top banner
Разпечатай

Боарон Ликоподиум Клаватум 30 CH

Boiron Lycopodium Clavatum 30 CH
снимка на Боарон Ликоподиум Клаватум 30 CH
Добави в моя бележник Бележник

Без рецепта

Боарон Ликоподиум Клаватум 30 CH

Boiron Lycopodium Clavatum 30 CH

Боарон Ликоподиум Клаватум e хомеопатичен продукт. Боарон Ликоподиум Клаватум (иглолистен плаун) е тревисто растение от семейство Плаунови, широко разпространено  в зоните а умерен или студен климат. Тинктурата майка използва сухите спори на растението. Богата е на минерални вещества – серен, алуминиев окис, силициев окис, мазнини, предимно ненаситени мастни киселини и много малки количества алкалоиди.

Боарон Ликоподиум Клаватум се препоръчва за употреба при   диспепсии, флатуленции, пирозис, хепатобилиарни смущения, колики и констипации при кърмачета и др.

Боарон Ликоподиум Клаватум може да се закупи в аптеките без рецепта, но за правилна употреба е препоръчителна консултация с лекар хомеопат.

Лекарите хомеопати назначават хомеопатични препарати след извършване на интервю с пациента. По време на него специалиста задава въпроси свързани с оплакванията, болестите и психологическите проблем на пациента. Ако се налага се извършва и фискален преглед на пациента и се правят допълнителни изследвания. Събира се информация за минали заболявания, тяхната повторяемост и ритъм. В някои случаи се задават малко странни въпроси към пациента, но тяхната цел е да се намери подходящото лекарство за индивидуалния случай.

Произход

Растителен - иглолистен плаун, сем. Плаунови.

Тропизъм

Храносмилателна система.

Пикочо-полова система.

Кожа.

Лигавици.

Нервна система.

Симптоми

Бързо засищащ се глад след първата хапка.

Подуване на корема и стягане в кръста, понякога с къркорене по посока на далачната извивка на дебелото черво.

Усещане за парене между плешките.

Сърбеж, който се облекчава при студово въздействие.

Топло стъпало от едната страна и студено от другата.

Желание за много горещи храни, напитки и сладки неща.

Желание за стриди, въпреки че не се понасят добре.

Непоносимост към някои храни: лук, чесън, скорбелени продукти.

Зачервяване на лицето след хранене.

Подуване на корема под пъпа към 17 ч, което продължава до вечерта.

Раздразнителност.

Силен сърбеж с облекчение от хлад.

Хронично запушен нос, особено нощем.

Показания

Храносмилателна система

Диспептични смущения с метеоризъм, киселини и жлъчни дискинезии.

Анорексия при кърмачета и деца поради трудно храносмилане.

Ацетонемично повръщане.

Дуоденална язва с влошаване към 17 ч Запек при кърмачета.

Холестеролемична холелитиаза.

 

Кръв и Сърдечно-съдова система

Атероматоза, атерогенна дислипидемия.

Атеросклероза.

Хипертония.

Липидограма с повишен холестерол и триглицериди (в комбинация с Phosphorus). Хиперазотемия. Урикемия.

Пикочо-полова система

Уролитиаза (в комбинация с Calcarea carbonica).

Бъбречна недостатъчност.

Предменструален синдром с коремни и храносмилателни оплаквания.

Хипо- и аменорея при чернодробно болни.

Вагинизъм в периода на менопауза.

Импотентност при млади хора от чувствителен тип със запазено сексуално желание.

Преждевременна еякулация.

Простатна патология.

Горни дихателни пътища

Остра или рецидивираща ангина вдясно или развиваща се отдясно наляво.

Пневмопатии в дясната основа.

Хронична хрема - липса на секреции през нощта и обилна ринорея през деня.

Хъркане.

Кожа

Палмарна и плантарна дисхидроза.

Лесно кървяща екзема при най-лек допир, често локали-зирана върху стернума.

Себорейни дерматози.

Фисури и хиперкератозни промени по петите.

Хронична уртикария.

Нервна система и психика

Мигрена и главоболие от храносмилателен произход.

Интелектуален дефицит.

Реактивна депресия, понякога със соматични прояви -себорейна дерматоза, дуоденална язва.

Тикове при деца или подрастващи.

Хемианопсия, по-често десностранна.



