top banner
Изпрати email Разпечатай

Мозъчен инсулт

Известно също като

Мозъчен удар , Апоплектичен удар , Мозъчна атака , Остър мозъчно-съдов инцидент .

Симптоми

Най-честите симптоми на мозъчно-съдов инцидент са: слабост, изтръпване и промяна на изражението на лицето; слабост, изтръпване и схващане на ръцете или краката, особено ако е засегната  само от едната половина на тялото; обърканост, затруднен и неразбираем говор; загуба на съзнание; затруднено виждане с едното или двете очи; затруднена походка, загуба на равновесие, ориентация и координация; остро настъпило силно главоболие.

Описание на състоянието

Мозъчният инсулт настъпва, когато по една или друга причина, спре притокът на кръв към мозъка. Мозъчните, нервни клетки са много чувствителни и започват да умират, когато не получават кислород и хранителни вещества ( глюкоза ). Това може да доведе до тежки последствия от инсулта- тежки умствени, психични нарушения, нарушения в паметта, както и смърт.  Острите мозъчно-съдови инциденти биват два вида - исхемични и хеморагични. Исхемичните мозъчни инциденти се получават, при внезапно прекъсване на кръвотока към определена част от мозъка, вследствие на остро, настъпило запушване на някоя от мозъчните артерии. Хеморагичните мозъчни инциденти настъпват при внезапно разкъсване на някоя от мозъчните артерии и изливане на кръвта в мозъчните структури. Нервните клетки - неврони, представляват високо специализирани клетки, които не могат да се възобновяват или да се делят ( като например клетките на кожата ). При нарушение на кръвоснабдяването в определен участък на мозък, невроните умират за 3-5 минути.  Острите симптоми могат да се проявят с: внезапно силно главоболие, изтръпване, вцепеняване или слабост на едната страна на тялото, затруднение в говора, походката или ориентацията, загуба на съзнание, затруднено виждане и други. Мозъчно-съдовите инциденти са неотложно състояние и изискват спешна медицинска помощ. За лечението на инсулта се използват различни медикаменти, може да се наложи хирургична интервенция, а след като се преодолее острото застрашаващо живота състояние, пациентите провеждат физиотерапия и рехебилитация, целящи възстановяване на двигателните нарушения. Колкото по-навременна е медицинската помощ и лечение, толкова са по-големи възможностите за ограничаване на пораженията.

Какво да очакваме

Появата на остър мозъчно-съдов инцидент, може да се предхожда състояние, наречено транзиторна исхемична атака ( ТИА ), което е алармиращ фактор за висок риск от мозъчен инсулт. ТИА се проявява със симптоми като на остър мозъчно-съдов инцидент, но оплакванията траят няколко минути и състоянието обикновено не води до сериозни увреждания. Проявява се със слабост и чувство на изтръпване на крайниците, обикновенно едностранно, затруднен изговор, остро настъпило главоболие, затруднена походка, нарушена концентрация, трудно запаметяване и замъглено виждане. Наличието на транзиторна исхемична атака е предвестник на предстоящ остър мозъчно-съдов инцидент, ако не се обърне внимание и не се предприеме своевременно лечение. Около 87% от съдовите инциденти на мозъка са исхемични, причинени от запушване на мозъчна артерия от кръвен съсирек ( тромб ). Ако мозъчния инцидент е причинен от разкъсан кръвоносен съд, се нарича хеморагичен инсулт. Хеморагичният инсулт е причина за по-висок процент смъртност, но при пациенти преживели такъв вид инцидент, шансът за пълно възстановяване е по-висок в сравнение с исхемичния. Ако пациент, с исхемичен инсулт се заведен навреме в специализирано, болнично заведение, когато образуването на тромба все още не е завършило, лекуващия екип предприема мерки за така нареченото лизиране ( разграждане ) на тромба. Обикновено се налага венозно вливане на течности, медикаменти, кислородна терапия, медикаменти срещу ниското кръвно налягане, както и лекарства, които не позволяват на кръвта да се съсири. Може да се наложи хирургично лечение за спиране на кървенето в мозъка, при хеморагичен инсулт. Мозъчно-съдовите инциденти оставят трайни или преходни поражения - едностранна слабост или парализа на определени части на тялото, затруднен говор, затруднено движение, загуба на паметта, нарушени умствени възможности, психични нарушения. При пациенти, прекарали мозъчен инсулт, в следващите 5 години , има 25% риск да получат втори. Рехабилитацията, физиотерапията и психологичната терапия помагат за възстановяването на пациента, а при по-тежките мозъчно-съдови инциденти, могат да помогнат на пациента, да се приспособи и да се научи как да живее с пораженията.

Рискови фактори

Фамилна обремененост, преживян в миналото мозъчен инсулт, преходно нарушение на мозъчното кръвоснабдяване ( транзиторна исхемична атака ), сърдечно заболяване, атеросклероза, тютюнопушене, алкохол, високо кръвно налягане, високи стойности на холестерола, захарен диабет, нездравословен начин на живот, наднормено тегло, напреднала възраст, мъжки пол.  

