top banner
Разпечатай

Абрикорт крем 15 гр.

Abricort cream 15 gr.
снимка на Абрикорт крем 15 гр.
Добави в моя бележник Бележник

С рецепта

Абрикорт крем 15 гр.


Abricort cream 15 gr.


Fluocinolone acetonide 0,25 mg/g 



КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АБРИКОРТ КРЕМ И ЗА КАКВО СЕ ПРИЛАГА

Абрикорт крем съдържа синтетичен кортикостероид, който има противовъзпалителен и антиалергичен ефект. Абрикорт крем се прилага за лечение на локални неинфектирани дерматози и възпаления, придружени от сърбеж и алергични промени по кожата като например:

- Дерматити (контактен, атопичен, инсектен);

- Екземи (алергична контактна);

- Еритема мултиформе;

- Лупус еритематозус;

- Псориазис вулгарис;

- Лихен рубер планус.

 

КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ЗА ЗАПОЧНЕТЕ ЛЕЧЕНИЕТО С АБРИКОРТ КРЕМ

Абрикорт крем е продукт за локално приложение.

Абрикорт крем не се прилага при:

- лица с доказана в миналото непоносимост към някои от компонентите на продукта;

- морбили, варицела, рубеола, други вирусни кожни заболявания, гъбични заболявания;

- акне вулгарис, розацея и периорален дерматит.

При приложението на този лекарствен продукт имайте предвид следното:

Не се препоръчва продължителна употреба на продукта над 2 седмици. При. продължително лечение нараства рискът от развитие на нежеланите реакции и системни ефекти. При деца резорбцията е по-голяма, затова те са изложени на по-голям риск от поява на системните ефекти на кортикостероидите. При развитие на инфекция на засегнатото място се прилагат подходящи антибактериални и антимикотични средства. Ако инфекцията продължава лечението с продукта се прекратява. Прилагането на продукта върху клепачите трябва да става с повишено внимание поради опасност от изостряне симптомите на съществуващи катаракта и глаукома. Прилага се с повишено внимание при пациенти със съществуваща кожна атрофия. Ако се използват оклузивни превръзки или се третират големи участъци от кожата съществува опасност от увеличаване на системната резорбция на препарата и засилване на системните му ефекти.Приложение на Абрикорт крем и прием на храни и напитки.


 

Употреба при бременност и кърмене

Преди прием на каквито и да е лекарствени продукти се консултирайте с лекуващия Ви лекар или с фармацевт. 

 

Шофиране и работа с машини

Абрикорт крем не оказва влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

 

Приемане на други лекарства

Няма данни за установени лекарствени взаимодействия. Въпреки това по време на лечението пациентът не трябва да се ваксинира срещу варицела и други заболявания, особено ако продуктът се прилага на обширни площи.

Данни за помощните вещества

Съдържанието на парабени (метил и пропил парахидроксибензоат) в Абрикорт крем може да причини уртикария, контактен дерматит и много рядко бронхоспазъм.

 

КАК СЕ ПРИЛАГА АБРИКОРТ КРЕМ

Винаги прилагайте Абрикорт крем според инструкгщите на лекуващия лекар!

Продуктът е предназначен за локална употреба.Абрикорт крем се прилага като малко количество от продукта под формата на тънък филм се нанася върху засегнатия участък 1-2 пъти дневно, в зависимост от тежестта на заболяването. Окосмените части се обръсват, за да се осигури директен контакт с лезиите.За лечение на псориазис или на трудно подаващи се на лечение дерматози могат да се използват и оклузивни превръзки. Те се сменят 3-4 пъти дневно или по-често, по преценка на лекаря. При проява на резистентност или допълнителна инфекция трябва да се прекрати използването на оклузивна превръзка и да се продължи лечението с подходящо антимикробно средство.Не се препоръчва лечение, по-продължително от 2-3 седмици. Върху лицето продължителността на лечението е 1 седмица при случай на абсолютна необходимост.Продуктът не се прилага при деца под 2 години, а при деца над 2 години се прилага с внимание един път дневно.Ако сте приели по-голямо количество от лекарството:При прием на по-висока доза от предписаната веднага се обърнете за гюмощ към лекар!

Наблюдаваните при предозиране симптоми съвпадат с описаните по-горе нежелани лекарствени реакции, особено при по-продължително лечение и при приложение върху големи площи.

 

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всеки друг лекарствен продукт, Абрикорт крем може за предизвика нежелани лекарствени реакцииВъзможна е появата на акне, предизвикана от стероиди пурпура, изтъняване наепидермиса и подкожната тъкан, изсушаване на кожата, нарушения напигментацията, стрий, периорален дерматит, вторични инфекции.Когато продуктът се прилага върху интертригинозна и флексорна повърхност или върху лицето, тези промени могат да се получат и за по-кратко време.След прилагане върху клепачите може да се развие повишено очно налягане иперде на очите (глаукома и катаракта).Понякога могат да се появят уртикария или други кожни обриви, както и влошаване на съществуващите лезии.При продължително прилагане върху големи площи локалните кортикостероиди могат да се проникнат през кожата в достатъчни количества, за да се появят някои от нежеланите лекарствени реакции, характерни за системно приложените кортикостероиди.'Ако забележите каквито и да е нежелани реакции, които не са отразени в тази листовка, моля съобщете за това на лекуващия лекар или фармацевт.

 

УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ

При температура под 25°С. Да не се замразява!

Да се съхранява на място, недостъпно за деца! 

Срок на годност: 2 (две) години

След първоначално отваряне на опаковката, съдържанието да не се употребява повече от 28 дни !

Заместители / Подобни

Вносител

  • АКТАВИС ЕАД

Производител

  • АКТАВИС ЕАД

ATC класификация:

D07AC04 – ФЛУОЦИНОЛОН АЦЕТОНИД
D07AC КОРТИКОСТЕРОИДИ, СИЛНИ - ГРУПА III
D07A КОРТИКОСТЕРОИДИ, САМОСТОЯТЕЛНО
D07 КОРТИКОСТЕРОИДИ, ДЕРМАТОЛОГИЧНИ ПРЕПАРАТИ
D ДЕРМАТОЛОГИЧНИ СРЕДСТВА

Фармакологична група

ДЕРМАТОЛОГИЧНИ ПРЕПАРАТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАНИ И ЯЗВИ

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.