top banner
Разпечатай

Новоизбрания шеф на НЗОК иска проверки на болниците, съвместно с НАП

10.03.2015
снимка на Новоизбрания шеф на НЗОК иска проверки на болниците, съвместно с НАП
Новоизбрания шеф на НЗОК д-р Глинка Комитов иска проверки на болниците, съвместно с НАП

Както "гръмнаха" вече медиите, новоизбраният шеф на Националната Здравно-Осигурителна Каса - д-р Глинка Комитов, иска да се извършват внезапни проверки на болниците, съвместно с НАП. По време на изслушване в парламентарната здравна комисия, той се обяви за железен контрол върху изразходването на средства в лечебните заведения.

"Независимо дали ме изберат или не, депутати, които гласуват против предложените от мен законодателни изменения за налагане на контрол, не трябва никога повече да питат как да се спре източването на пари от касата" - каза д-р Комитов.

Според Комитов, трябва да се разширят правата на контрольорите и те да проверяват месечните графици на медицинските специалисти, отпуските и болничните им, трудовите договори, отпусканите лекарствени средства и оборудването. Също така, медикът апелира и за провеждане не само на предварително заявени, но и на внезапни проверки по болниците и то заедно с участие на НАП.

Д-р Комитов каза, че е склонен всеки месец да публикува на сайта на НЗОК разходите по бюджетите на болниците, за да има прозрачност. Това е особено важно за разходите в раздела "Медикаменти", защото те тежали най-много на Здравната каса и там трябвало да има най-строг контрол.

Д-р Комитов желае диференцирано плащане на клиничните пътеки, но разделението нямало да е на принципа общински-държавни-частни болници. "Не може цената на клиничната пътека да бъде равна за всички. Важно е лечебните заведения, които са"въоръжени" с по-добри експерти и апаратура, да получават повече, за сметка на онези, които тънат в разруха и не лекуват качествено", каза той. Шефът на НЗОК призна обаче, че се чувства некомфортно от това, че се е явил като единствен кандидат и не е имало база за сравнение.

Д-р Глинка Комитов отбеляза, че е за "Железен контрол на НЗОК". Напомняме, че той бе единствения кандидат за поста и бе единодушно одобрен от здравната комисия!
right green arrow Симптомен навигатор
man body fron view

to top of page
ZdravenPortal.bg не предлага медицински съвети, диагностика и лечение.
© 2017-2024 ZdravenPortal.bg. Всички права запазени.