top banner
Изпрати email Разпечатай

Транзиторна исхемична атака

Известно също като

ТИА, преходна исхемична атака

Симптоми

Транзиторната исхемична атака ( ТИА ) и мозъчният инсулт има едни и същи начални симптоми - внезапно силно главоболие, скованост и изтръпване по лицето, ръцете и краката, обикновено само от едната страна на тялото, световъртеж, загуба на равновесие, координация и съзнание, затруднен говор и ориентация, замъглено виждане.

Описание на състоянието

Транзиторната исхемична атака ( ТИА ) може да се определи, като микроинсулт, който трае от няколко минути до 24 часа. Обикновено това състояние преминава от само себе си, без да оставя поражения. При запушване на артерията от тромб, спира притока на кръв към определена анатомична зона на мозъка. Нарушение на мозъчния кръвоток, може да се получи и при спазъм на  кръвоносните съдове в мозъка. Това предизвиква внезапно силно главоболие, изтръпване, скованост, слабост на мускулатурата на цялото лице или да бъде засегната само едната му половина. Може да се появи неразбираем говор или трудност във възприемането на думите или обърканост, задух, внезапен смъртен страх или паническа атака. За разлика от острия мозъчния инсулт, симптомите предизвикани от ТИА , отзвучават бързо и не остават трайни поражения.. Преходните исхемични атаки се появяват по-често при хора в напреднала възраст и са алармиращ симптом за висок риск от мозъчно-съдов инцидент. Ако имате симптоми на ТИА, Вие се нуждаете от незабавна медицинска помощ.

Какво да очакваме

Симптомите на ТИА започват внезапно и обикновено траят от 1 до 5 минути. Симптоми, които продължават повече от 24 часа, говорят за мозъчен инсулт.

Рискови фактори

Рискови фактори за развитие на ТИА са фамилна обремененост за мозъчно-съдова болест, високо кръвно налягане, високи нива на холестерола, захарен диабет, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, сърдечно заболяване, наднормено тегло, намалена физическа активност.

Интересен факт

Транзиторната исхемична атака е най-често срещаното мозъчно-съдово нарушение.

Лечение

Лечението на ТИА може да Ви предпази от мозъчен удар. Лечението обикновено включва: 

 • Лекарства за нормализиране на високото кръвно налягане, високия холестерол, лечение на захарния диабет, ако е необходимо. 
 • Медикаменти, които намаляват риска от образуване на тромби ( антиагреганти и антикоагуланти ).
 • Хирургично лечение или други процедури, които предпазват от запушване на артериите на мозъка.

Кога да посетим лекар

Дори при преминаване на симптомите, е необходимо незабавно да посетите лекар, за да се предпазите от развитие на остър мозъчно-съдов инцидент и други усложнения.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 1. Това означава ли, че имам висок риск за мозъчен инсулт?
 2. Какви изследвания са ми необходими?
 3. Нужно ли е лечение и какво?
 4. Какво да предприема, за да се предпазя от остър мозъчно-съдов инцидент?
 5. Възможно ли е да имам друга болест, а не ТИА?

Как се диагностицира

За да открие ТИА, Вашия лекар ще Ви прегледа и ще Ви снеме анамнеза. Може да се наложат допълнителни изследвания- изледване на кръв, урина, ултразвуково изледване, скенер или магнитен резонанс на главния мозък.

Влошаване на състоянието

Тютюнопушене, алкохол, висок холестерол.

Знаете ли че

 • Въпреки, че от преходните исхемични атаки, няма тежки последици, като при мозъчния инсулт, те могат да окажат влияние върху нормалната мозъчна функция. В едно научно проучване се посочва, че 4 от 10 пациента с ТИА или микроинсулт, имат в една или друга степен дефицит във висшите мозъчни функции - нарушена преценка и нарушено абстрактно мислене. 
 • Пациенти с ТИА имат два пъти по-висок риск за сърдечно-съдов инцидент, отколкото общата популация.
 • Въпреки че е по-честа при възрастни , ТИА може да засегне хора от всички възрасти. Известни представители на шоубизнеса, страдащи от ТИА в млада възраст са:
  • Теди Бручи, бивш иргач по Американски футбол, той получава ТИА на 31 години.
  • Брет Майкълс, музикант, има ТИА на 47 години.
  • Шарън Стоун, актриса, получава остър мозъчно-съдов инцидент на 43 години.

Факт

20% от хората, които имат ТИА,  получават мозъчен удар до 90 дни.

Вид на болестта

Общо заболяване от неинфекциозен характер / Болести на Централната нервна система / Съдови болести на ЦНС / ТИА

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2020 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.