top banner
Разпечатай

Амбро 30 мг табл. х20

Ambro 30 mg tabl. x20
снимка на Амбро 30 мг табл. х20
Добави в моя бележник Бележник

Без рецепта

Амбро 30 мг табл. х20

Ambro 30 mg tabl. x20

амброксол


Описание:

Амбро таблетки е лекарствен продукт, който се отпуска без лекарско предписание. Съдържа амброксол, който спада към групата на муколитиците. Спомага за освобождаването на секрета при различни заболявания на дихателните пътища.


За какво се използва Ambro таблетки ?

Продуктът се прилага при секретолитична терапия на остри и обострени хронични заболявания на бронхите и белите дробове, придружени с вискозен секрет.

 

Кога не трябва да приемате Ambro® таблетки?

Ambro® не трябва да се прилага при свръхчувствителност към активната съставка амброксол или някоя от другите съставки на препарата.В какви случаи можете да използвате Ambro® таблетки само след консултация с лекар?При определени заболявания Ambro® трябва да се прилага само след консултация с лекар и само при специално внимание. Моля консултирайте се с Вашия лекар. Това също се отнася и ако сте страдали преди от някое от следните заболявания.Ако страдате от нарушена бъбречна функция или тежко чернодробно заболяване, продуктът трябва да се прилага особено внимателно (напр. при по-големи интервали между приемите или при намалена доза).В случай на тежко рядко заболяване на бронхите, свързано с прекомерно задържане на секреция (напр. малигнен цилиарен синдром), Амбро® трябва да се прилага особено внимателно, напр. при проследяване от лекар, поради възможността от задръжка на секреция.

 

Кои други продукти оказват влияние върху ефекта на Ambro® таблетки или могат да бъдат повлияни от препарата?

Моля имайте предвид, че тези данни могат да се отнасят също и за наскоро приети лекарства.Продукти за третиране на бактериални инфекции (антибиотици)Едновременното приложение на Амбро и субстанции с антибактериален ефект (амоксицилин, цефуроксим, доксициклин и еритромицин) може да доведе до засилено пенетриране на антибиотиците в белодробната тъкан.

Продукти, потискащи кашлицата (антитусива) В случай на едновременно приложение на продукти, потискащи кашлицата, втечнената от Амбро® секреция не може да се изкашля добре поради понижен кашличен рефлекс и може да възникне опасно задържане на секреция. Поради това, моля консултирайте се с Вашия лекар преди допълнителен прием на такова лекарство.

 

Какви храни и подправки трябва да избягвате?

Не съществуват данни за необходимост от избягване на определени храни и подправки при прием на лекарството.

С какво трябва да се съобразяват децата при приложение на Ambro® таблетки?

Поради високото съдържание на активната съставка Амбро® не е подходящ за деца под 6 години. Поради това при тази възрастова група се прилага Амбро® разтвор с по-ниска концентрация на активната съставка.

 

Какви специални предпазни мерки трябва да се вземат при бременност и кърмене?

До сега няма достатъчно данни по отношение на приложението на Амбро® по време на бременност и кърмене. Поради това продуктът не трябва да се приема при бременност и кърмене без преценката на лекар, че приемът му е абсолютно необходим.

С какво да се съобразявате при шофиране или при работа с машини или в несигурно положение (напр. изкачване по стълби)?

Няма данни за нарушена способност за шофиране или работа с машини по време на лечение с Ambro®.Дозировка, начин и продължителност на приложение:Ако няма друго предписание на Ambro® от Вашия лекар, се препоръчва следната дозировка. Моля придържайте се към указанията за употреба, тъй като в противен случай Ambro® няма да действа правилно.

 

В каква доза и колко често можете да приемате Ambro таблетки?

Възрастни и деца над 12 години - 1 таблетка 3 пъти дневно през първите 2-3 дни (30 mg ambroxol hydrochloride 3 пъти дневно), след което се приема 1 таблетка 2 пъти дневно (30 mg ambroxol hydrochloride 2 пъти дневно).Деца от 6-12 години - 1/2 таблетка 2-3 пъти дневно (15 mg ambroxol hydrochloride 2-3 пъти дневно).

