top banner
Разпечатай

За осма поредна година отбелязваме Световен ден за информираност за аутизма

02.04.2017
снимка на За осма поредна година отбелязваме Световен ден за информираност за аутизма
Днес за осма поредна година отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма. 2 април е обявен за Световен ден на осведоменост за аутизма от ООН през 2007 г. Всяка година на тази дата инициативата "Освети в синьо" цели да привлече общественото внимание към състоянието аутизъм. По света са осветени в синьо емблематични сгради, като Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Операта в Сидни и др. Целта е да се насочи общественото внимание  към темата и към превръщането на аутизма в глобален здравен проблем. 
Близо 67 млн. души по света са засегнати от аутизъм, което го прави най-бързо нарастващото сериозно нарушение в психическото развитие в международен мащаб. Триста нови случая на деца с разстройство от аутистичния спектър се откриват на година в България. 

Информираността е възможност, чрез която можем да подобрим живота на личностите-аутисти и семействата им като създадем за тях по-толерантна и приемаща среда, общество от помагащи хора и приятели.
Една от идеите на 2-ри април е да бъде насърчено ранното диагностициране и интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистично разртройство. Днешният ден е повод да почетем талантите и способностите на хората с аутизъм, да предизвика съпричастност и толерантност, както и да улесни приобщаването им в училище и обществото.

Ранното диагностициране на аутизма е ключът към успешното развитие на засегнатите деца. Най-добри резултати се достигат, когато специалисти, терапевти, родители и учители обединят усилията си и следват единен терапевтичен план, съобразен с индивидуалните характеристики на малчугана. Наличието на някои симптоми или характеристики на болестта не означава на всяка цена диагноза аутизъм, а е сигнал за повишено внимание и за предприемане на следваща стъпка – консултация с детски психиатър.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.