Интересен факт

В България смъртността от мозъчно-съдови инциденти , представя изключително сериозен проблем. Според статистическите данни всеки 2-ри от 3-ма човека в България, умира от сърдечно-съдов или мозъчно-съдов инцидент.

Лечение

Лечението се определя от вида на мозъчния инсулт - дали е исхемичен или исхемичен. Лечението на острия мозъчно-съдов инцидент включва: 

 • Венозно вливане на течности и кислородна терапия.
 • Лекарства, които възстановяват кръвотока в засегнатия участък . Тези медикаменти се наричат фибринолитици ( медикаменти, които разрушават образувалия се кръвен съсирек ). Това лечение трябва да започне до третия час след началото на инцидента и се прилага само при исхемичен инсулт.
 • Лекарства за разреждане на кръвта ( антикоагуланти и антиагреганти ).
 • Екстракция на тромба чрез катетър.
 • Операция на каротидните или други големи артерии, за да се отстранят на натрупаните атеросклеротични плаки.
 • Ангиопластика и стентиране на стеснените съдови участъци.
 • Медикаменти за предпазване от внезапни припадъци или внезапно понижаване на артериалното кръвно налягане.
 • Хирургично лечение за поставяне на клипс на мозъчната аневризма или отстраняване на абнормален кръвоносен съд. 
 • Ендоваскуларна процедура, чрез която се въвежда стент за предпазване от руптура на аневризма на мозъчна артерия.
 • Рехабилитационно лечение от екип специалисти.

Как да се предпазим сами

Мозъчно-съдовия инцидент е спешно състояние и изисква незабавно болнично лечение. За да се предпазите от инцидент, може да направите следното:

 • Следите редовно кръвното си налягане.
 • Поддържате нормални нива на холестерола в кръвта.
 • Имате добър контрол над захарния диабет.
 • Спрете тютюнопушенето.
 • Редовна физическа активност.
 • Не злоупотребявате с употребата на алкохол.
 • Поддържате нормално телесно тегло.

Кога да посетим лекар

Мозъчно-съдовия инцидент е спешно, неотложно състояние. Ако усетите затруднен говор, изтръпване по лицето или промяна в мимиките на лицето, слабост и изтръпване на крайниците, обикновено едностранно или внезапно силно главоболие, повикайте спешна медицинска помощ ( тел. 112 ).Потърсете спешна медицинска помощ, дори ако до един час след инцидента, вече нямате оплаквания и симптоми, отшумяването на оплакванията, не изключва възможността да се преживели остър мозъчно-съдов инцидент.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Мозъчен инсулт ли е причината за моите симптоми или има друга причина за тях?
 2. Какви изследвания са необходими?
 3. Какво лечение ми е необходимо?
 4. Каква рехабилитация е подходяща при моето състояние?
 5. Какво да направя за да предотвратя нов инцидент?
 6. Какви са шансовете ми за пълно възстановяване?

Как се диагностицира

Ако има съмнения за мозъчно-съдов инцидент, Вашия лекар ще Ви прегледа и разпита. В зависимост от състоянието Ви може да са необходими рентгенография, лабораторни изследвания, компютърна аксиална томография ( скенер, КАТ  ), и магнитен резонанс ( МРТ ) на главата или електрокардиограма ( ЕКГ )

Влошаване на състоянието

При ненавременна спешна медицинска помощ.

Знаете ли че

 • Американският президент Удроу Уилсън преживява мозъчен инсулт по време на втория си мандат, но неговата съпруга и приближени скриват това от обществото. 
 • Мозъчно-съдовите инциденти са третата водеща причина за смъртност в света, след сърдечните заболявания и онкологичните  заболявания. 
 • Рискът от мозъчно-съдови инциденти е най-голям в периода между 20 и 45 години и намалява в периода след 65 годишна възраст.
 • Около 80% от мозъчно-съдовите инциденти са предотвратими.

Спешна помощ

Ако получите симптоми на мозъчен инсулт, като например нарушен изговор, изкривяване на едната страна на лицето или много силно главоболие незабавно се обадете на тел. 112. Не чакайте да симптомите Ви да отшумят. Шансовете за възстановяване са толкова по-големи, колкото по-бързо постъпите в болница за лечение.?

Позвънете на 112 дори ако оплакванията Ви отминат, това може да е знак за предстоящ мозъчно-съдов инцидент.

Факт

В България всяка година се регистрират около 35 хил. случая на хора, получили мозъчно-съдов инцидент, от тях около 7 хил. завършват с фатален край, а 28 хил. остават с различна по степен инвалидност. От тях около 10 % са с влошено качество на живот, като се нуждаят от продължителна рехабилитация и помощ и грижи от семейството.

Вид на болестта

Спешно / Неотложно / Животозастрашаващо състояние тип А2

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.