

Факт

При някои жени, необичайното кървене може да бъде причинено от някои видове противозачатъчни хапчета, по-специално-прогестеронови.

Вид на болестта

Често срещана

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.