top banner
Изпрати email Разпечатай

Исхемична болест на сърцето при мъже

Известно също като

ИБС; Коронарна сърдечна болест; Атеросклероза на коронарните артерии; Коронарна атеросклероза; Ангина пекторис; Стенокардия; " Гръдна жаба "

Симптоми

Ранните симптоми на исхемичната сърдечна болест (ИБС) включват: гръдна болка или дискомфорт, която се проявява по време на физическо усилие; задух; болка в челюстта, ръката или гърба; сърцебиене; слабост; световъртеж; неправилен сърдечен ритъм или изпотяване. Понякога първият симптом на ИБС е внезапно спиране на сърдечната дейност - сърдечен арест.

Описание на състоянието

Исхемична болест на сърцето е прогресивно заболяване, което може да продължи с години без да има симптоми. Това е състояние, при което в коронарните артерии на сърцето (кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват и изхранват сърдечния мускул) са стеснени. Стеснението на коронарните артерии се дължи на натрупване на атеросклеротични плаки. Натрупването на мазнини, калциеви отлагания и други вещества от кръвта оформят атеросклеротичните плаки по стените на съдовете. Натрупването води до стесняване на лумена на съда и до намаляване на притока на кръв към сърдечния мускул като това води до кислороден глад или така наречената исхемия и невъзможност за осигуряването на необходимото количество кислород на сърдечния мускул, за да функционира нормално. Когато сърдечния мускул страда и не получава достатъчно кислород, това води до болка и дискомфорт в сърдечната област. В началото болката и дискомфорта може да настъпят само при физически усилия и при повишени кислородни нужди на сърцето, но при напредването на заболяването болката и дискомфортът в гърдите може да се появяват и в покой. Понякога атеросклеротичната плака може да руптурира (да се разкъса). Когато това се случи около плаката се натрупват тромбоцити, активира се системата на кръвосъсирването и се образуват тромби (кръвни съсиреци) около разкъсаната плака, като това допълнително блокира потока на кръвта към сърдечния мускул (миокарда). Възпалението на атеросклеротичната плака и на стената на коронарните артерии може да доведе до спазъм на съдовете и по този механизъм също да намалее притока на кръв и да се наруши доставянето на кислород и хранителни вещества до сърдечната мускулатура. Резултатът от исхемията на сърдечния мускул е болка в гърдите, наречен ангина пекторис. Ангина пекторис е признак, че сърдечния мускул е започнал да се уврежда и че страда. Наличието на атеросклеротични плаки в коронарните артерии може да доведе до инфаркт на миокарда. Повечето хора, които имат ИБС не знаят за нея, докато не се появят симптомите й. В този най-ранен етап на болестта е изключително важно да се предприемат мерки за промяна в начина и стила на живот, за да бъдат избегнати бъдещи по-сериозни усложнения.

Какво да очакваме

Повечето хора с лека или умерено-тежка коронарна сърдечна болест имат само някои от симптомите, ако изобщо имат такива. Те могат да имат високо кръвно налягане или високи нива холестерола и тригицеридите, но иначе да изглеждат добре и напълно здрави. Тази фаза на заболяването може да продължи десетилетия преди да се появят класическите симптоми. Но състоянието и здравословното състояние на човека може рязко да се влоши, ако настъпи спазъм на коронарните артерии поради силен стрес или възпаление на стената на съда. Това може да причини запушване в главната коронарна артерия и да причини значително намаляване на притока на кръв. Тогава се появява внезапна болка и другите симптоми, характерни за ИБС. При някои хора исхемичната болест на сърцето може да бъде контролирана с медикаменти, диета, редовни физически упражняване и намаляване на стреса. С промените в стила на живот е възможно да се намалят щетите и прогресията на това заболяване. Но в крайна сметка най-често е необходимо инвазивно лечение на запушените съдове.

