top banner
Разпечатай

За осма поредна година отбелязваме Световен ден за информираност за аутизма

02.04.2017 | Автор: Здравен Портал
снимка на За осма поредна година отбелязваме Световен ден за информираност за аутизма
Днес за осма поредна година отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма. 2 април е обявен за Световен ден на осведоменост за аутизма от ООН през 2007 г. Всяка година на тази дата инициативата "Освети в синьо" цели да привлече общественото внимание към състоянието аутизъм. По света са осветени в синьо емблематични сгради, като Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Операта в Сидни и др. Целта е да се насочи общественото внимание  към темата и към превръщането на аутизма в глобален здравен проблем. 
Близо 67 млн. души по света са засегнати от аутизъм, което го прави най-бързо нарастващото сериозно нарушение в психическото развитие в международен мащаб. Триста нови случая на деца с разстройство от аутистичния спектър се откриват на година в България. 

Информираността е възможност, чрез която можем да подобрим живота на личностите-аутисти и семействата им като създадем за тях по-толерантна и приемаща среда, общество от помагащи хора и приятели.
Една от идеите на 2-ри април е да бъде насърчено ранното диагностициране и интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистично разртройство. Днешният ден е повод да почетем талантите и способностите на хората с аутизъм, да предизвика съпричастност и толерантност, както и да улесни приобщаването им в училище и обществото.

Ранното диагностициране на аутизма е ключът към успешното развитие на засегнатите деца. Най-добри резултати се достигат, когато специалисти, терапевти, родители и учители обединят усилията си и следват единен терапевтичен план, съобразен с индивидуалните характеристики на малчугана. Наличието на някои симптоми или характеристики на болестта не означава на всяка цена диагноза аутизъм, а е сигнал за повишено внимание и за предприемане на следваща стъпка – консултация с детски психиатър.

right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2023 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.