top banner
Разпечатай

Банеоцин унгвент 250 IU/5000 IU/1 гр х 20 гр

Baneocin ointment 250 IU/5000 IU/1 g x 20 g
снимка на Банеоцин унгвент 250 IU/5000 IU/1 гр х 20 гр
Добави в моя бележник Бележник

С рецепта

Банеоцин е комбиниран антибиотичен продукт, който се използва за лечение на рани по кожата. Банеоцин съдържа две активни съставки със силен бактерициден ефект - неомицин и бацитрацин. Банеоцин е лекарство, което се отпуска в аптеките по лекарско предписание.


ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Банеоцин 5000IU/250IU/1 g маз
Baneocin 5000 IU/250 IU/1 g ointment
Неомицин, Бацитрацин (Neomycin, Bacitracin)
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
Ако след 4-5 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Какво съдържа тази листовка:
1. Какво представлява Банеоцин и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете преди да използвате Банеоцин
3. Как да използвате Банеоцин
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Банеоцин
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БАНЕОЦИН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Банеоцин е антибиотична комбинация само за употреба върху кожата. Съдържа два локални мощни (бактерицидни) антибактериални агенти, неомицин и бацитрацин, които имат синергичен ефект.
Бацитрацин и неомицин обикновено не се прилагат системно. Локалното приложение на Банеоцин маз значително намалява риска от сенсибилизиране към системните антибиотици. Банеоцин е добре поносим и тъканната поносимост е добра; освен това няма инактивиране от секрети, кръв или тъканни компоненти. При третиране на обширни кожни лезии трябва да се има предвид потенциална резорбция и последиците от нея.

Банеоцин е антибиотик за локално приложение, за лечение на инфекции на кожа и лигавици:
Фокални бактериални инфекции на кожата като: фурункули, карбункули (след оперативно лечение), сикоза (възпаление на космените фоликули на брадата), тежка форма на сикоза, хидроаденит (заболяване, засягащо апокринните потни жлези в подмишечните ямки и слабините), перипорит (множествени абсцеси в кърмаческа възраст), паронихия (възпаление на кожния ръб, лежащ непосредствено върху нокътя);
Неголеми по площ бактериални инфекции на кожата като: импетиго (гнойно възпаление), инфектиран улкус крурис (хронични гнойни язви), вторично инфектирана екзема, вторично инфектирани разкъсвания и срязвания, след козметична хирургия и присаждане на кожа (също за профилактика и приложен върху превръзки). Като локална антибиотична профилактика при изгаряния;
След големи и малки хирургични операции. Банеоцин маз може да бъде използван като помощно лечение по време на постоперативното възстановяване. Банеоцин е показан за специфично лечение на инфекции по тялото и раневи кухини (напр. външен отит, рани или хирургически белези, които заздравяват вторично).

2. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ БАНЕОЦИН
Не използвайте Банеоцин:
ако сте алергични (свръхчувствителни) към бацитрацин и/или неомицин, както и към други аминогликозидни антибиотици;
върху обширни и тежки кожни лезии, тъй като резорбцията на лекарството може да доведе до ототоксичност със загуба на слуха;
ако страдате от тежки сърдечни или бъбречни екскреторни заболявания или след подлежащо вестибуларно и/или кохлеарно увреждане, ако има вероятност от неконтролирана резорбция при приложението;
във външния ушен канал, ако тъпанчевата мембрана е перфорирана.
Обърнете специално внимание при употребата на Банеоцин
Ако дозите надвишават силно препоръчителните, особено при невротрофични язви, трябва да се обърне внимание на симптомите на нефротоксичност и/или ототоксичност, поради вероятна резорбция на активните вещества.
Пациенти с нарушена чернодробна и/или бъбречна функции са под повишен риск. Ето защо е препоръчително такива пациенти да подлежат на уринни, кръвни и аудиометрични изследвания преди и по време на интензивна терапия.
Поради потенциалния риск от ототоксичност се препоръчва повишено внимание при употребата на Банеоцин маз за лечение на дългогодишен хроничен отит на средното ухо. 
Комбинираното локално и системно приложение на аминогликозиди трябва да се избягва поради риск от кумулативна токсичност.
Банеоцин не трябва да се прилага във външния ушен канал, ако тъпанчевата мембрана е перфорирана.
При неконтролирана резорбция на Банеоцин има риск от невромускулна блокада, особено при пациенти с ацидоза, миастения гравис или други невромускулни нарушения. Калций или холинестеразни инхибитори (неостигмин) могат да неутрализират тази блокада. 
При продължителна употреба трябва да се има предвид възможността за развитие на резистентни микроорганизми, особено гъбички. В такива случаи се назначава подходящо лечение.
При поява на алергии или суперинфекции трябва да се прекрати употребата на това лекарство. 
При излагане на слънце или UV-лъчение има вероятност от проява на реакции на фоточувствителност или фототоксичност.