Рискови фактори

Напредването на възрастта; мъжки пол; фамилна анамнеза за сърдечно заболяване; раса (афро-американците имат по-голям риск от ИБС); пушачите; висок холестерол; високо кръвно налягане; липса на физическа активност; наднормено тегло и затлъстяване; лош контрол на захарния диабет; силен стрес; прекомерна консумация на алкохол.

Интересен факт

Около 17 милиона души в САЩ страдат от коронарна сърдечна болест.

Лечение

Лечението на ИБС се фокусира върху възстановяване на вече настъпилите изменения на коронарните артерии, както и върху намаляване на рисковите фактори, за да се предотврати появата на по-нататъшни увреждания и бъдещи животозастрашаващи инциденти. То включва:

 • промени в стила на живот включително и спиране на тютюнопушенето, здравословен хранителен режим, увеличаване на физическата активност;
 • редукция на тегло, ако е необходимо;
 • лекарства за контрол на кръвното налягане и понижаване на холестерола;
 • други лекарства като антиагреганти; нитрати за болата в гръдната област; калциеви антагонити.
 • сърдечна операция - поставяне на байпас на блокираните артерии;
 • инвазивни процедури - ангиопластика и поставяне на стент, за да се възстанови кръвотока на блокираните артерии.

Как да се предпазим сами

Всяко заболяване на сърцето трябва да се третира и внимателно да се наблюдава от лекар. Някои съвети, които могат да Ви помогнат да намалите риска и да предотвратите сериозни последствия от исхемичната болест на сърцето:

 • хранете се с здравословна храна, подходяща за хора със сърдечни заболявания - ограничете консумацията на сол и на мазнините от животински произход;
 • спрете тютюнопушенето;
 • избягвайте задимени помещения;
 • правете редовни физически упражнения за поне 30 минути през повечето дни от седмицата (консултирайте се с Вашия лекар какви упражнения са подходящи за Вас);
 • Ако страдате от захарен диабет си създайте план за управление и контрол на диабета с поставяне на конкретни цели за нивото на кръвната захар и гликирания хемоглобин;
 • научете се да контролирате стреса.

Кога да посетим лекар

Посетете лекар, ако имате някакви симптоми на коронарна сърдечна болест или ако сте изложени на действието на рискови фактори за развитие на ИБС - захарен диабет; затлъстяване; високо кръвно налягане и висок холестерол. Ако имате силна болка в гърдите, която може да бъде придружена с гадене, изпотяване или задух, обадете се на тел. 112 или помолете някой да Ви отведе до най-близкото спешното отделение. Отидете сам, само ако нямате никаква друга възможност.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Колко напреднало е моето заболяване?
 2. Необходими ли са медикаменти за кръвно налягане или за понижаване на холестерола?
 3. За какви симптоми трябва да внимавам и кои симптоми са признак на спешно животозастрашаващо състояние?
 4. Кога мога да очаквам подобрение от провежданата терапия и промените в начина на живот?
 5. От какви други диагностични изследвания може да имам нужда в този момент?

Как се диагностицира

Лекарят ще вземе Ви снеме анамнеза и ще Ви прегледа. Лекарят може да назначи и допълнителни изследвания или тестове като стрес-тест; електрокардиограма; ехокардиография (ултразвуково изследване на сърцето); рентгенография на гръдния кош; компютърна томография (скенер) или ядрено-магнитен резонанс, кръвни изследвания и сърдечен мониторинг или поставяне на холтер.

Влошаване на състоянието

Хроничната употреба на алкохол, тютюнопушенето, неправилното хранене, липсата на упражняване, стресът, високото кръвно налягане, високата кръвна захар и холестерол, замърсяването на въздуха, студът, тежки  физически натоварвания и липсата на почивка.

Знаете ли че

 • ИБС е отговорна за повече смъртни случаи в САЩ от колкото следващите 7 причини за смърт взети заедно.
 • За да поддържа тялото и нормалното му функциониране, сърцето трябва да изпомпва по 3000 литра кръв всеки ден.

Факт

При някои хора ИБС е заболяване, което е започнало още в периода на детството.

Вид на болестта

Често срещано заболяване на сърдечно-съдовата система.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.