top banner
Изпрати email Разпечатай

Предсърдно мъждене, Фибрилацио атриорум ( на латински - Fibrilatio atriorum )

Известно също като

Фибрилацио атриорум ( ФА ), Fibrilatio atriorum ( FA ), Предсърдна аритмия

Симптоми

Прескачане на сърцето, задух, лесна умора, слабост, световъртеж, обърканост, припадъци, отоци по краката, кашлица с пенести храчки.

Описание на състоянието

Фибрилацио атриорум ( предсърдно мъждене ) е най-често, срещаното нарушение на сърдечния ритъм. Предсърдното мъждене е една от главните причини за развитие на сърдечна недостатъчност и е рисков фактор за сърдечно-съдов инцидент. Сърцето се състои от четири кухини - две предсърдия и две камери. Кръвта постъпва в предсърдията (на латински atrium) и се изтласква от камерите ( на латински ventriculus ). При нормален сърдечен ритъм, предсърдията и камерите се съкращават в точно определена последователност. При ФА предсърдията се съкращават по-бързо от камерите, което води до недостатъчно пълнене с кръв на предсърдията. Сърцето започва да работи по-усилено, за да успее да достави достатъчно количество кръв, която е богата на кислород , до останалите части  на тялото. Така се създава порочен механизъм на действие, камерите започват да се съкращават по-бързо, за да компенсират нарушеното пълнене на предсърдията.

 

Какво да очакваме

Възможно е да имате предсърдно мъждене ( ПМ ) и да нямате никакви симптоми. Ако имате симптоми, първо трябва да проверите пулсът - при ПМ  може да е аритмичен ( неравномерни интервали между отделните съкращения ) или трудно да го намерите, защото е прекалено отслабен. Може да почувствате умора или слабост. Друг симптом е чувството на прескачане на сърцето. Възможно е да минат и месеци от началото на заболяването, преди то да бъде установено от лекар по време на преглед. Продължителното и нелекувано предсърдно мъждене, води до сърдечна недостатъчност. Тогава се появява задух, отоци по крайниците, хронична кашлица с отделяне на пенести храчки. Образуването на тромби също представлява сериозен проблем. Ето защо може да се наложи да приемате лекарства против съсирване на кръвта, за да избегнете образуването на тромби и да намалите риска от сърдечно-съдов инцидент. Обикновено лечението връща сърцето в нормален ритъм на работа, но понякога предсърдното мъждене отново се появява след определен период от време.

Рискови фактори

Базедова болест, хипертиреоидизъм, напреднала възраст, алкохолизъм, фамилна обремененост за аритмична, сърдечна дейност.

Интересен факт

Един на всеки десет души над 80 годишна възраст, страда от предсърдно мъждене.

Лечение

Лечението на ФА зависи от тежестта на симптомите, които имате и дали вече имате или нямате друго, сърдечно заболяване. 

 • Ако се установи конкретно заболяване, което причинява предсърдното мъждене, първо се лекува това заболяване. Това може да включва промяна в начина на живот, като например спиране на приема на алкохол, приема на кофеин и започване на здравословно хранене. Може да се наложи лечение на заболяване на щитовидната жлеза ( хипертиреоидизъм ). 
 • Вашия лекар може да прецени да Ви предпише лекарства за регулиране на сърдечния ритъм - калциеви антагонисти или бета-блокери. 
 • Може да се наложи приема на лекарства разреждащи кръвта - антиагреганти и антикоагуланти. Те намаляват  риска от образуване на тромби.
 • В някои случаи лекуващия екип може да прецени, че е необходимо прилагането на електрически ток върху сърцето - процедура, която се нарича електрокардиоверзио. 
 • Друга възможност за лечение е инвазивна процедура, ако терапевтичния подход до момента, не доведе до задоволителни резултати.

Кога да посетим лекар

Ако усетите слабост, неправилен пулс, лесна уморяемост и отпадналост, посете Вашия лекар за преглед. Повикайте спешна медицинска помощ на тел. 112, ако усетите остра болка в гърдите, имате признаци на тромбоза, усетите остра отпадналост и  неправилен сърдечен ритъм.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Имам ли сърдечна недостатъчност?
 2. Какви тестове / изследвания са необходими, за да бъде открит сърдечният ми проблем?
 3. Как се изпълняват тестовете / изследванията?
 4. Какви са възможностите за лечение?
 5. Необходимо ли е да приемам лекарства за разреждане на кръвта?

Как се диагностицира

ФА се диагностицира с физикален преглед и електрокардиограма ( ЕКГ ). При някои пациенти ЕКГ записа може и да не регистрира промени, което не отхвърля наличието на ФА, поради което  се препоръчва поставянето на Холтер - апарат, който записва 24 часовата сърдечна активност. Друга възможност е да използват монитор, който те сами включват, когато усетят прескачане на сърцето и неправилен ритъм. Ултразвуковото изследване ( ехокардиографията ), с който може да се установи атриална фибрилация.

Влошаване на състоянието

Определени медикаменти, хипертиреоидизъм, прием на големи дози Л-тироксин по повод на хипотиреоидизъм, кафе, алкохол и дефицит на магнезий могат да влошат или да предизвикат предсърдно мъждене.

Знаете ли че

 • Вицепрезидента на САЩ,  Джо Байдън през един следобед на 2006 год., отбелязва че “сърцето му не работи в синхрон“. Лекарите му поставят диагноза ФА и му препоръчват промяна в начина на живот, включително да спре приема на кафе, който понякога достигал до 8 чаши дневно.
 • Един от приближените на презитента Джордж Буш е страдал от Базедова болест - автоимунно състояние, при което се наблюдава хипертиреоидизъм ( повишена продукция на хормоните на щитовидната жлеза ). При него се установило и предсърдно мъждене. 
 • Джон Адамс - втория президент на САЩ също е страдал от Базедова болест и фибрилацио атриорум ( ФА ).

Факт

Предсърдното мъждене  е причина за 1 на всеки 6 инфаркта.

Вид на болестта

Общо заболяване от неинфекциозен характер / Болести на Сърдечно-съдовата система / Нарушения на сърдечния ритъм /

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.