Източник:


Бухалковиден плаун.
Lycopodium се получава от бледожълтите спори на растението плаун, в Англия познато също като „еленови рога”. Някога е било използвано за производство на лекарствени таблетки, тъй като субстанцията му е инертна. Чрез потенциране обаче от нея се получава мощно лекарство. Преди векове Lycopodium бил огромно растение, подобно на дърво. Еволюцията довела до превръщането му в дребен мъх. Спорите на този мъх не попиват водата, а плават на повърхността й. Те нямат нито миризма, нито вкус. Растението Lycopodium вирее в сухи гористи местности. Като всички останали хомеопатични лекарства, Lycopodium отразява характерните белези на своя източник. Хората от този тип обичат властта и често имат горда величава осанка, подобно на еленовите рога – символ на вътрешно усещане за слабост и малоценност, което не осъзнават. В някои случаи именно във външната им изява личи слабост и чувство за малоценност, докато другата страна остава скрита. В интелектуално отношение обикновено са суховати (подобно на спорите, които не попиват вода) и не изразяват чувства. В никакъв случай не могат да бъдат наречени емоционални личности. Lycopodium е подходящо лекарство за черния дроб, а жълтият цвят на кожата е характерен при чернодробни увреждания.



Стресове:



Напрежение, наранена гордост, уязвено его, унижение, разочарование, изневяра, потиснат гняв с мълчалива скръб, подчинено положение, творчески неуспехи и всичко, свързано с нараняване на егото.



Нагласа:



Тези хора са добре познати като диктатори в работата или у дома, но за тях е характерна и другата крайност в поведението – изключителна плахост във всякакви ситуации. В типичния случай проявяват и двете противоположности в зависимост от обстоятелствата. Обичат да преподават, но се стесняват и не вярват в способностите си. Липсва им сила на характера. Децата често са тиранични и преди още да проговорят, командват родителите, които нерядко подхвърлят на шега за шестмесечното си бебе: „Той е шефът у дома.” Щом поотраснат, децата тип Lycopodium поемат ръководната роля и казват на другите какво са сгрешили. Поправят родителите си и като че ги управляват във всяко отношение. Възможно е да принадлежат и към интровертния тип – предпазливи и страхливи на детската площадка, деца, които предпочитат да се отдават на интелектуални занимания като четене или компютри. В зависимост от това към той тип спадат, могат да бъдат или потиснатите, или потисниците. Възрастните Lycopodium не се чувства добре в късните следобедни часове, но вечер се ободряват. „Въздух под налягане” е добро описание на тяхната същност. То характеризира не само външното поведение и речта (която обикновено е суха и скучна), но и физическите им проблеми, най-често свързани с натрупване на газове в стомаха. Друг метафоричен образ, подходящ в случая, е гайдата, пълна с въздух и издаваща протяжни монотонни звуци. Lycopodium са малодушни. Те се плашат лесно и най-вече то хора, което е проекция на собственото им чувство за непълноценност.



Ключови симптоми:



Властни с подчинените, плахи пред началниците. Симптоми предимно в дясната страна, което показва нарушения в мъжкия аспект на личността. Симптоми, които се придвижват отдясно наляво, особено при остри заболявания. Най-тежките часове за този тип хора са между 16,00 и 20,00. Често ще чуете, че започват да се чувстват зле около 16,00 и трябва да ги попитате кога отново се подобряват, за да установите със сигурност дали е към 20,00 часа. По това време усещат прилив на сили и остават умствено активни до късно. Чувстват се неразположени след събуждане. Много от тях се засищат с малко количество храна, при други „апетитът идва с яденето” (което отново отразява двете страни на природата им – малодушие и раздуто его). Типичен Lycopodium е интелектуалният студент, който се връща у дома и нарежда на някого да изпере вместо него дрехите му, след това сяда уж да хапне един сандвич, но в крайна сметка опустошава хладилника. Този тип много обича сладкиши. Характерен симптом, който обаче не се среща често, е изстиване на едното стъпало, докато другото е горещо.



Травмата като заболяване:


Газове в стомаха и червата, отделяни най-често през ануса. Раздразнителни черва, които в състояние на стрес предизвикват позиви за голяма нужда. Напрежение. Оплаквания, свързани със стрес. Импотентност поради тревожно очакване.


ПРИЛОЖЕНИЕ:
* сънливост след хранене, съпроводена с отпадналост в седобедните часове - х 5 гранули толкова често, колкото е необходимо

 

Заместители / Подобни

Вносител

  • Боарон БГ ЕООД

Производител

  • Боарон, Франция

Фармакологична група

ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.