Забележка

Ако страдате от нарушена бъбречна функция или тежко чернодробно заболяване, интервалите между приемите на Амбро трябва да бъдат удължени или дозата да бъде намалена.

 

 

Кога и как можете да приемате Ambro® таблетки?

Таблетките трябва да се приемат без да се сдъвкват, с достатъчно количество течност (напр. вода, чай или сок) след хранене.

Внимание

Ефектът на Амбро® се засилва от приема на течности.

 

Колко дълго можете да приемате Ambro® таблетки?

Продължителността на лечение зависи от вида и тежестта на Вашето заболяване и се определя от лекуващия лекар. Вие не трябва да приемате Амбро® повече от 4-5 дни без лекарско предписание.

Какво трябва да предприемете, ако Ambro® таблетки е бил приет в много големи количества (преднамерено или неумишлено предозиране)?

Не са били наблюдавани симптоми на интоксикация при случай на предозиране с амброксол. Съобщени са краткотрайно безпокойство и диария. При екстремно предозиране могат да възникнат спадане на кръвното налягане, повръщане, повишено отделяне на слюнка и гадене. Моля консултирайте се с Вашия лекар.Не са показани спешни мерки като предизвикване на повръщане и стомашна промивка. Те могат да се прилагат.

само при екстремно предозиране. Препоръчва се лечение в зависимост от симптомите на предозиране.

Какво трябва да направите, ако сте приели по-малко от предписаната доза Ambro® таблетки или сте пропуснали приема на продукта?

Ако веднъж сте забравили да приемете Амбро® или сте приели по-малка доза, продължете приема през следващите дни в предписаната дозировка.Какво трябва да знаете, ако сте прекъснали лечението или сте го прекратили преждевременно?Моля консултирайте се с Вашия лекар преди да сте прекъснали или предварително да сте приключили с лечението.

 

Какви нежелани реакции може да предизвика приложението на Ambro® таблетки?

Рядко могат да възникнат стомашно-чревни оплаквания (напр. стомашни болки, запек, гадене), както и алергични реакции като затруднено дишане, подуване на лицето, кожен обрив, сърбеж, зачервяване, повишена температура с треска. Рядко след приложение на Амбро® могат да възникнат затруднено уриниране, засилена секреция от носа, засилено отделяне на слюнка, както и сухота в устата и респираторния тракт. В отделни случаи могат да се наблюдават внезапни реакции на свръхчувствителност, свързани с тежки циркулаторни нарушения (анафилактичен шок). В тези случаи трябва незабавно да бъде повикан лекар. Съобщен е бил един случай на алергичен контактен дерматит (възпаление на кожата).Ако забележите някакви нежелани реакции, които не са отбелязани в тази листовка, моля информирайте Вашия лекуващ лекар или фармацевт.

Какви мерки трябва да бъдат взети във връзка с нежеланите лекарствени реакции?

При възникване на първи симптоми на реакции на свръхчувствителност приемът на Амбро® трябва да бъде преустановен. Моля информирайте Вашия лекар, за да може той да прецени тежестта им и необходимостта от съответни мерки.

 

Инструкции за съхранение:

Срокът на годност на лекарството е напечатан върху опаковката.Да не се употребява след изтичане на срока на годност, посочен върху опаковката.

Как трябва да се съхранява Ambro® таблетки?

Да се съхранява при температура под 25°С. Да се съхранява на недостъпни за деца места!

Използва се при заболявания

Противопоказни заболявания

Заместители / Подобни

Вносител

  • Хексал АГ

Производител

  • Hexal AG

ATC класификация:

R05CB06 – АМБРОКСОЛ
R05CB МУКОЛИТИЦИ
R05C ЕКСПЕКТОРАНТИ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА КОМБИНАЦИИ С ПРОТИВОКАШЛИЧНИ СРЕДСТВА
R05 ПРЕПАРАТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА КАШЛИЦА И ПРОСТУДНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
R ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА

Фармакологична група

МУКОЛИТИЦИ И ЕКСПЕКТОРАНТИ

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.