top banner
Разпечатай

Анопирин 100 мг табл. х50

Anopyrin 100 mg tabl. x50
снимка на Анопирин 100 мг табл. х50
Добави в моя бележник Бележник

Без рецепта

Анопирин 100 мг табл. х50

Anopyrin 100 mg tabl. x50

ацетилсалицилова киселина


Описание:

Анопирин таблетки е лекарствен продукт, който се отпуска без лекарско предписание. Съдържа ацетилсалицилова киселина (аспирин), която в ниски дози предотвратява агрегацията на тромбоцитите. Анопирин таблетки се използва като съпътстващо лечение при различни състояния свързани с риск от образуване на тромби в кръвта.

 

Лекарствена форма и опаковка

Таблетки

 

Съдържание на 1 опаковка:

20 или 50 таблетки

 

Какъв тип лекарствен продукт е Анопирин 100 mg (Фармакотерапевтична група)?

Анопирин 100 mg принадлежи към групата на антитромбоцитните средства (инхибитори на тромбоцитната агрегация), тоест към лекарствените продукти, които потискат агрегацията на вид кръвни клетки (тромбоцитите) и по този начин предотвратяват образуването на кръвни съсиреци в съдовете (начало на тромби).

 

За какво се използва (показания)?

Анопирин 100 mg е лекарствен продукт, който се използва по лекарско предписание при:

- лечение на нестабилна ангина петорис (болки в гърдите, предизвикани от нарушение на кръвния поток през коронарните артерии на сърцето), като допълнение към стандартната терапия, - лечение на остър инфаркт на миокарда - като част от стандартната терапия;

- предпазване от инфаркт на миокарда след прекаран такъв (вторична профилактика на инфаркт на миокарда);

- след хирургични или други интервенции извършени върху артериите (след артериални съдови операции или интервенции, напр. аортокоронарен байпас, перкутанна транс-луминална коронарна ангиопластика);

- профилактика на развитието на преходни състояния на недостатъчно оросяване на мозъка (преходни исхемични атаки) и мозъчен инфаркт, при наличие на предупредителни симптоми (напр. преходна парализа на лицето или мускулите на ръцете, или преходна загуба на зрението).

 

Внимание:

Анопирин 100 mg не е подходящ за лечение на болкови състояния.

 

Кога не се използва този продукт (противопоказания)?

Кога не трябва да използвате Анопирин 100 mg?

Анопирин 100 mg не трябва да се използва при:

- известна свръхчувствителност към лекарственото вещество, т.е. ацетилсалицилова киселина и към други салицилати или към няке от помощните вещества, съдържащи се в таблетките Анопирин 100 mg;

- язви на стомаха или дуоденума;

- патологично повишена склонност към кървене (хеморагична диатеза). Лекарственият продукт не е предназначен за употреба от деца под 18 години. При употребата на ацетилсалицилова киселина децата са изложени на риск от развиване на много рядко срещания, животозастрашаващ синдром на Reye, при който се засягат мозъка и черния дроб.

Този продукт не трябва да се използва през първи и трети триместър от бременността, тъй като е възможно да причини сериозна вреда на плода, може да доведе до забавяне или удължаване на раждането и удължаване на кървенето.

През втори триместър на бременността лекарственият продукт не трябва да се използва, освен ако това не е абсолютно неизбежно. При наличието на сериозни причини за прилагане на продукта при жени, които очакват да забременеят или са във втори триместър на бременността, дозата трябва да бъде възможно най-ниската и лечението да продължи възможно най-кратко време. При жени, които планират бременност, трябва да се има предвид, че лекарственият продукт потиска обратимо способността за забременяване.

Противопоказни заболявания

Заместители / Подобни

Вносител

  • ЗЕНТИВА АД

Производител

  • ZENTIVA

ATC класификация:

B01AC06 – АЦЕТИЛСАЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА
B01AC ИНХИБИТОРИ НА АГРЕГАЦИЯТА НА ТРОМБОЦИТИТЕ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ХЕПАРИН
B01A АНТИТРОМБОТИЧНИ СРЕДСТВА
B01 АНТИТРОМБОТИЧНИ СРЕДСТВА
B КРЪВ И КРЪВОТВОРНИ ОРГАНИ

Фармакологична група

ТРОМБОЦИТНИ АНТИАГРЕГАНТИ

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.