top banner
Разпечатай

Арикстра инж. р-р 7.5 мг/0.6 мл

Arixtra sol. inj. 7.5 mg/0.6 ml
снимка на Арикстра инж. р-р 7.5 мг/0.6 мл
Добави в моя бележник Бележник

С рецепта

Арикстра е лекарство, което съдържа активна съставка фондапаринукс. Арикстра (Arixtra) на фирма Glaxo Smith Kline се използва за профилактика на венозна тромбемболия при пациенти, подложени на различен тип хирургични намеси. Арикстра представлява готов инжекционен разтвор, който се прилага дълбоко подкожно. Арикстра може да бъде намерено в аптеките, като се назначава след консултация с лекар.


Арикстра инжекционен разтвор

ПОКАЗАНИЯ:

Профилактика на венозна тромбоемболия при пациенти, подложени на големи ортопедични операции да долните крайници като фрактури на бедрената кост, тежки операции на коляното или операции за смяна на тазобедрената става. 

 

Профилактика на венозна тромбоемболия при пациенти, подложени на коремна операция, при които е установен висок риск на развитие на тромбоемболични усложнения като пациенти с предстояща коремна операция по повод карцином. 

 

Профилактика на венозна тромбоемболия при нехирургични пациенти в определен висок риск за развитие на венозна тромбоемболия, които са имобилизирани поради остро заболявание като сърдечна недостатъчност и/или остри респираторни заболявания, и/или остри инфекции или възпалително заболяване.

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

- свръхчувствителност към активното вещество или някое от помощните вещества 

- активно клинично значимо кървене

- остър бактериален ендокардит 

- тежко бъбречно увреждане, дефинирано от креатининов клирънс  < 20 ml/min

 

НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ:

Фондапаринукс  се прилага чрез дълбока подкожна инжекция, докато пациентът е в легнало положение. Местата на приложение в коремната стена трябва да се сменят постоянно между ляво и дясно антеролатерално и ляво и дясно постлатерално. За да се избегне загуба на лекарствен продукт, когато се използва предварително напълнената спринцовка преди инжектиране, не трябва да се освобождава въздушното мехурче от спринцовката. Цялата игла трябва да бъде забита перпердикулярно в кожна гънка, захваната с палеца и показалеца, кожната гънка трябва да се  придържа по време на инжектирането. 


Заместители / Подобни

Вносител

  • ГлаксоСмитКлайнЕООД

Производител

  • GLAXO SMITH KLINE

ATC класификация:

B01AX05 – ФОНДАПАРИНУКС
B01AX ДРУГИ АНТИТРОМБОТИЧНИ СРЕДСТВА
B01A АНТИТРОМБОТИЧНИ СРЕДСТВА
B01 АНТИТРОМБОТИЧНИ СРЕДСТВА
B КРЪВ И КРЪВОТВОРНИ ОРГАНИ

Фармакологична група

ТРОМБОЦИТНИ АНТИАГРЕГАНТИ

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.