Употреба на други лекарства
Ако активните вещества на Банеоцин се резорбират, едновременното приложение с цефалоспорини или други аминогликозидни антибиотици може да засили нефротоксичността. 
Едновременно приложение с диуретици като етакринова киселина или фуроземид може да засили симптомите на ототоксичност или нефротоксичност.
Приложението на наркотични лекарствени продукти, анестетици или мускулни релаксанти може да повиши невромускулната блокада при резорбция на активните вещества на Банеоцин.

Бременност и кърмене
При риск от резорбция на Банеоцин маз трябва да се има предвид следното: подобно на всички аминогликозидни антибиотици, неомицин преминава плацентарната бариера. След високи системни дози на аминогликозиди е съобщено фетално увреждане на слуховия апарат. Ето защо този лекарствен продукт трябва да се прилага само ако потенциалната полза за майката надвишава вероятния риск за плода.

Шофиране и работа с машини
Банеоцин не оказва влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ БАНЕОЦИН
Банеоцин маз се нанася на тънък слой върху мястото за третиране. Ако е необходимо се поставя превръзка.
Банеоцин се прилага обикновено 2 до 3 пъти дневно при възрастни и деца.
При локално приложение дозата на неомицин не трябва да надвишава 1 g дневно (еквивалентно на 200 g Банеоцин маз) за 7 дни. При повторна терапия максималната доза трябва да бъде намалена наполовина.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Банеоцин
Ако дозите надвишават силно препоръчителните, особено при невротрофични язви, трябва да се обърне внимание на симптомите на нефротоксичност и/или ототоксичност, поради вероятна резорбция на активните вещества.
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако Банеоцин е приложен в големи количества.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Като цяло Банеоцин маз е добре поносим, ако се прилага външно върху кожа, лигавици и рани. Продължителната употреба може да доведе до алергични реакции като зачервяване, сухота и лющене на кожата, кожни обриви и сърбеж. Ако лезиите се разпространят или е неуспешно лечението това може да се дължи на алергия.
В сравнение със здрава кожа, прилагането на Банеоцин при хронични дерматози (напр. язви от венозна стаза или хронично възпаление на средното ухо) най-общо повишава чувствителността към значителен брой други лекарства, включително неомицин. При определени обстоятелства може да се прояви алергия като резултат на лечението.
Алергии възникват рядко и са под формата на контактна екзема. Алергия към неомицин се съобщава по-рядко. В 50% от случаите на алергии към неомицин се наблюдава кръстосана алергия към други аминогликозидни антибиотици.
При пациенти с обширни кожни лезии трябва да се има предвид възможността за резорбция на Банеоцин маз и последиците като вестибуларни и слухови нарушения, бъбречни увреждания и невромускулна блокада.
При излагане на слънце или UV-лъчение има вероятност от проява на реакции на фоточувствителност или фототоксичност.

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт за всички нежелани реакции, дори и такива, които не са описани в листовката.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ БАНЕОЦИН
Съхранявайте при температура под 25 °С. 
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Банеоцин след срока на годност, отбелязан върху опаковката.

6. СЪДЪРЖАНИЕ НА ОПАКОВКАТА И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Банеоцин
Активните вещества са: бацитрацин и неомицин. 1 g маз съдържа 250 IU бацитрацин цинк и 5 000 IU неомицин сулфат.
Другите вещества са: ланолин и бял мек парафин.


Заместители / Подобни

Вносител

  • SANDOZ

Производител

  • SANDOZ

Фармакологична група

ДЕРМАТОЛОГИЧНИ ПРЕПАРАТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАНИ И ЯЗВИ

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.